Organizaţia Greenpeace şi Centrul de Resurse Juridice au obţinut, recent, desecretizarea listei în urma unui proces cu Ministerul Economiei. 102 localităţi sunt propuse ca posibile locaţii în care ar putea fi ridicată o nouă centrală nucleară, până în anul 2025. „Statul român a plătit sute de mii de euro pentru un studiu privind amplasarea unei noi centrale atomoelectrice pe teritoriul României.
Populația nu a fost întrebată dacă dorește o nouă centrală nucleară, așa cum prevăd normele internaționale,însă acest lucru nu a stat nicidecum în calea alocării banilor pentru studiu. Studiul rezultat este secret și a fost nevoie să intentăm proces Ministerului Economiei pentru a obține lista celor 102 localități”, a declarat Ionuț Cepraga, Coordonator de campanii în cadrul Greenpeace Român
Localnicii nu au fost informaţi
În plus, acesta susţine că membrii organizaţiei au contactat primăriile tuturor celor 102 de localități și astfel, au aflat că localnicii nu au fost informați despre această inițiativă, deşi normele europene impun ca oamenii să fie consultaţi. „Nu putem fi de acord cu o strategie energetică bazată pe tehnologii periculoase pentru sănătate și pentru mediu, pe care alte state deja le scot din uz”, a adăugat Cepraga.
În 14 aprilie 2011, Greenpeace a organizat un protest în Bucureşti împotriva intenţiei guvernului de a construi un nou reactor nuclear în România.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro