„Procesul lui Eichmann”

Opera este despre unul dintre cele mai cunoscute procese desfășurate după cel de-Al Doilea Război Mondial, cel al lui Adolf Eichmann, care a fost condamnat la moarte în Israel în 1961 pentru complicitatea sa la uciderea a șase milioane de evrei, conform Deutsche Welle.

„Procesul lui Eichmann” face parte dintr-un proiect educațional derulat de Fundația Română Laude-Reut și are la bază o idee a Tovei Ben Nun-Cherbis. Muzica a fost compusă de Gil Shohat, iar libretul se bazează pe o piesă de teatru a dramaturgului și scenaristului israelian Motti Lerner. 

Regizorul Erwin Şimşensohn a avut inițial rețineri cu privire la punerea în scenă a unui subiect atât de sensibil. 

Poză cu regizorul Erwin Şimşensohn. Este îmbrăcat într-o cămașă cu carouri albastre și roșii, are părul roșcat, ca și barba
Erwin Şimşensohn a crescut în Piatra Neamț, Foto: Instagram/erwinsimsensohn

„Suna… ciudat… o piesă despre Holocaust, pusă pe muzică?”, a spus el pentru sursa citată la doar câteva zile după premiera operei la Centrul Comunitar Evreiesc din București.

Îndoielile sale s-au risipit după discuțiile cu Daniel Jinga, directorul general al Operei Naționale București. Simsensohn consideră că muzica poate aborda subiecte importante, fără a fi neapărat divertisment: „Muzica nu trebuie să însemne neapărat divertisment. Nu este neapărat profan să pui în scenă un subiect important în acest fel”.

Ce este taxarea inversă la TVA. Cum funcționează și ce avantaje are? Avocat: „Este ca și cum ai scoate hoții de pe conducta de bani”
Recomandări
Ce este taxarea inversă la TVA. Cum funcționează și ce avantaje are? Avocat: „Este ca și cum ai scoate hoții de pe conducta de bani”

Câți evrei din România au murit

Şimşensohn, o figură cunoscută în comunitatea evreiască din România, își împarte timpul între București și Constanța, unde este director general al teatrului de stat. De asemenea, organizează un festival cultural și se implică în activități de voluntariat pentru organizații evreiești.

Holocaustul a avut un impact profund asupra familiei regizorului român. Bunicul său a fost deportat într-un lagăr de muncă, dar a supraviețuit. România și-a recunoscut oficial implicarea în Holocaust abia în 2004, după publicarea unui raport realizat de o comisie internațională. 

Aproximativ 280.000 din cei 380.000 de evrei din România au murit. Sub conducerea lui Ion Antonescu, România a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai Germaniei naziste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Regimul din România a restrâns din ce în ce mai mult libertățile evreilor din țară și a intensificat violența împotriva acestora. Cetățenii evrei au fost deposedați și umiliți, deportați în lagăre de muncă în Transnistria, torturați și uciși.

9 octombrie, ziua în care a început deportarea evreilor în lagărele din Transnistria în 1941, a fost declarată Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului. 

Filmul integral al prăbușirii avionului Air India. Ce a transmis pilotul. Cauzele catastrofei, analizate de experți de top
Recomandări
Filmul integral al prăbușirii avionului Air India. Ce a transmis pilotul. Cauzele catastrofei, analizate de experți de top

Regizorul s-a născut în Piatra Neamț

Un studiu recent al INSHR arată că doar o treime dintre români știu că țara a fost complice la anihilarea poporului evreu din Europa. Ion Antonescu, care a contribuit la uciderea evreilor din România, este văzut până în ziua de azi de majoritatea românilor drept un „mare patriot”.

Şimşensohn a crescut în Piatra Neamț, în nord-estul României. Părinții săi sunt ingineri, dar – la fel ca fiul lor – iubesc teatrul. În liceu, el a pus bazele unei trupe de teatru, care a cunoscut rapid succesul. 

Pentru proiectul său final din timpul formării sale pentru a deveni regizor, Şimşensohn a ales o adaptare teatrală a cărții „Născut vinovat”, axată pe interviuri cu copii ai unor criminali de război naziști.

Când a prezentat proiectul clasei sale, o colegă l-a întrebat dacă nu s-a săturat de subiectul Holocaustului.

„Ea a spus: «Este ca și cum cineva din familia ta ar muri, iar tu ai ține cadavrul pe masa din sufragerie, l-ai arăta tuturor celor care intră și ai refuza să-l îngropi». I-am spus:  «Îi voi pune pe acești oameni pe masa din sufragerie»”, și-a amintit regizorul român.

„Dacă îi îngropăm pe acești oameni, vom uita cine i-a ucis. Vorbim despre bărbați, femei, copii. Ei nu au murit pur și simplu. Acești oameni au fost uciși pentru că erau evrei”, a mai afirmat acesta.

Povestea porcului electoral. Ce pedeapsă a primit un bărbat din Iernut care le-a dat alegătorilor câte un kil de carne şi o bere, ca să voteze cu primarul
Recomandări
Povestea porcului electoral. Ce pedeapsă a primit un bărbat din Iernut care le-a dat alegătorilor câte un kil de carne şi o bere, ca să voteze cu primarul

Când va fi din nou pusă în scenă opera despre Holocaust

Erwin Şimşensohn consideră că este responsabilitatea sa, dar și a altor artiști, să continue să vorbească despre Holocaust.

„Este important nu numai să educăm oamenii cu privire la ceea ce s-a întâmplat atunci, ci și să îi avertizăm cu privire la pericolele extremismului de dreapta. Din păcate, acesta este un subiect extrem de actual”, a mai declarat el.

Partidele de extremă dreapta au câștigat o treime din voturi la alegerile parlamentare din 2024. Cel mai puternic, a notat sursa citată, este partidul AUR. George Simion, candidatul la Președinția României, a ajuns în turul doi al alegerilor prezidențiale, însă a pierdut în fața lui Nicușor Dan.

„Astăzi, antisemitismul este mai puternic decât era în urmă cu câțiva ani. Amenințarea pentru noi este în creștere”, a mai adăugat Şimşensohn.

„Procesul lui Eichmann” a fost inițial planificat ca un spectacol unic, dar datorită reacțiilor pozitive, va fi pus din nou în scenă în luna octombrie.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.