Mergi direct la conținut »
Regina Elisabeta a II-a vrea ca Prințul Charles să preia conducerea Commonwealth
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Regina Elisabeta a II-a vrea ca Prințul Charles să preia conducerea Commonwealth

Regina Elisabeta a II-a vrea ca Prințul Charles să preia conducerea Commonwealth

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și-a arătat sprijinul pentru ca fiul și moștenitorul său, Charles, să preia conducerea Commonwealth, răspunzându-le astfel celor care pledează ca funcția să fie asigurată prin rotație între statele membre.

”Este dorinţa mea sinceră ca Commonwealth-ul să continue să ofere stabilitate şi continuitate pentru generaţiile viitoare şi să decidă ca, la un moment dat, Prinţul de Wales să ducă mai departe munca importantă începută de tatăl meu în 1949”, a declarat monarhul britanic, la deschiderea oficială a întâlnirii șefilor de guverne din Commonwalth, potrivit Reuters.

Reuniunea țărilor care fac parte din Commonwealth are loc pentru prima dată în Marea Britanie în ultimii 20 de ani și este văzută ca o șansă de reconectare cu fostele colonii britanice. Totodată, reuniunea mai este o șansă de revitalizare a alianței de 53 de state înaintea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit).

Regina Marii Britanii a fost proclamată șeful Commonwealth-ului la încoronarea sa, în anul 1952, când era șeful a șapte dintre cele opt state membre.

Totuși, funcția nu este ereditară și nu va fi transmisă automat către fiul reginei la decesul acesteia.

La rândul său, premierul Theresa May a luat cuvântul la ceremonia de deschidere de joi, aducând un omagiu ”serviciului, dedicării și constanței” reginei în acest rol. Șeful executivului de la Londra va face lobby în favoarea prințului Charles atunci când subiectul va fi pus pe masă în următoarele două zile.

”Din punctul meu de vedere, Commonwealth-ul a fost un element fundamental al vieţii mele de când mă ştiu”, a declarat și Prințul Charles, în vârstă de 69 de ani.

Comunitatea Națiunilor, numit în mod uzual și the Commonwealth și cunoscut inițial sub numele de the British Commonwealth, este o organizație interguvernamentală a 53 de state membre independente. Exceptând Rwanda și Mozambic, toate aceste țări au făcut parte inițial din Imperiul Britanic, din care acesta din urmă s-a format.

În prezent, membrii Commonwealth sunt Antigua și Barbuda, Australia, Bangladesh, Barbados, Belize, Botswana, Brunei, Cameroon, Canada, Dominica, Fiji, Ghana, Grenada, Grenadines, Guyana, India, Jamaica, Kenya, Kiribati, Lesotho, Malawi, Malaezia, Malta, Mauritius, Mozambique, Namibia, Nauru, Noua Zeelandă, Nigeria, Pakistan, Papua Noua Guineea, Cipru, Rwanda, Samoa, Seychelles, Sierra Leone, Singapore, Insulele Solomon, Africa de Sud, Sri Lanka, St Christopher and Nevis, St Lucia, St Vincent, Swaziland, Bahamas, Tonga, Trinidad Tobago, Tuvalu, Uganda, Tanzania, Vanuatu, Zambia, Zimbabwe și Regatul Unit al Marii Britanii.


Ultimele clipe din viața Ionelei Prodan. Anamaria i-a spus ”Tatăl nostru” până s-a stins

FOTO: EPA

Close
Închide
  Close