Potrivit jurnaliștilor britanici, politicile guvernamentale, schimbările economice, oportunitățile reduse de închiriere și presiunea socială crescândă a făcut ca în prezent un număr tot mai mare de români să fie proprietarii locuințelor în care trăiesc.

În 1990, la sfârșitul guvernării comuniste române, statul deținea 70% din apartamente, spune Bogdan Suditu, expert în urbanism și profesor universitar din București. Odată ce guvernul a început să vândă aceste proprietăți, oamenii s-au grăbit să cumpere casele în care locuiau – adesea la prețuri foarte avantajoase. Moneda devalorizată a României, asociată cu creșterea inflației, a făcut cumpărarea și mai ușoară pentru români.

„Suma de 100.000 de lei pentru un apartament în 1991 a fost un preț corect la vremea respectivă. În 1994, s-a ajuns că acești bani să echivaleze cu prețul unui televizor color”, a explicat Suditu pentru BBC.

Deși România nu a avut întotdeauna o cultură a proprietarilor de locuințe, s-a ajuns în actuala situație din lipsa unor alternative viabile privind locuințele. În unele cazuri, oamenii nu sunt informați despre aceste opțiuni.

„Toată lumea vă vinde ideea de proprietate. Părinții o fac, băncile oferă împrumuturi ieftine, dezvoltatorii imobiliari oferă tot felul de soluții. Toată lumea vorbește despre cum să devii proprietar în orice situație”, spune expertul consultat.

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini
Recomandări

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini

 

Chiar și pe măsură ce peisajul mondial evoluează, România rămâne o țară a proprietarilor de case. Conform unui raport realizat de Programul de Dezvoltare Regională al Băncii Mondiale, o „piață de închiriere practic absentă” contribuie direct la supraaglomerare, deoarece mai multe generații sau familii extinse trăiesc împreună – chiar și atunci când familiile se extind.

De asemenea, raportul indică faptul că mai mult de o treime din locuințele din România se află în stare de disperare, cu probleme structurale, probleme de încălzire și puțină protecție împotriva cutremurelor (riscul din România este cel mai ridicat din Europa). Unul dintre principalele motive ale lipsei de reparații este că mulți proprietari nu și le pot permite.


Citește și: Subteranele grevei de la metrou. Culmea legislației: protestul care afectează 700.000 de oameni trebuie să aibă loc pentru a se stabili dacă e legal sau nu!


 

Ce faceau in castel Ilie Năstase si Albert de Monaco. Prințul mereu ii spunea: «Dacă află tata, ne omoară pe amândoi!»
GSP.RO

Ce faceau in castel Ilie Năstase si Albert de Monaco. Prințul mereu ii spunea: «Dacă află tata, ne omoară pe amândoi!»