Rinita este o inflamatie a mucoasei nazale, iar sinuzita reprezinta inflamatia si iritarea mucoaselor sinusurilor. Cavitatile nazale comunica direct cu sinusurile paranazale, inflamatia aparand in general concomitent la ambele cavitati si astfel rezultand rino-sinuzitele.
Initial, inflamatia si iritatia mucoaselor provoaca o secretie seroasa, care se poate suprainfecta cu bacterii, devenind astfel o secretie mucoasa sau muco-purulenta. Pot aparea si eroziuni, mai ales in zonele foarte bine vascularizate, care conduc la hemoragii si epistaxis. Procesul eroziv cronic produs de afectiuni neoplazice sau infectii bacteriene cronice poate duce si la afectarea tesutului osos.
Sunt astfel afectate aparatul respirator, respectiv cavitatile nazale si conductele nazo-lacrimale, sistemul nervos (in cazul bolilor micotice sau neoplazice), ochiul (prin aparitia conjunctivitelor, keratitelor si a ulcerelor corneene) si cavitatea bucala (prin prezenta stomatitelor, glositelor, abceselor dentare sau chiar fistulelor oro-nazale).
La primele semne de boala se impune prezentarea animalului la medicul veterinar pentru examenul clinic, de laborator, examenul radiologic, endoscopic si biopsic, rezultand astfel o terapie specifica sau nespecifica.
Se recomanda tratamentul medicamentos si nu de putine ori se impune interventia chirurgicala.
Liviu Harbuz,
DVM Ph. D