devenit identic cu cel al statului Ciad. Lucru interzis categoric de reglementarile heraldice internationale. Toata lumea stie ca drapelul Romaniei este un tricolor (albastru, galben si rosu), el nesuferind transformari majore de-a lungul istoriei. Doar distributia culorilor (in materie de proportie si pozitie) s-a schimbat intr-o anumita masura, fiind egalizata dupa Revolutia de la 1848.
in unele epoci istorice, drapelul romanesc avea cele trei culori dispuse orizontal, cu rosul in partea superioara, galbenul in mijloc si albastrul la baza. De asemenea, proportia culorilor nu a fost aceeasi cu cea de acum (o treime pentru fiecare culoare). Cele trei culori pot fi identificate pe steaguri datand din vremea lui Mihai Viteazul si chiar stefan cel Mare. in momente critice, ascunderea stindardului pentru a nu cadea in mainile inamicului era un obicei comun mai multor popoare, incluzandu-i aici pe daci, daco-romani si romani. Un astfel de steag ascuns, ce avea drept stema un insemn grafic ce-i reprezenta pe cei doi arhangheli Mihail si Gavril, a fost cel apartinand lui Tudor Vladimirescu, conducatorul revolutiei de la 1821. Cand revolta a fost inabusita, capitanii lui Tudor Vladimirescu au hotarat arderea steagului intr-o curte.
Abia 60 de ani mai tarziu, in 1881, steagul a fost gasit, reconditionat si adus la Bucuresti, capitala tarii, fiind depus, in urma unei ceremonii speciale, la Casa Armatei (azi Cercul Militar Central).
Drapelul national, sub forma pe care o cunoastem azi, a luat nastere in vremurile tulburi ce au urmat evenimentelor din decembrie 1989. Dorind sa scape de insemnele heraldice comuniste, oamenii care au iesit in strada au decupat stema, lasand steagurile gaurite. Ideea a fost preluata si de specialistii care au decis, o data cu crearea Constitutiei din 1991, ca drapelul national sa nu mai contina nici un element heraldic, o eventuala stema urmand a fi folosita separat pentru insemnele oficiale. in acest moment, poate fara voia ei, Romania s-a plasat in centrul unui scandal diplomatic a carui rezolvare a fost amanata permanent: tara noastra a copiat practic steagul Republicii Ciad.
Steagul tricolor este insemnul oficial al Ciadului din 6 noiembrie 1959. Pana in 1958, Republica Ciad a fost colonie franceza, dobandindu-si independenta in august 1960, dupa o scurta perioada in care a fost republica autonoma in cadrul Uniunii Franceze. O data cu obtinerea independentei, conducatorii Ciadului au decis ca steagul lor national sa contina culorile albastru, galben si rosu, dispuse in trei benzi cu dimensiuni egale, cu albastrul langa lance. Steaguri similare cu tricolorul romanesc mai au Republica Moldova si Andora, dar cu steme pe culoarea centrala, galben.
Perioada de dupa 1991 a fost marcata de nenumarate semnale negative primite din partea specialistilor in vexilologie din intreaga lume, stiinta care se ocupa cu studiul drapelelor nationale, ei continuand si astazi sa critice lipsa de reactie a guvernului de la Bucuresti. „Orice legislatie internationala interzice utilizarea aceluiasi steag de catre doua tari. E o problema de bun simt sa nu folosesti un drapel care poate fi confundat cu altul (in cazul dumneavoastra cu cel al Republicii Ciad)”, este de parere Jaume Olle, redactor sef al „Electronical Bulletin of Vexillology”, din Catalunia.
„Aceasta situatie s-a regasit si in cazul tarilor Hairi si Liechtenstein, cand ambele au adoptat steaguri albastru/rosu, dar ambele au fost modificate. Institutul steagului precum si alte societati similare cred ca adoptarea unui steag este in intregime responsabilitatea tarii respective. Am luat la cunostiinta designul, comentariul nostru fiind acela ca steagul Romaniei fara stema este identic cu cel al Ciadului, si asta poate duce categoric la confuzii”, spune si Michael Faul (foto mic), presedinte la „The Flag Institute”.
Solutia? „Cred ca o posibila rezolvare a acestei probleme ar fi insertia stemei pe culoarea galbena a drapelului. in acest fel s-ar putea vorbi de doua drapele diferite”, spune Ileana Cazan, secretar al Comisiei Nationale de Heraldica din cadrul Academiei Romane.
Situatia pare cu atat mai complicata cu cat o eventuala noua forma a drapelului national nu poate fi decisa decat printr-o noua Constitutie, lucru greu de crezut ca se va intampla prea curand.
Pana una-alta, oficialii Ambasadei Ciadului la Moscova au sesizat Oficiul Juridic al Natiunilor Unite referitor la faptul ca nici dupa referendumul din octombrie anul trecut Romania nu si-a modificat drapelul, o decizie in acest sens urmand a fi luata in luna iunie a acestui an. Hotararea de a astepta judecata Natiunilor Unite, ce rezida din lipsa de reactie a guvernului, poate fi riscanta, daca va pierde Romania urmand a se pozitiona intr-o situatie penibila, fara precedent, si anume aceea de a nu mai avea dreptul de a folosi tricolorul in forma actuala.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!