Victoria Aramă a explicat că medicii încă fac eforturi mari, de nouă luni încoace, să înțeleagă cât mai bine boala COVID-19, însă nici ei nu pot spune că o cunosc în profunzime.

SpotMedia: Reguli esențiale dacă ai simptome COVID, de la un medic de la Balș. Cum se folosește un pulsoximetru și pericolul tratamentelor „de prevenție”
Dr. Victoria Aramă. Foto: Politici de sănătate

„Este o boală parșivă, care ne creează zi de zi noi și noi probleme, cărora trebuie să le găsim soluții terapeutice. Este o boală cu o evoluție imprevizibilă ”, spune medicul care oferă publicului o serie de reguli care pot face diferența între viață și moarte, în unele cazuri, pentru pacienții COVID.

1. Automedicația este foarte periculoasă

Medicul de la Matei Balș a explicat că încă nu avem un tratament antiviral suficient de eficient asupra virsului SARS-CoV-2 și atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă tratamentele luate de pe internet sau care circulă pe rețelele de socializare.

„Majoritatea pacienților care ajung la spital cu forme severe au urmat o astfel de schemă de tratament, dintre cele care circulă pe rețelele de socializare. Din acest motiv s-au golit farmaciile de Azitromicina, Hidroxiclorochină, Fraxiparină, Clexane, Aspenter, Vitamina D, C etc. Mai nou, de pe rețelele de socializare, populația a aflat despre efectul benefic al Dexametazonei și pacienții au început să și-o administreze singuri de la primul semn de boală, fără prescripție medicală, fapt care este extrem de periculos”, a explicat Victoria Aramă.

2. Efectele adverse ale utilizării antibioticelor și a paracetamolului în exces

„Utilizarea în exces și nejustificată a antibioticelor conduce la o serie de efecte adverse redutabile, cum ar fi diareea postantibiotice, inclusiv colita cu Clostridium Difficile. Paracetamolul are efect antitermic și analgezic, fiind recomandat ca tratament simptomatic pentru febră, mialgii, durere de cap. Nu poate avea efect preventiv pentru o infecție virală”, a mai punctat medicul infecționist

3. Pacienții trebuie să se prezinte la timp la medic

Victoria Aramă a mai precizat că pacienții cu coronavirus nu trebuie să ignore simptomele bolii, mai ales când observă că se agravează. În aceste cazuri, trebuie să ceară neapărat sfatul medicului.

„Unii pacienți cred că boala e o gripă banală și o pot gestiona acasă singuri, cu ajutorul informațiilor de pe rețelele de socializare. Alții se tem de faptul că spitalele sunt supraaglomerate. La debutul bolii se poate iniția la domiciliu, la indicația medicului de familie, un tratament simptomatic pentru febră, cefalee. Atunci când febra crește, tusea se intensifică sau apare o dificultate în respirație, pacientul trebuie să ajungă urgent la spital pentru evaluare, cu atât mai mult cu cât știe că suferă de unele boli cronice”, a mai explicat medicul infecționist.

4. Cum se folosește corect pulsoximetrul

Pulsoximetrul este un dispozitiv electronic care măsoară concentrația de oxigen din sânge și pulsul. Atunci când valoarea saturației de oxigen scade sub 95%, pacientul trebuie să anunțe medicul de familie, avertizează dr. Aramă, care explică felul în care se utilizează acest aparat:

„Pacientul trebuie instruit să folosească corect pulsoximetrul: îl atașează pe deget și așteaptă câteva minute pentru a se stabiliza valoarea afișată, deoarece aceasta poate varia între o limită superioară și inferioară.

Trebuie măsurată saturația la mai multe degete, la ambele mâini, iar scăderea trebuie să fie persistentă și repetată. În spital semnalul de alarmă este reprezentat de o saturație care rămâne în mod persistent și repetat sub 93%”.

„Este foarte important că pacienții să-și poată achiziționa și să aibă la domiciliu un pulsoximetru cu care să-și poată monitoriza saturația în oxigen. Medicii de familie pot verifica prin telemedicină ce arată pulsoximetrul, tensiometrul, termometrul pacientului, precum și numărul de respirații pe minut. Dacă pacientul le declara corect, atunci medicul de familie îl poate orienta corect către spital, atunci când este nevoie”, a mai transmis Victoria Aramă.

Interviul integral al medicului infecționist Victoria Aramă poate fi citit pe site-ul SpotMedia.

Citeşte şi:

Intervenție dificilă în Tulcea. O ambulanţă care transporta la spital o femeie însărcinată, blocată în zăpadă

VIDEO | Urare specială de 1 Decembrie: un jandarm cântă imnul național în vârf de munte

Candidatele la alegerile parlamentare din București de care nu vă vorbește nimeni: „Partidele au de toate, noi nu beneficiem de nimic”

EXCLUSIV „Aveam mentalitate de român infect!! Bani, mașini, femei” 😮 - Mărturie ȘOCANTĂ a unui mare talent al fotbalului românesc
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV „Aveam mentalitate de român infect!! Bani, mașini, femei” 😮 - Mărturie ȘOCANTĂ a unui mare talent al fotbalului românesc
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
Playtech.ro
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Botoşani, în care un bărbat a murit  la două zile de la nuntă. O decizie pe care a luat-o la patru dimineaţa l-a costat viaţa
Observatornews.ro
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Botoşani, în care un bărbat a murit la două zile de la nuntă. O decizie pe care a luat-o la patru dimineaţa l-a costat viaţa
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
HOROSCOP
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
Tragedie la o zi după nuntă. Mirele a murit în mașina condusă de cavalerul de onoare
Știrileprotv.ro
Tragedie la o zi după nuntă. Mirele a murit în mașina condusă de cavalerul de onoare
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele