Salată cu varză kale/VIDEO
Ingrediente: o varză kale, o mână de stafide, o lingură de muguri de pin, o lingură de tahini (pastă de susan), o lingură și jumătate de suc de lămâie, două lingurițe de miere, sare de mare, puțină apă, o lingură de ulei de măsline.
Preparare: se mixează cu blenderul tahini, sucul de lămâie, uleiul de măsline, mierea, apa și sarea. După omogenizare, se toarnă dressingul peste varza kale tocată. Se adaugă stafidele și mugurii de pin trași puțin în tigaie. Se poate consuma și a doua zi, rece, de la frigider.
Penne cu broccoli
Ingrediente: un piept de pui, un buchet de broccoli, 200 g penne, o lingură de ulei de măsline, un cățel de usturoi, 6 roșii cherry, salvie uscată, unt (cât o nucă), sare, piper, parmezan ras pentru servit.
Preparare: broccoli se taie buchețele mici și se spală. Se pune la fiert o cratiță mare de apă cu sare. Când clocotește se adaugă pastele. Cu 3-4 minute înainte ca acestea să fie fierte se pune broccoli, iar după ce fierb, se scot și pastele, și broccoli din apă.
Se încinge o lingură de ulei într-o tigaie și se prăjește carnea de pui tăiată cubulețe de 2-3 cm până începe să se rumenească. Se adaugă untul, salvia uscată, usturoiul tocat și roșiile tăiate în jumătăți, sare și piper după gust. Se amestecă și se țin pe foc cam 3 minute, după care se adaugă pastele și broccoli. Se presară paremezan ras înainte de servire.
Supă cremă de conopidă
Ingrediente: o conopidă, 3 linguri de smântână grasă, două cubulețe de unt, o lingură de făină, frunze de arpagic, sare, piper.
Preparare: conopida se curăță, se spală și se desface în buchețele care se pun la fiert în apă cu sare. Când clocotește apa și conopida s-a înmuiat un pic, se adaugă o lingură de făină dizolvată în apă rece. Se lasă să fiarbă încă 20 de minute, apoi se adaugă untul și se amestecă. După ce a fiert, conopida se scoate din apă și se pasează într-o sită, adăugându-se din apa în care a fiert până la consistența dorită. Se adaugă sare și piper după gust. La servire, se pun în fiecare bol sau farfurie o lingură de smântână și arpagic tăiat mărunt.
Varză cu carne afumată
Ingrediente: două cepe, un morcov, condimente după gust, sare, piper, două linguri de pastă de tomate, o varză dulce, 350 g carne afumată, pătrunjel, două căni de apă, două linguri de ulei.
Preparare: se călește ceapa în ulei, după care se adaugă morcovii spălați și dați pe răzătoarea mare. Se pune puțină apă, urmată de pasta de tomate, iar după ce se călesc toate se adaugă varza tăiată mărunt și frecată în prealabil cu sare și carnea tăiată fâșii. Se pune iar apă, cam cât să acopere cuprindă varza și se lasă la fiert până scade. Se amestecă, se pun condimentele, iar la sfârșit se adaugă pătrunjel tocat.
Varză de Bruxelles cu ciuperci
Ingrediente: 500 g varză de Bruxelles, o ceapă mică, 2-3 căței de usturoi, 250 g ciuperci feliate, o cană de supă de legume (morcovi, păstârnac și rădăcină de pătrunjel), sare și piper măcinat.
Preparare: se face întâi supa de legume: se spală și se curăță toate rădăcinoasele și se pun la fiert în apă cât să le acopere, cu sare după gust. După ce s-au înmuiat, se pasează cu blenderul.
Verzele se taie în două și se înlătură cotoarele. Ceapa și usturoiul se curăță și se taie felii. Ceapa se pune pe foc cu puțină sare, într-o tigaie înaltă, neaderentă. Se adaugă două linguri din supa de legume și se lasă ceapa să fiarbă cam două minute. Se adaugă apoi usturoiul și se mai pune o lingură de supă, dacă e nevoie. Se mai lasă pe foc un minut. Tot conținutul se transferă apoi într-un castron. În aceeași tigaie se pun verzele cu partea tăiată în jos și se țin până încep să devină maronii. Atunci se adaugă ciupercile și se amestecă două minute, apoi se pun jumătate de cană de supă de legume și ceapa și usturoiul călite, se acoperă și se lasă la foc mic până când varza e moale și poate fi ușor pătrunsă cu furculița. Dacă este nevoie, se mai adaugă supă de legume. La final se pun sare și piper după gust.
Risotto cu varză roșie
Ingrediente: 150 g orez basmati, o varză roșie mică, o jumătate de ceapă, o lingură de unt, două linguri de parmezan ras, sare, piper, o cană de supă de legume sau de apă.
Preparare: se taie ceapa mărunt și se înăbușe în untul topit. Se adaugă orezul spălat în prealabil în apă rece și se stinge totul cu o cană de apă clocotită sau supă de legume. Se acoperă și se lasă totul să fiarbă la foc mic. Când orezul e aproape fiert, se adaugă varza roșie tocată. Se potrivește de sare și piper și se mai lasă pe foc câteva minute. Înainte de servire se presară parmezan.
Citește și: 6 rețete cu dovlecei. Ușoare, spectaculoase și extrem de gustoase