Ciuperci / VIDEO
Ingrediente: 500 g ciuperci champignon, o ceapă mare, 5 linguri ulei, 5 linguri smântână de gătit, sare şi piper, o cană apă, busuioc proaspăt.
Preparare: se spală ciupercile şi se taie felii subțiri. Se toacă mărunt ceapa, iar morcovul şi ardeiul se taie cubuleţe și se călesc cu ciupercile câteva minute. Se adaugă smântâna, apa şi se acoperă cu capac. Se fierbe la foc mic, amestecând periodic. Se sărează, piperează, se ia de pe foc şi se decorează cu busuioc.
Chifteluțe
Ingrediente: pentru chiftele- două linguri de pesmet, o ceapă tocată, 2 căței de usturoi tocați, sare, piper, 500 carne tocată, 1 ou, puțin ulei; pentru sos: 2 linguri de unt, 2 linguri de făină, 1 linguriță de sos Worcestershire, 1 1/2 căni cu zeamă de supă de vită, 1/4 cană cu smântână, sare, piper, 2 linguri de pătrunjel
Preparare: chiftele: se amestecă toate ingredientele și se fac chifteluțe care se ung cu ulei și pun la copt într-o tavă cu hârtie de copt. Se coc cam 20 de minute, întorcându-se la jumătatea timpului. Sosul: se topește untul într-o tigaie mare la foc mediu. Se adaugă făina și se amestecă, până când se omogenizează compoziție. Se adaugă și supa de vită și sosul Worcestershire și se dă focul mai încet. Apoi se pun smântâna și chifteluțele, se reduce focul la mediu și se fierbe compoziția până când sosul se îngroașă, pentru aproximativ 10 minute. Se condimentează cu sare și piper negru și se presară pătrunjel.
Cannelloni
Ingrediente: 16-18 tuburi de cannelloni, 300 g carne tocată, o ceapă, 2-3 căței de usturoi, 2 linguri de ulei, sare, piper; pentru sosul bechamel : 2-3 linguri de ulei, 2-3 linguri de făină, 450 ml lapte, sare, pudră de nucșoară; pentru ornat- 100 g cașcaval.
Preparare: tuburile de cannelloni se pun în apă fiartă și se lasă conform instrucțiunilor (cam 10 minute). Se prepară umplutura de carne: ceapa și usturoiul se taie mărunt și se călesc în ulei. Se adaugă și carnea și se călește până devine albă. Se adaugă sare si piper. Apoi se umplu tuburile cu amestecul de carne și se pun în tava de copt. Sosul bechamel: se pun 2-3 linguri de ulei la încins la foc mic, se adaugă 2-3 linguri de făină și se amestecă repede, iar apoi se adaugă laptele și se mai lasă pe foc până capătă consitența unei smântâni și se amestecă continuu. La sfârșit se pun un praf de sare și de nucșoară. Se adaugă sosul bechamel peste rulourile de cannelloni și se dau la cuptorul preîncălzit până se rumenesc deasupra. Cu 5 minute înainte de a le scoate, se presară cașcaval ras.