MENIU CAUTĂ
, de Daniel Ionașcu

România, ”semințarul” Europei. Țara noastră are cea mai mare producție de floarea-soarelui din UE și a doua la porumb

Distribuie

România produce cea mai mare cantitate de floarea-soarelui din Uniunea Europeană și se află și în topul producției de grâu și porumb. Însă, dacă la floarea-soarelui stăm pe primul loc și la producția pe hectar, la grâu și porumb suntem sub Bulgaria, Ungaria, Polonia și Cehia și departe de liderii de productivitate Germania și Franța.

Astfel, potrivit unei cercetări realizate de către Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS, România este pe locul al patrulea în UE, cu o producție de 9,87 milioane de tone de grâu în 2017 la 2,02 milioane de hectare.

În top la grâu și porumb

Pe primul loc se situează Franța, cu 38,2 milioane de tone la o suprafață de 5,33 milioane de hectare. În clasament urmează Germania – cu 24,4 milioane de tone la 3,2 milioane de hectare, și Polonia – cu 11,4 milioane de tone la 2,37 milioane de hectare.

La porumb, tot Franța se află pe primul loc în spațiul comunitar – cu 14,36 milioane de tone la 1,44 milioane de hectare cultivate. Urmează România – cu 14,33 milioane de tone, dar pe mult mai mult teren, respectiv 2,4 milioane de hectare.

Campioni la semințe de floarea soarelui

În privința recoltei de floarea-soarelui, România este campioană detașată: 2,9 milioane de tone la 986.000 de hectare cultivate. Pe locul al doilea se află Bulgaria – cu 1,876 milioane de tone la 817.000 de hectare, iar podiumul este închis de către Ungaria – cu 1,87 milioane de tone recoltate de pe 704.000 hectare.

Creșteri masive pe suprafețe mai mici

Producția de grâu a României a crescut cu 17% anul trecut față de 2016, la porumb s-a realizat un plus de 33%, iar la floarea-soarelui de 43%.

Aceste creșteri au venit după ce suprafețele cultivate cu grâu au scăzut cu 5% în 2017 față de 2016, cele de porumb au scăzut cu 7%, iar la floarea-soarelui s-a consemnat un declin de 5%.

Vine agricultura inteligentă

Recent, a apărut în România și conceptul de agricultură inteligență, iar o aplicație permite fermierilor să își planifice recolta, de pe smartphone sau tabletă.

Productivitatea in agricultura in România versus principalele state europene

Citește mai multe despre floarea soarelui, agricultura, Bulgaria, Franța, grau, Polonia, porumb și Ungaria pe Libertatea.

Comentarii