Mergi direct la conținut »
Românii din afara țării vor putea primi lefuri mai mari!
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Românii din afara țării vor putea primi lefuri mai mari!

Românii din afara țării vor putea primi lefuri mai mari!

Oficialii europeni nu mai vor discriminare în rândul muncitorilor din șările membre ale Uniunii europene, UE, așa că au de gând să corecteze inechitățile existente pe piața muncii.

De Radu Nistor,

Concret, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, Marianne Thyssen, va prezenta marţi o serie de propuneri menite să combată dumpingul social în Uniunea Europeană, propuneri ce vor avea la bază principiul pentru muncă egală, salariu egal, transmite  AFP.

”Marţi la Strasbourg comisarul Thyssen va prezenta un pachet de măsuri sociale”,a confirmat purtătorul de cuvânt comunitar Alexander Winterstein.

Acest pachet vizează o revizuire a normelor ce se aplică lucrătorilor dintr-o ţară a UE detaşaţi temporar într-o altă ţară a UE.

Astfel de lucrători sunt în general est-europeni veniţi să lucreze pe salarii foarte mici în statele vest-europene, motiv pentru care sunt acuzaţi de concurenţă neloială pe piaţa muncii.

Ideea pe care se va merge la Strasbourg este ”pentru muncă egală, salariu egal la acelaşi loc de muncă”

Dacă acest pachet de măsuri va fi implementat accesul est-europenilor pe piaţa muncii din vest ar putea fi îngreunat în condiţiile în care angajatorii lor nu ar mai putea beneficia de avantajul salariilor mici pe care le oferă acestor lucrători. Pe de altă parte, nu se va schimba regula ce prevede că lucrătorul detaşat rămâne în evidenţele sistemului de securitate socială din ţara sa de origine.

Un al doilea principiu va fi acela că detaşarea unui lucrător într-o altă ţară a UE poate dura cel mult doi ani, legislaţia europeană actuală fiind neclară la acest capitol.

Medicii care stau 24 de ore din 24 în spitale sunt puși să-și plătească mâncarea
Recomandări

Medicii care stau 24 de ore din 24 în spitale sunt puși să-și plătească mâncarea

 

Conform datelor Comisiei Europene, în anul 2014 pe ansamblul Uniunii Europene erau 1,92 de milioane de lucrători detaşaţi, cu 44,4% mai mulţi faţă de anul 2010. Astfel de lucrători au de obicei contracte a căror durată medie este de sub patru luni. Cei mai mulţi lucrători detaşaţi erau înregistraţi în 2014 în Germania (peste 400.000), Franţa (puţin sub 200.000) şi Belgia (circa 160.000).

Ce spun românii despre acest lucru:

gabriel popoescu

Gabriel Popescu-35 de ani-Germania-lucrează la carmangerie

”Eu câștig undeva la 1000-1200 de euro, cu ore suplimentare la greu. Neamțul, colegul meu, sare de 2300, cu program fix. Nu se bagă la muncile mai rușinoase. Este absolut normal ca la muncă egală să primești leafă egală. Clar este o discriminare între cetățenii Uniunii. Sper ca și după ce se va adopta pe piața muncii din Europa să nu fie un impediment pentru cei din Europa de Est”, ne-a spus Gabriel.

ANALIZĂ | De unde ar putea Guvernul să taie din cheltuieli. Pe listă, printre altele, anularea creșterii pensiilor sau a dublării alocațiilor
Recomandări

ANALIZĂ | De unde ar putea Guvernul să taie din cheltuieli. Pe listă, printre altele, anularea creșterii pensiilor sau a dublării alocațiilor

 

Ileana-30 de ani – medic în Belgia

„În Belgia, cei mai mulţi medici rezidenţi români sunt plătiţi sub forma unei burse de formare profesională, iar suma pe care o primeşti, în jur de 1.800 de euro, include şi gărzile. Asta deşi belgienii şi cetăţenii ţărilor din Vestul Europei pot încasa lejer şi dublu pentru aceeaşi muncă. În aceeaşi categorie cu românii, adică plătiţi cu burse, mai sunt şi congolezii şi libanezii”, ne-a povestit, Ileana, medic ginecolog rezident într-un mare spital din Belgia.

Close
Închide
  Close