Cuprins:
Sistemul satelitar este vital pentru România
„România va face asta (n.r. – va avea propriul satelit), în coordonare cu mulți alții. Voi urmări acest proiect”, a spus Bill Nelson, care a adăugat că a vorbit cu premierul României despre războiul din Ucraina și amenințarea Rusiei de a trimite focoase nucleare în spațiu.
Șeful Direcţiei Generale pentru Armamente al MApN, generalul-locotenent inginer Teodor Incicaş, a declarat, în luna martie, că achiziția unui întreg sistem satelitar este vital pentru România.
„Sistemul satelitar militar de telecomunicaţii este un program de înzestrare strategic, de interes naţional, cu aplicare în spectrul comunicaţiilor satelitare şi tehnologii avansate, care va asigura acoperirea multi-domeniu a nevoilor de misiuni ale Ministerului Apărării Naţionale şi instituţiilor de stat cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale. Este un program prioritar pentru noi. Noi suntem în faza finală de fundamentare şi considerăm că primul satelit, deci etapa întâi a acestei achiziţii, achiziţia primului satelit va putea fi lansată în acest an”, explica Teodor Incicaș la postul public de radio.
Deocamdată, MApN nu a înaintat însă o cerere de aprobare pentru o asemenea achiziție, anunță Europa Liberă, care citează surse parlamentare.
Parlamentul aprobă achizițiile militare de peste 100 de milioane de euro
Orice achiziție militară cu o valoare de peste 100 de milioane de euro trebuie aprobată de Parlament.
La 28 octombrie, MApN a publicat un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede că Executivul abilitează ministerul „în calitate de structură națională coordonatoare în relația cu Agenția Europeană de Apărare să intermedieze participarea Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) la proiectul EU SatCom Market”.
„Eu SatCom Market” este fostul proiect „Satellite Communications Procurement Cell” al Agenției Europene de Apărare (a Uniunii Europene), prin care statele membre pun în comun și partajează servicii comerciale de comunicații prin satelit, precum și sisteme informatice (CIS).
Cu alte cuvinte, MApN și STS vor lucra împreună în diferite proiecte care implică comunicații satelitare.
MApN plătește 800.000 de euro anual pentru comunicații satelitare
Într-un document publicat în 2018, de Statul Major al Apărării, se arată că „Ministerul Apărării Naţionale a cheltuit în perioada 2009 – 2018, aproximativ 7.500.000 euro pentru închirierea și asigurarea serviciilor de comunicaţii satelitare.”
Un calcul bazat pe statistica MApN arată că, cel puțin până în 2018, instituția plătea peste 800.000 de euro anual pentru comunicații satelitare.
România închiriază și utilizează anual, din mediul extern, un număr ascendent de fluxuri satelitare pentru structurile dislocate în zonele de interes, pentru executarea misiunilor în teatrele de operații, participarea la exerciții și angajamente naționale și internaționale.
„România este o țară care utilizează centrul satelitar foarte mult. Probabil că este printre primele trei țări”, preciza, în luna februarie, directorul Centrului Satelitar al Uniunii Europene la Europa Liberă, ambasadorul Sorin Ducaru.
Doi mari producători de sateliți
Cel mai probabil, MApN va avea de ales între doi mari producători de sateliți atunci când va cumpăra propriul satelit: Thales Alenia și Boeing. Nu sunt excluse însă și alte opțiuni.
În România, Thales are un Centrul de Excelență în Inginerie la care lucrează aproape o mie de ingineri.
Fizicianul și cercetătorul științific Claudiu Tănăselia mai spune că a avea un satelit propriu pe orbita Pâmântului poate costa și 200 de milioane de euro, în funcție de cum și de unde se face lansarea. Numai transportul de pe Pâmânt pe orbita planetei poate reprezenta jumătate din cost.
Vezi care e prezența la vot la alegerile parlamentare 2024 și ce candidați sunt pe listele partidelor!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro