De Paul Badea,

Oaia Dolly nu este primul animal clonat in lume. Desi pare incredibil, romanii au pus la punct si au reusit un experiment de clonare cu mult timp inainte ca specialistii de la Roslin Institute, Scotia, sa-si prezinte, in 1996, rezultatele ce au facut atata valva in intreaga lume. In 1988, in Timisoara, au fost adusi pe lume 7 vitei si 11 miei. Spre deosebire de Dolly, care a fost eutanasiata din cauza complicatelor probleme de sanatate, clonele romanilor au trait, asa cum spune povestea, “fericite pana la adanci batraneti”.


La Roslin Institute, din Scotia, specializat in cercetari de genetica animala,   s-a nascut, in data de 5 iulie 1996, primul exemplar ovin clonat, cunoscut in toata lumea ca oita Dolly. Aceasta a fost creata dintr-o celula prelevata dintr-un uger de oaie, care a inlocuit un nucleu de ovul, iar uterul unei “mame surogat” a devenit gazda a embrionului (n.r. faza initiala de dezvoltare a unui organism animal sau uman de la fecundarea ovulului pana la formarea deplina a organelor). Din pacate, in 2003 oita Dolly a fost eutanasiata din cauza unei forme grave de artrita si dupa ce timp de mai multi ani creatorii ei au fost nevoiti sa faca fata problemelor medicale de tot felul.


Aparitia pe lume a oitei Dolly a creat controverse de neimaginat, multi cercetatori atragand atentia ca astfel de tehnici sunt mai mult decat periculoase si ca tentatia de a reproduce genetic o fiinta umana va fi foarte mare, de aici si pana la scenariile teribiliste ale unor filme horror nemaifiind decat un singur pas. Joaca de-a Dumnezeu abia incepuse.


Ce nu se stie insa, si pare usor incredibil, este faptul ca romanii au reusit sa cloneze un animal cu mult timp inaintea scotienilor, inca din 1988. Cercetarile au avut loc la Timisoara si au fost coordonate de profesorul universitar Ioan Vintila. Desi tehnica folosita la momentul respectiv de profesorul Vintila este considerata acum depasita, ea a demonstrat ceea ce scotienii nu au reusit nici macar opt ani mai tarziu: animalele create in laboratoarele din Timisoara au trait mult si bine, nu au aparut nici un fel de complicatii, iar, asa cum spun cei care au participat al cercetari, “animalele au murit sanatoase, de batranete”.


Procedura de clonare era simpla, poate chiar primitiva in comparatie cu tehnologiile existente azi, dar se pare cat se poate de eficienta: romanii au provocat artificial o supraovulatie la o vaca din rasa Baltata romaneasca, au recoltat cei 21 de embrioni, pe care apoi i-au implantat la 11 “mame purtator”, din aceeasi rasa. Rezultatul a fost peste masura si i-a uimit chiar si pe cercetatori: s-au nascut sapte vitei, perfect sanatosi. Procedeul este denumit transfer de embrioni. “La vremea respectiva a fost un succes imens, am luat-o inaintea multor tari cu traditie in cercetari de genetica animala”, isi aminteste profesorul. A fost primul pas spre tehnica clonarii in Romania, in Europa si poate chiar in lume. Alaturi de colaboratorii apropiati profesorului Vintila, medicii veterinari Ioan Bencsik, Nicolae Corin, Nicolae Pacala, Stefan Polverejan, Cornelia Vintila si Adela Marcu, la primul experiment de acest fel au participat si specialistii R. Babusik si I. Kulickova, de la Institutul de Cercetari Zootehnice din Nitra, Slovacia.


Acelasi tip de clonare a fost aplicata si in cazul oilor, din 14 embrioni profesorul Ioan Vintila reusind sa cloneze 12 miei, care, la fel ca viteii, au trait perfect sanatosi. “Astazi vrem sa facem cunoscuta tehnologia de producere a animalelor manipulate genetic prin transgeneza, clonare sau himerizare, chiar si gospodarilor si fermierilor. Nu e un lucru care sa sperie, este o tehnica relativ simpla si foarte eficienta”, ne-a declarat cercetatorul.


Astazi, inovatia profesorului Vintila se poate aplica in mod curent in productia de animale. “Doar ca procedeul este inca destul de scump, din estimarile mele cred ca ar fi vorba de 15 milioane de lei. Fermierii prefera sa cumpere sperma congelata care, evident, este mult mai ieftina“, regreta renumitul om de stiinta. “Pentru un fermier cu venituri considerabile, transferul de embrioni, oricat de costisitor ar fi, poate asigura o productivitate sporita”, mai spune profesorul Vintila. Procedeul este cu atat mai eficient cu cat se obtin exemplare de tauri, de exemplu, cu inalte insusiri genetice.


Cercetarile profesorului Vintila nu s-au oprit aici, el putandu-se lauda cu rezultate miraculoase in ceea ce priveste stabilirea zestrei genetice a viitoarelor clone. Cu alte cuvinte, el poate face selectia vacilor care vor da cel mai mult lapte inca din stadiul de embrion.


De ce este oaia Dolly celebra?


Procedeul prin care Dolly (foto) a venit pe lume este considerat revolutionar pentru ca  are la baza o celula (ce poate fi extrasa, de exemplu, dintr-un fir de par, dintr-o unghie, din piele etc.) si nu un embrion. Numarul embrionilor este relativ limitat (in functie de specie variaza intre 4 si 20), in schimb organismul unui animal contine miliarde de celule, deci, cel putin teoretic, se pot obtine miliarde de clone. Oaia Dolly a primit acest nume dupa cantareata de muzica country si western Dolly Parton, caci oaia Dolly a fost clonata dintr-o celula mamara. Dolly a nascut 4 miei: Bonnie, in aprilie 1998, apoi alti trei miei in 1999.


Alte animale care au fost „copiate”


A fost botezat Idaho Gem si este primul catar clonat din lume. El s-a nascut in aprilie 2003 si a fost “prezentat” oficial o luna mai tarziu de catre cercetatorii de la Universitatea Idaho Utah (SUA), care au realizat procedura. Acestia au spus ca animalul este o copie a unui catar campion.


Viteii “botezati” George si Charlie au venit pe lume in urma unor tehnici de clonare combinate cu inginerie genetica puse la punct de specialistii de la Universitatea Massachusetts (SUA)


Iepurele din imagine s-a nascut si el in urma unei metode de clonare pusa la punct de cercetatorii de la Institutul Zootehnic din Cracovia (Polonia), in 2003. Cercetatorii au afirmat ca metoda ii va ajuta sa perfectioneze producerea de proteine pentru medicamente


Oaia Matilda si “fiii” ei au fost obtinuti prin clonare, in anul 2000, procedeu pus la punct de cercetatorii australieni


Ce este clonarea?


Clonarea este procesul prin care se produce un organism identic din punct de vedere genetic. Pentru aceasta este necesara prelevarea unei mostre de ADN dintr-o celula adulta, de pilda o celula a epidermei, si plasarea acesteia intr-un ovul nefertilizat, al carui ADN a fost indepartat. Celulele sunt apoi supuse unui soc electric, care le face sa fuzioneze (imitand modul prin care ovulul si spermatozoidul se contopesc, in procesul reproducerii), iar celula incepe sa se divida. Motivul pentru care clonarea este un proces dificil de realizat este ca celula din tesutul epidermic din care este prelevat ADN-ul trebuie sa fie readusa in stadiul embrionar, pentru a-i permite ovulului sa creasca, formand un foetus.


Clona si donatorul vor fi doua fiinte complet diferite. Incercarile numeroase de clonare au dus la urmatoarele concluzii: majoritatea clonelor mor pe parcursul sarcinii (2% rata succesului), iar cele care traiesc prezinta anomalii, rezultat al deficientelor de “reprogramare” genetica.

Țiriac și Halep, dialoguri incredibile: „Să-ți fie rușine când te uiți în oglindă! Du-te acasă!”
GSP.RO

Țiriac și Halep, dialoguri incredibile: „Să-ți fie rușine când te uiți în oglindă! Du-te acasă!”

Horoscop 18 noiembrie 2019. Ce zodie are parte de o strângere de inimă
HOROSCOP

Horoscop 18 noiembrie 2019. Ce zodie are parte de o strângere de inimă