MENIU CAUTĂ

Republica Moldova va fi racordată de Transgaz la rețeaua de gaze a UE

Distribuie

Republica Moldova va fi racordată de Transgaz la rețeaua de gaze a UE în maxim doi ani, a anunțat operatorul național de transport al gazelor, devenit acționarul companiei Vestmoldtransgaz, citat de Digi24.

Ion Sterian, directorul general Transgaz, a declarat, joi, că Republica Moldova va fi conectată la rețeaua europeană cel târziu în prima parte a anului 2020. Declarațiile au fost făcute la lucrările Gas Infrastructure Europe care a avut loc la București.

Prin extinderea rețelei Iași-Ungheni la Chișinău pe teritoriul Republicii Moldova, le va permite moldovenilor să importe gaze din România, Marea Neagră dar și din nordul Greciei. Fluxurile vor putea circula și invers, în system reverse-flow, a spus Sterian.

Compania de stat Moldovagaz, omoloaga Romgaz (a nu se confunda cu Vestmoldgaz) este controlată de Gazprom care are 50% din acțiuni plus una. Mai mult Transnistria refuză să își achite facturile la gaze însă datoriile față de Gazprom sunt contabilizate la Moldovagaz.


Citește și: EXCLUSIV VIDEO/ Tommy Tomescu, medicul român din Londra care luptă pentru discriminații Brexit-ului. A fost în cartierul lui Nigel Farage și a împărțit eugenii


 

Citește mai multe despre gaze, Republica Moldova și Transgaz pe Libertatea.

Comentarii