MENIU CAUTĂ
03 Apr. 2017 16:35

Româncă implicată în cel mai mare scandal din Italia. Prin conturile ei trecea mita iubitului său, comandant în Marina Militară

Distribuie

Româncă implicată în cel mai mare scandal din Italia. Elena Corina Boicea, în vârstă de 25 de ani, iubita lui Giovanni Di Guardo (56 de ani), fost comandant al bazei maritime Maricommi, se află printre inculpații unui dosar pentru mită.

În data de 5 mai 2017, începe la  Taranto, în Italia, procesul pentru mita dată în cadrul antreprizelor de milioane de euro în care au fost implicați întreprinzători și persoane de la conducerea Marinei Militare din acelasși oraș, scrie gazetaromaneasca.com.

Inculpații în proces sunt Giovanni Di Guardo (foto), iubita sa, românca Elena Corina Boicea,  ofițerii marinei militare Francesca Mola, Massimo Conversano și Gerardo Grisi și angajatul civil Marcello Martire; întreprinzătorii Vincenzo Pastore, Paolo Bisceglia, Giuseppe Muschiaccio, Giuseppe Calabrese, Gaetano Abbate, Vitantonio Bruno, Giovanni Perrone, Valeriano Agliata și Pietro Mirinao; inspectorul de poliție Fabio Giunta și locotenentul de carabinieri Paolo Cesari, informează La Repubblica.

Acuzațiile merg de la constituirea de grup infracțional până la corupție și trucare de licitații. Din anchetele Gărzii de Finanțe a reieșit ”o situație îngrijorătoare”, astfel a definit-o judecătorul de instrucție, în care mita fixă de 10% din fiecare anterpriză devenise un adevărat „sistem” pentru pilotarea unor licitații chiar și de milioane, constituind un cartel care în timp a exclus orice posibilă concurență licită.

Grupul a lucrat pentru a elimina firmele concurente și a încasa profituri de 4 milioane de euro.

Ancheta privind mita în Marină a fost declanșată în septembrie 2016 cu arestarea în flagrant a comandantului Giovanni Di Guardo, în 14 septembrie, ofițer trimis de Marina Militară la Taranto tocmai pentru a face curățenie în baza Maricommi, după primul scandal și arestările pentru mitele de zece la sută impuse întreprinzătorilor.

Ofițerul a fost arestat în timp ce primea de la întreprinzătorul Vincenzo Pastore un plic cu 2.500 de euro ca al doilea avans, potrivit acuzării, al unei maxi-mite de aproape 200.000 de euro, pentru a pilota o licitație de 11 milioane de euro de adjudecare a unei antreprize de amploare pentru curățenie în bazele navale din Taranto și Napoli.

După câteva zile Garda de Finanțe l-a arestat și pe omul de bază al lui Di Guardo, locotenentul Francesca Mola, responsabil al biroului contracte, cu acuzația de complicitate la corupție și trucare de licitații pentru că a aranjat documentele astfel încât licitația să fie câștigată de Vincenzo Pastore.

La o lună după arestare, pe numele lui Di Guardo a fost emis un al doilea mandat de arestare, pentru asociere în scopul comiterii de infracțiuni, corupție și trucare de licitații. Împreună cu el a fost arestată partenera sa Elena Corina Boicea, prin ale cărei conturi curente ar fi tranzitat mitele, și cinci întreprinzători.

În schimbul antreprizării lucrărilor Di Guardo și partenera sa ar fi primit sume de bani, închirieri și reparații de autoturisme, articole de îmbrăcăminte de firmă, plata chiriei și facturilor pentru locuință, achiziționări de mobilier și lucrări de renovare a unor imobile și chiar plata notei de plată la numeroase restaurante.

Cu toate acestea, Comandantul Di Guardo a încercat, în fața magistraților, să-și dezvinovățească tânăra iubită.: „Corina n-are nimic de-a face cu asta”, a spus el.

Dar femeia a recunoscut, totuși, cumpărăturile făcute într-un magazin de lux, din care ar fi achiziționat haine, încălțăminte și poșete de firmă, care valorau mii de euro.

Citește mai multe despre Italia pe Libertatea.

Comentarii