Cuprins:
Luni, 21 octombrie, la ora 7.00, s-au închis și ultimele secții de votare în SUA și Canada. Până la ora 10:00, au votat 1.562.276 de persoane, adică 51.65% dintre alegători.
Opțiunea DA la referendumul pro-Europa, în avantaj la limită
Rezultatele la referendumul pro Europa sunt extrem de strânse, după ce numărul celor care au votat „DA” a crescut brusc în ultimele ore, iar balanța înclină ușor spre acest rezultat, motiv pentru care Rusia a acuzat o creștere „greu de explicat” a voturilor.
După numărarea voturilor în 98,6% dintre cele 2.219 secții de votare din Republica Moldova, rezultatele parțiale arată că 50,18% dintre alegători au votat „Da”, iar 49,82% au votat „Nu”.
Pentru că voturile se mai numără doar în diaspora, este foarte probabil ca referendumul să se încheie cu DA pentru modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la UE, dar la limită.
Cum s-a votat în raioane pentru referendum
Datele preliminare indică faptul că, la referendumul constituțional, majoritatea voturilor exprimate au fost în favoarea opțiunii „DA” în Capitala Chișinău și în opt raioane ale Republicii Moldova: Ialoveni, Strășeni, Călărași, Criuleni, Nisporeni, Hâncești, Telenești și Cantemir, a relatat Ziarul de Gardă.
Opțiunea „DA”, în ordine descrescătoare:
- Ialoveni – 67,70%
- Strășeni – 62,37%
- Călărași – 60,46%
- Criuleni – 60,20%
- Nisporeni – 60,08%
- Hâncești – 58,86%
- Telenești – 57,31%
- Chișinău – 55,98%
- Cantemir – 53,38%
Ce urmează ca procedură legislativă
Rezultatul alegerilor urmează să fie validat sau invalidat de Curtea Constituţională, iar peste două săptămâni, cetăţenii sunt aşteptaţi din nou la vot, pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.
Preşedinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, a declarat că, pentru ca referendumul să fie declarat valabil, trebuie să participe cel puţin o treime din numărul de persoane înscrise în listele electorale.
„Legea se consideră adoptată dacă pentru aceasta a votat majoritatea cetăţenilor care au participat la referendum. Comisia va prezenta Curţii Constituţionale un raport despre cum s-au desfăşurat alegerile. […] În termen de zece zile, Curtea Constituţională va confirma sau va infirma rezultatele plebiscitului”, a explicat preşedinta CEC.