Cuprins:
Despre floarea soarelui
Denumirile comune floarea-soarelui se referă de obicei la speciile anuale populare Helianthus annuus, ale căror capete de flori rotunde în combinație cu ligulele arată ca soarele.
Sunt cultivate în regiuni temperate și în unele regiuni tropicale ca culturi alimentare pentru oameni, bovine și păsări de curte și ca plante ornamentale. Crește de obicei în timpul verii și până la începutul toamnei, sezonul de vârf de creștere fiind la mijlocul verii.
Mai multe specii perene de floarea soarelui sunt cultivate în grădini, dar au tendința de a se răspândi rapid și pot deveni agresive. Floarea soarelui învârtită, Helianthus verticillatus, a fost listată ca specie pe cale de dispariție în 2014.
Principalele amenințări sunt silvicultura industrială și plantațiile de pini din Alabama, Georgia și Tennessee. Cresc până la 1,8 m și se găsesc în primul rând în păduri, adiacente pâraielor și zonelor umede, asemănătoare unor pajiști.
Floarea-soarelui își are originea în America. A fost domesticită pentru prima dată în ceea ce este acum Mexicul și sudul Statelor Unite. Semințe de floarea-soarelui domestice au fost găsite în Mexic, datând din 2100 î.Hr.
Floarea soarelui – plantare
Când se plantează
Cel mai bine este să semănați semințe de floarea-soarelui direct în grădină (sau recipiente în aer liber) după ce pericolul înghețului de primăvară a trecut și oricând după ce solurile s-au încălzit la cel puțin 10 ° C.
În majoritatea regiunilor, aceasta temperatura a solului va fi între aprilie și mijlocul lunii iulie.
Acestei plante nu-i place să aibă rădăcinile tulburate, motiv pentru care se recomandă semănatul direct în loc de transplantare.
Unde se plantează
Găsiți un loc însorit! Floarea-soarelui crește cel mai bine în locații cu lumina directă a soarelui (6 până la 8 ore pe zi); au nevoie de veri lungi și fierbinți pentru a înflori bine. Iubește soarele la fel de mult ca florile de piatră, portulaca.
Alegeți o locație cu sol bine drenat. Nu ar trebui să adune apă după ce plouă.
Floarea-soarelui nu este pretențioasă, dar solul nu poate fi prea compact. Au rădăcini lungi care trebuie să se întindă; în pregătirea unui pat, săpați 2 metri adâncime și aproximativ 3 metri lățime.
Este ideală pentru orice locație cu soare și face parte din cele mai frumoase flori de vară pentru grădină sau ghiveci.
Nu sunt prea pretențioase când vine vorba de pH-ul solului. Floarea-soarelui prosperă în sol ușor acid până la alcalin (pH 6,0 – 7,5).
Solul trebuie să fie bogat în nutrienți, cu materie organică sau deșeu de grajd compostat. Altfel, puteți pune îngrășământ granular cu eliberare lentă adânc de 8 centimetri în sol.
Dacă este posibil, plantați floarea-soarelui într-un loc protejat de vânturile puternice, de-a lungul unui gard sau lângă o clădire. Soiurile mai mari pot deveni foarte grele și un vânt puternic poate fi devastator.
Plantarea semințelor
Floarea-soarelui ar trebui să fie plantată la o adâncime de 3 centimetri și o distanță de aproximativ 15 centimetru după ce solul s-a încălzit complet.
Acordați plantelor mult spațiu, în special pentru soiurile cu creștere redusă, care se vor ramifica.
Faceți rânduri la o distanță de aproximativ 30 de centimetri. O aplicare de îngrășământ amestecat în timpul plantării va încuraja creșterea puternică a rădăcinilor pentru a le proteja de suflarea vântului.
Floarea soarelui – îngrijire
În timp ce planta este mică, udați în jurul zonei rădăcinii, la aproximativ 7 până la 10 centimetri de plantă.
Odată ce planta este stabilită, udați adânc, deși nu prea des, pentru a încuraja înrădăcinarea profundă. Cu excepția cazului în care vremea este excepțional de umedă sau uscată, udați o dată pe săptămână.
Hrăniți plantele doar cu măsură; supra-fertilizarea poate provoca ruperea tulpinilor în toamnă. Puteți adăuga îngrășământ diluat în apă, deși ar trebui să evitați să puneți îngrășământul lângă baza plantei;.
Speciile înalte necesită sprijin. Bețele de bambus sunt o alegere bună pentru orice plantă care are o tulpină puternică și care are nevoie de sprijin pentru o perioadă scurtă de timp.
Boli și dăunători
Păsările și veverițele vor arăta interes pentru semințele sale. Dacă intenționați să utilizați semințele, puneți o barieră în jurul plantelor. Pe măsură ce capetele de semințe se maturizează și florile cad, le puteți acoperi pe fiecare cu pânză subțire.
Floarea-soarelui nu prea atrage insecte. O mică molie cenușie își depune uneori ouăle în flori..
Rugina poate afecta plantele. Dacă bolile fungice sunt depistate devreme, pulverizați cu un fungicid general de grădină.
Tăierea
Pentru buchete de flori, tăiați tulpina principală chiar înainte ca mugurii săi să se deschidă pentru a încuraja înfloririle laterale.
Tăiați tulpinile dimineața devreme. Recoltarea florilor în mijlocul zilei poate duce la ofilirea lor.
Umblați ușor cu planta, pentru că fiind grea se poate rupe. Florile ar trebui să dureze cel puțin o săptămână în apă la temperatura camerei.
Aranjați floarea-soarelui în recipiente înalte care oferă un sprijin bun pentru capetele lor grele și schimbați apa în fiecare zi pentru a le menține proaspete.
Zodiacul floral. Care este floarea fiecărei zodii, în funcție de ziua nașterii
Sursa foto: 123rf.com.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Costica2023 • 13.12.2023, 14:08
Simbol al optimismului, petale aurii, o prezență luminoasă în grădină