Ultimele două luni i-a pus, însă, la pământ pe reprezentanții Asociației Milioane de Prieteni. Din cauza pandemiei de coronavirus, au fost nevoiți să închidă sanctuarul, iar donațiile oamenilor au scăzut și ele, fie pentru că s-au reorientat către partea medicală, fie pentru că pur și simplu nu au mai putut susține donațiile.

Libertatea a fost la sanctuarul de la Zărnești și vă spune poveștile urșilor care trăiesc aici, dar și dificultățile pe care le întâmpină cei care au grijă de ei.

Ursuleții care nu știau ce e iarba

Unii dintre urșii de aici nici nu știau să se cațere în copaci când au ajuns în sanctuar, nu știau cum să se bălăcească în apă sau cum să calce pe iarbă.

Alții au rămas cu sechele și își
manifestă în continuare comportamentul tipic de captivitate: se plimbă dintr-o
parte în alta pe o distanță scurtă, atât cât era lungimea cuștii în care au
fost obișnuiți să stea ani întregi, se lovesc cu capul de gard sau – cei care
au crescut fără ursoaică – își sug lăbuțele asemenea sugarilor.

„Sunt urși veniți din captivitate, urși din cuști mizere, foarte mici, care au fost ținuți ca atracție turistică, pe terase, hoteluri, pensiuni, de la o mănăstire, de la o stație de benzină, tot felul de locuri. În urmă cu 15-20 de ani era o modă să ai un urs, pentru că era o perioadă în care și vânătoarea a fost permisă aproape oricui”, spune Paula Ciotloș, vicepreședintele Asociației Milioane de Prieteni, cea care deține rezervația de la Zărnești.

Paula Ciotloș, vicepreședintele Asociației Milioane de Prieteni
Paula Ciotloș, vicepreședintele Asociației Milioane de Prieteni

Maya, ursoaica de la care a început
totul

Sanctuarul Libearty se află în Zărnești, județul Brașov, la poalele munților Piatra Craiului. Este înconjurat de pădure și are o suprafață de aproape 70 de hectare, de care urșii se pot bucura în liniște.

Rezervația a fost creată în 2005, la inițiativa Cristinei Lapiș, președinta Asociației Milioane de Prieteni. Ursoaica Maya i-a fost sursă de inspirație. În 1998, Maya era ținută într-o cușcă în curtea unui hotel de lângă Castelul Bran. Era înfometată și neîngrijită și ajunsese, din cauza depresiei, să-și roadă lăbuța.

Sanctuarul de la Zărnești, fără vizitatori și fără donații în vremea pandemiei. Urșii cu povești triste au traume și ticuri de copii orfani

Asociația a tratat-o, i-a dus mâncare
câțiva ani, dar în ciuda încercărilor de a o salva, Maya a murit în 2002,
înainte de înființarea sanctuarului.

Spațiu mare, piscină și înghețată

Un urs mare, maro, cu urechile atent ciulite mustăcește pe lângă gard. E Monica și ne privește curioasă din țarcul său. A ajuns la Libearty după ani întregi petrecuți într-o grădină zoologică. Pe lângă ea mai sunt alți doi urși mai mici, care se joacă pe iarbă. Se opresc brusc când aud mașina cu mâncare și încep să alerge de-a lungul gardului după ea.

Sanctuarul de la Zărnești, fără vizitatori și fără donații în vremea pandemiei. Urșii cu povești triste au traume și ticuri de copii orfani

Un îngrijitor al rezervației scoate din portbagaj
lăzi pline cu fructe, pe care le aruncă apoi peste gard cu ajutorul unei
lopeți.

Urșii se reped la merele și perele pe care le-a aruncat îngrijitorul în țarc. Pe cele mai mari le rup cu grijă cu ghearele în jumătăți și duc cu labele fiecare bucată în bot.

Un îngrijitor hrănește urșii din rezervație. Animalele primesc fructe, legume, carne, uneori înghețată și miere zaharisită în franzele
Un îngrijitor hrănește urșii din rezervație. Animalele primesc fructe, legume, carne, uneori înghețată și miere zaharisită în franzele

Zilnic, mamiferele sunt răsfățate cu
fructe, legume, carne, dar și înghețată specială în zilele călduroase de vară. Uneori
primesc gustări cu miere zaharisită băgată în franzele golite de miez.

Când e cald, se bălăcesc în piscinele
amenajate în cele peste 20 de țarcuri.

Ținută pentru poze

Într-un țarc mai mic, separat de Monica
și cei doi urși, este Roxi. Face ture pe distanță scurtă în fața gardului și din
când în când se lovește cu capul de barele de metal.

„Un urs care a fost ținut într-un spațiu mic și s-a plimbat doar acolo a rămas clar cu niște probleme de comportament și foarte mult timp unii dintre ei fac ani buni acele mișcări stereotip, mișcarea ursului de cușcă: ori merg în cerc, ori merg dintr-o parte în alta, exact pe spațiul pe care l-au avut ei în acele cuști în care au trăit. Iar la Roxi e vizibil, merge pe același traseu înainte și înapoi”, explică Paula Ciotloș.

Roxi este ultima ursoaică ajunsă la Zărnești. A fost plimbată pe plajă pentru poze cu turiștii, apoi a stat 12 ani într-o cușcă betonată dintr-o grădină zoologică
Roxi este ultima ursoaică ajunsă la Zărnești. A fost plimbată pe plajă pentru poze cu turiștii, apoi a stat 12 ani într-o cușcă betonată dintr-o grădină zoologică

Roxi este ultimul urs ajuns la Zărnești. După trei ani în care a fost plimbată pe plajă ca oamenii să facă poze cu ea „pentru noroc”, ursoaica a ajuns la o grădină zoologică în care a fost ținută într-un spațiu îngust, din beton, pentru că în țarcul în care era puțin spațiu verde nu a fost acceptată de ceilalți doi urși.

12 ani

a stat la grădina zoologică până să fie luată de asociație, în noiembrie anul trecut.

Frații Bim și Bam au rămas fără mamă și
cu traume

Asemănător situației lui Roxi este cazul fraților Bim și Bam. Aveau mai puțin de o lună când au fost găsiți de paznicii de vânătoare în Pădurea Bogății. Ei i-au supravegheat timp de trei zile lângă bârlog, în speranța că mama lor se va întoarce. Cum ursoaica nu a mai apărut, iar ursuleții erau înfometați și deshidratați, Asociația Milioane de Prieteni i-a preluat și i-a adus în sanctuar, în 2016. Au rămas, însă, cu traume.

Un urs din sanctuar se bucură de masa de prânz
Un urs din sanctuar se bucură de masa de prânz

„Aveau un fel de tic asemănător copiilor
orfani. În momentul în care vedeau oameni, se apropiau de gard și începeau
să-și sugă lăbuța. Ca un copil care își suge degetul. Din fericire, acum au mai
scăpat de ticul ăsta. Fac asta destul de rar, ceea ce înseamnă că au început să
se integreze destul de bine și să scape de traumele faptului că nu au crescut
lângă mama lor”, explică Paula Ciotloș.

Ambalajele ursului brun

Anul trecut, un urs lovit de o mașină pe o șosea din județul Harghita a fost lăsat să agonizeze 20 de ore. Animalul a fost păzit de polițiști și jandarmi, care nu au făcut decât să dirijeze traficul, în timp ce reprezentanții Ministerului Mediului au reacționat cu întârziere, pentru că era weekend.

Timp de 20 de ore, niciuna dintre instituțiile responsabile în astfel de cazuri, respectiv Prefectura, Direcția Sanitar-Veterinară, Poliția, Asociația Județeană de Vânători, Administrația Fondului de Vânătoare, nu a fost în stare să ia o decizie. În cele din urmă, cu trei membre fracturate, după 20 de ore de chinuri, ursul a fost eutanasiat.

Sanctuarul de la Zărnești, fără vizitatori și fără donații în vremea pandemiei. Urșii cu povești triste au traume și ticuri de copii orfani

Episodul din Harghita este reprezentativ pentru fenomenul urșilor care se apropie de stațiunile montane pline de turiști, de casele oamenilor, de pârtiile de schi și de drumurile publice, un fenomen care nu este ceva nou la noi în țară. Înfometați, în căutare de hrană după ce omul le-a acaparat teritoriul, urșii dau năvală în tomberoanele de lângă pensiuni.

În Uniunea Europeană, ursul brun este protejat în baza Convenției de la Berna și în baza Directivei Habitat a Consiliului Europei, care este obligatorie pentru toate statele membre și care face referire la conservarea habitatelor naturale și a florei și faunei sălbatice. Altfel spus, această directivă îi înclude pe urși pe lista speciilor de animale protejate care nu pot fi vânate în scop de agrement.

Sanctuarul de la Zărnești, fără vizitatori și fără donații în vremea pandemiei. Urșii cu povești triste au traume și ticuri de copii orfani

Cu toate acestea, atrage atenția WWF, sunt țări, printre care și România, care se folosesc de prevederile articolului 16 din Directivă, care permite derogări pentru alocarea unui număr limitat de exemplare care pot fi vânate.

Cum a fost România aproape să scoată
ursul brun de sub protecție

România are cea mai mare populație de
urs brun din Europa, undeva la 7.000 de exemplare, potrivit ONG-urilor în
domeniu.

Ministerul Mediului a permis de-a lungul anilor, prin emiterea unor ordine, vânătoarea unui anumit număr de urși pe an. Ba chiar prin 2018 avea în plan să permită uciderea a 2.000 de urși bruni în următorii 10 ani pentru că, spuneau atunci specialiștii din minister, nu ar trebui să avem mai mult de 4.000 de exemplare în pădurile României. Altfel, vom avea în continuare animale care vin peste oameni în orașe și atacă fermele.

Roxi a rămas cu sechele după ce a stat 12 ani închisă într-o cușcă prea mică pentru ea: face ture pe distanță scurtă și se lovește cu capul de gard
Roxi a rămas cu sechele după ce a stat 12 ani închisă într-o cușcă prea mică pentru ea: face ture pe distanță scurtă și se lovește cu capul de gard

Conform unui răspuns oferit de Ministerul
Mediului pentru G4Media,
două persoane au fost ucise și alte 32 au fost atacate de urși în perioada
2017-2018. Atacurile urșilor au ajuns subiect în presa britanică. BBC a vorbit, într-un
reportaj, despre cum aceste atacuri au provocat temeri cu privire la faptul că
populația de urși ar fi scăpat de sub control.

Asta a dus în septembrie 2019 la o propunere legislativă de modificare a Legii Vânătorii. Printr-un amendament depus și votat pe neașteptate, senatorii au scos urșii din lista animalelor protejate, mutându-i pe cea a mamiferelor cu sezon de vânătoare. Comisia Europeană a reacționat și ne-a avertizat că dacă legea va trece în forma asta, vom încălca Directiva Habitat.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, însă, modificările Legii Vânătorii după ce proiectul a trecut de Parlament fără prevederile ce ar fi scos ursul brun din categoria speciilor protejate.

Ministerul Mediului continuă, însă, cu derogările de la Directiva Habitat. În 28 aprilie anul acesta, instituția a pus în dezbatere publică un proiect de ordin de ministru prin care ar urma să fie permisă vânarea a 140 de urși bruni și a 90 de lupi, invocând „atacuri și conflincte între carnivorele mari și om”.

Un senator UDMR a mers mai departe și a cerut ministerului să aprobe o cotă de 520 de urși.

Se luptă să ia urșii de la cei care îi
țin în condiții mizere

„În urmă cu 15-20 de ani era o modă să ai un urs, pentru că era o perioadă în care și vânătoarea a fost permisă aproape oricui. Foarte mulți pui rămâneau orfani, erau luați de oameni, nu era interzis prin lege asta și erau ținuți în cuști minuscule. După schimbarea legii, am putut confisca urșii, iar noi am creat spațiul necesar, un colț de rai pentru urșii care au trăit foarte greu înainte”, spune vicepreședinta Asociației Milioane de Prieteni.

Grisha s-a răcorit în piscina din țarcul pe care îl împarte cu Masha
Grisha s-a răcorit în piscina din țarcul pe care îl împarte cu Masha

Este și cazul Mashei și Grishei, doi
urși aduși tocmai din Armenia, cu vaporul și cu avionul. Șase luni i-a luat
asociației de la Zărnești să salveze cei doi urși de la grădină zoologică
privată, unde au fost abandonați de proprietarul care a plecat din țară fără să
anunțe pe nimeni că lasă în urma lui doi urși și câțiva lei.

În momentul în care au fost găsiți de câțiva trecători, Masha avea în jur de 5-6 ani, iar Grisha, vreo 4-5, și cântăreau mai puțin de 50 de kilograme, cu toate că greutatea normală a unui urs de această vârstă este de 200 de kilograme.

Mashei îi place să stea în fund, ca un om
Mashei îi place să stea în fund, ca un om

Cântăreau cât un câine puțin mai mare.

„Erau mai mult morți decât vii”, adaugă
Paula, privind către Masha care s-a așezat în fund, ca un om. Își prinde labele
din spate cu cele din față, ca într-o poziție de yoga, și se lasă să cadă pe iarbă.
În timpul ăsta, Grisha iese în fugă din piscină și își scutură blana.

„O bună bucată de timp, Grisha a avut
probleme de acomodare. După ce a ajuns în țarcurile mari, stătea în copac și
cobora doar ca să mănânce și doar în momentul în care nu mai erau alți urși în
zonă. Îi lăsa pe toți să mănânce și trebuia să avem grijă să mai aruncăm ceva
mâncare ca să ne asigurăm că mănâncă și el”, povestește Paula.

De 12 ani încearcă să-l aducă la
Zărnești pe ursul Baloo

Șase luni de întocmit acte pentru a
aduce doi urși într-o rezervație înseamnă foarte mult timp. Dar 12 ani înseamnă
și mai mult.

De atât timp încearcă Asociația Milioane de Prieteni să-l aducă în sanctuarul din Zărnești pe ursul Baloo de la Straja.

Sanctuarul de la Zărnești, fără vizitatori și fără donații în vremea pandemiei. Urșii cu povești triste au traume și ticuri de copii orfani

Baloo este considerat vedeta stațiunii montane
Straja, unde trăiește de mai bine de 20 de ani într-un țarc, după ce s-a
accidentat pe munte și a ajuns în gospodăria omului de afaceri Emil Părău. Ursul
stă într-o cușcă, aproape de pârtie, în perioada sezonului de iarnă, pentru a
fi admirat de curioși. În fiecare an este sărbătorit cu tort, iar turiștii îi cântă „La mulți
ani!”.

Din cauza asta s-a creat un conflict între ONG-urile de mediu și localnici. Primii spun că locul lui Baloo este în sanctuarul urșilor, în timp ce ceilalți spun că la Straja are toate condițiile necesare.

Sanctuarul de la Zărnești, fără vizitatori și fără donații în vremea pandemiei. Urșii cu povești triste au traume și ticuri de copii orfani

„Ei îl iubesc, dar ursului nu îi este bine. Ok, putem să înțelegem că te atașezi, și noi ne atașăm de fiecare animal, dar nu poți să spui că nu este o iubire egoistă în momentul în care preferi să-l vezi în acel spațiu, să fie oameni încontinuu acolo, care să-i arunce tot felul de mâncăruri, care să-l înghiontească cu bățul prin gard, care să-i dea să bea bere, să mănânce șnițele și râd, este un vacarm de nedescris. Aceea nu este o viață de urs”, subliniază Paula Ciotloș.

De ce nu au reușit până acum să-l aducă
pe Baloo în rezervație? Paula ridică din umeri. „Tot felul de chichițe legale”.

Ursul, confundat cu un pui de câine

Cel mai iubit urs din Libearty a murit acum doi ani. Max a fost ținut captiv în apropierea castelului Peleș din Sinaia, pentru ca turiștii să facă poze cu el. Ursului i s-au pilit ghearele și dinții ca să nu reprezinte un pericol pentru oameni, a fost orbit ca să nu se sperie de blitzurile aparatelor de fotografiat, iar ca să fie docil, i se pulveriza spray paralizant în nas și i se dădea alcool cu calmante. Zece ani a durat coșmarul lui Max, până în 2006, când a fost confiscat și dus în rezervație.

Brigitte e cel mai mic urs din sanctuar și are 2 ani
Brigitte e cel mai mic urs din sanctuar și are 2 ani

O poveste ceva mai fericită o are
Brigitte, cel mai mic locatar al sanctuarului de urși de la Zărnești. Are doar
2 ani și simte nevoia de a socializa cu oamenii. Se apropie curioasă de gard
când ne vede și adulmecă spațiul dintre gardul țarcului și pământ, parcă vrând
să iasă să stea mai aproape de noi.

Brigitte a ajuns pe pătura de picnic a unor turiști, care au confundat-o cu un pui de câine. S-au jucat toată ziua cu ea, iar la plecare nu au vrut să lase „câinele” singur lângă pădure. După ce au descoperit că este, de fapt, un pui de urs, au luat legătura cu autoritățile, care au trimis-o pe Brigitte la Zărnești.

Lui Brigitte îi place să stea pe lângă oameni
Lui Brigitte îi place să stea pe lângă oameni

„Având în vedere că a fost hrănită cu biberonul și a fost ținută de noi atâta timp, ne recunoaște și vine la gard. Are, cumva, o nevoie de socializare și cu oamenii”, explică Paula.

Cu 1.000 de animale în grijă, asociația
a rămas fără cea mai importantă sursă de venit

Asociația Milioane de Prieteni are, pe lângă sanctuarul Libearty, și un adăpost pentru animalele de fermă, precum și unul pentru câinii fără stăpân. În total, ONG-ul este responsabil pentru 1.000 de animale și supraviețuiește doar din donații și din vânzarea biletelor pentru vizitarea rezervației de urși.

În rezervația din Zărnești își are căminul și o ciută, care a fost găsită și crescută de o familie, înainte să ajungă la Zărnești
În rezervația din Zărnești își are căminul și o ciută, care a fost găsită și crescută de o familie, înainte să ajungă la Zărnești

Ultimele două luni i-a pus, însă, la pământ pe reprezentanții asociației. Din cauza pandemiei de coronavirus, au fost nevoiți să închidă sanctuarul, iar donațiile oamenilor au scăzut și ele, fie pentru că s-au reorientat către zona medicală, fie pentru că pur și simplu nu au mai putut susține donațiile.

Asociația Milioane de Prieteni a început campania „Hrănește un urs”. Oamenii pot dona 10 euro, care reprezintă costul mesei zilnice a unui urs din sanctuar. Cine vrea, poate să și adopte un urs, alegând animalul care îi place cel mai mult și donând pentru el 60 de euro pe an, pentru adopția simplă, sau 600 de euro pe lună, pentru adopția exclusivă.

Urșii recunosc zgomotul mașinii care le aduce mâncare
Urșii recunosc zgomotul mașinii care le aduce mâncare

„Încercăm să strângem niște fonduri care
să ne ajute să trecem de această perioadă. Doar cu ajutorul oamenilor putem
face asta pentru că noi suntem un ONG, noi nu avem fonduri din altă parte, doar
donațiile și acele bilete de intrare care pot fi considerate tot donații”,
explică Paula Ciotloș.

Pentru cei care ne întreabă de ce nu le dăm drumul în pădure: acești urși nu se pot descurca singuri în pădure. Sunt urși veniți din captivitate, urși din cuști mizere, foarte mici, care au fost ținuți ca atracție turistică. Nu se pot descurca singuri.

Paula Ciotloș, vicepreședintele Asociației Milioane de Prieteni:

Asociația a trimis în șomaj tehnic câțiva angajați și recunoaște că anul acesta este oricum unul compromis. Vizitatori din străinătate sigur nu vor mai avea, iar turiștii români vor fi și ei puțini. Vor schimba regulile de vizitate, astfel încât grupurile să nu mai fie de 50 de persoane, ci de maximum 20 și doar cu condiții: mască obligatorie, distanțare socială.

Grisha și Masha se joacă mereu împreună
Grisha și Masha se joacă mereu împreună

Speră ca rezervația să se deschidă din
nou pentru vizite de la 1 iunie, spune vicepreședinta Asociației Milioane de Prieteni,
însă nu e nimic sigur.

„Dacă toată lumea va lua această relaxare drept o dispariție a virusului, ne așteptăm ca până la 1 iunie să ajungem să avem iar foarte multe cazuri. Noi depindem de responsabilitatea oamenilor și de cât de conștienți sunt de ceea ce se poate întâmpla. Pentru a putea deschdie sanctuarul trebuie să facem apel la oameni să fie responsabili”, atrage ea atenția.

sanctuar zarnesti_vlad chireaIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 18

EXCLUSIV „Aveam mentalitate de român infect!! Bani, mașini, femei” 😮 - Mărturie ȘOCANTĂ a unui mare talent al fotbalului românesc
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV „Aveam mentalitate de român infect!! Bani, mașini, femei” 😮 - Mărturie ȘOCANTĂ a unui mare talent al fotbalului românesc
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
Playtech.ro
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Botoşani, în care un bărbat a murit  la două zile de la nuntă. O decizie pe care a luat-o la patru dimineaţa l-a costat viaţa
Observatornews.ro
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Botoşani, în care un bărbat a murit la două zile de la nuntă. O decizie pe care a luat-o la patru dimineaţa l-a costat viaţa
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
HOROSCOP
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
Tragedie la o zi după nuntă. Mirele a murit în mașina condusă de cavalerul de onoare
Știrileprotv.ro
Tragedie la o zi după nuntă. Mirele a murit în mașina condusă de cavalerul de onoare
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele