Un rol-cheie în alegerile de duminică

Cine crede că religia a dispărut din Olanda ar trebui să arunce o privire, duminică, la biserica Sfântul Servaciu din Megen. În lăcașul de cult unde odinioară catolicii țineau slujba, acum șaptezeci de ortodocși români își rostesc rugăciunile.

Sunt bărbații care ne instalează fibra optică, femeile care ne curăță casele de vacanță. Bărbați și femei care, de aici, pot juca un rol-cheie în alegerile din țara lor natală.

Duminică, România va alege calea pe care dorește să o urmeze: cea de aliat sau de outsider în UE. La alegerile prezidențiale, radicalul de dreapta George Simion se confruntă cu liberalul Nicușor Dan.

Săptămâna trecută, fostul huligan și autoproclamat „trumpist” a câștigat în mod convingător primul tur cu promisiunea de a „face din nou România mare”, scrie publicația olandeză. Numai Dan, primarul Bucureștiului, îl mai poate împiedica pe eurosceptic să ajungă la putere.

Diaspora este un factor important în aceste alegeri. Pentru a scăpa de sărăcie și șomaj, cel puțin patru milioane de români și-au părăsit țara.

Deși aderarea la Uniunea Europeană a făcut posibilă urmărirea viselor dincolo de granițele țării, sprijinul pentru Simion este mare tocmai în rândul diasporei. În Olanda, 46% au votat pentru Simion, față de 41% în România. În Spania și Italia, potrivit Politico, procentul a fost chiar de 70%.

35 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990: Drumul lui Ion Iliescu de la pucist în PCR până la Președinția României, stropit mereu cu sângele altora
Recomandări
35 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990: Drumul lui Ion Iliescu de la pucist în PCR până la Președinția României, stropit mereu cu sângele altora

„Este timpul pentru un nou sistem”

În biserica română din orașul fortificat Megen, din provincia Brabant, nu se vorbește despre politică. Aici, timp de aproape trei ore, se aude neîntrerupt vocea clară a preotului David Cîlin Pop.

Dar afară, pe trotuarul însorit din fața bisericii, enoriașii care iau o pauză sunt mai mult decât dispuși să explice ce înseamnă pentru ei aceste alegeri.

„Schimbare” este cuvântul care în acest gen de conversații este pe buzele tuturor. De exemplu, în cazul constructorului de mașini Sorin Spanac, de 38 de ani. „Este timpul pentru un nou sistem”, spune el.

„Am venit în Olanda acum cincisprezece ani și la fiecare doi ani mă uit dacă pot să mă întorc, dar situația din România nu se îmbunătățește. Încă este imposibil să-ți găsești un loc de muncă sau să începi o afacere. Între timp, copiii mei sunt deja la școală aici.”

Rațiunea lui nu mai crede în schimbare, dar inima încă o face. De aceea, Spanac va vota duminică pentru Simion.

„Nu este deloc anti-UE”, subliniază prietenosul român. „Vreau doar să nu mai fim priviți de sus, să nu mai fim sclavii Europei. Și ca banii noștri să fie în sfârșit investiți în România și să ajungă unde trebuie.”

Cedry2k și Dragonu AK47, doi rapperi cu discurs antisemit, anti-UE și antivaccin, considerați „repere pentru adolescenți” într-un manual de religie de clasa a VIII-a
Recomandări
Cedry2k și Dragonu AK47, doi rapperi cu discurs antisemit, anti-UE și antivaccin, considerați „repere pentru adolescenți” într-un manual de religie de clasa a VIII-a

„Să încetăm să mai sărutăm mâna Bruxelles-ului”

România trebuie să revină pe primul loc, spune și Alexandru Baraitaru, în vârstă de 34 de ani, care lucrează într-o fabrică de carne din Brabante.

„Mulți oameni pleacă din România pentru o viață mai bună, pentru că nu există locuri de muncă”, spune el.

„Între timp, dăm totul străinătății, războiului din Ucraina. Este timpul pentru schimbare. Trebuie să încetăm să mai sărutăm mâna Bruxelles-ului și să stăm de acum înainte cu spatele drept.”

Președintele Ungariei, Viktor Orbán, spune el, este „un adevărat patriot”. România ar putea lua exemplu de la el.

Un mare risc

În anumit sens, alegerile din România nu sunt diferite de cele recente din Statele Unite sau Germania: și aici există dorința de a redobândi suveranitatea țării, spune Jan Willem Bos, autor al mai multor cărți despre România.

„Dar riscul este mare: dacă Simion câștigă, la putere va ajunge un om pro-Rusia, care se opune sprijinului acordat vecinei Ucraina. Atunci țara va merge în aceeași direcție ca Slovacia și Ungaria.”

Faptul că mesajul anti-UE găsește ecou tocmai în rândul lucrătorilor migranți se datorează, potrivit lui Bos, frustrării.

Ultimele calcule pentru noul Guvern: propunerea PNL care a făcut șah mat PSD. Cine se încălzește pentru ministere
Recomandări
Ultimele calcule pentru noul Guvern: propunerea PNL care a făcut șah mat PSD. Cine se încălzește pentru ministere

„Ei au emigrat adesea din necesitate, pentru că nu există locuri de muncă în satele din care provin. Apoi ajung în Europa, unde ocupă locuri de muncă mizerabile, cu condiții de locuit precare.”

Cum votează cei cu studii superioare

Situația este cu totul altă în cazul migranților romeni cu studii superioare, potrivit lui Bos. „Ei beneficiază cu adevărat de libertatea de circulație în UE.”

Această diferență se reflectă și în cifre. La secțiile de votare din marile orașe precum Amsterdam și Rotterdam, unde locuiesc mulți expați români studenți, liberalul Dan a obținut cele mai multe voturi.

În jurul orașelor Breda, Den Bosch și Enschede – unde lucrătorii migranți sunt angajați în depozite, fabrici de carne și în agricultură – majoritatea a votat pentru Simion.

Această diferență se observă și pe trotuarul bisericii Servatiuskerk, unde Cristina Galea, de 50 de ani, își așteaptă compatrioții după slujbă.

Galea lucrează la Universitatea Radboud din Nijmegen, dar și-a luat liber în ultimele zile pentru a face campanie pentru Dan. „Sunt foarte îngrijorată”, spune ea. „Dacă Simion câștigă, va fi cel mai rău lucru care i s-a întâmplat României de la comunism”.

Statul totalitar

Galea știe despre ce vorbește. A trăit în timpul dictaturii lui Nicolae Ceaușescu. „Știu cum e să trăiești într-un stat totalitar”, avertizează ea.

Dar compatrioții care s-au adunat în jurul ei nu se lasă convinși de experiența ei de viață. „Dacă Dan câștigă, va trebui să luptăm în Ucraina”, îi reproșează cineva.

„Gândește-te, care președinte va face ca UE să ne respecte? Simion!”

Cu toate acestea, printre enoriași se află și români care intenționează să voteze pentru Dan duminică.

Pentru că „vor să aleagă răul cel mai mic”. Sau pentru că, la fel ca Roxana Pop, de 35 de ani, tocmai au devenit mame și consideră important să asigure viitorul țării în care vor să se întoarcă odată cu copiii lor. „Sper”, spune ea, „că Dan va aduce schimbarea necesară”.

George Simion și Nicușor Dan sunt la egalitate perfectă, cu 5 zile înaintea alegerilor prezidențiale din 18 mai, arată datele sondajului AtlasIntel publicat marți, 13 mai, de hotnews.ro. Precedentul sondaj, comandat de primarul Capitalei, arăta că între el și președintele AUR erau mai puțin de 10 procente.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (15)
Avatar comentarii

Ana56 17.05.2025, 00:06

Am muncit în Diaspora 20 ani,cot la cot cu băștinașii, bucurându -mă de stimă și respect din partea lor., datorită faptului că am fost onestă și m-am străduit să fac cum e mai bine în munca depusă.Acum m-am reîntors în țară cu o pensie ce îmi permite un trai decent. Așa că cei ce vă simțiți robi cred că așa v-ați comportat!

Avatar comentarii

TikaTaka 15.05.2025, 08:32

Dupa alegeri, când o sa curgă miere in albia râurilor si lapte la robinet, când banii se vor creste in copaci, in mănunchiuri din bancnote de 500 lei, va rugam dragi votanți Simion din diaspora sa va întoarceți. Chiar va așteptăm pentru ca in inteligenta voastră nemărginită sa ne conduceți pe culmile dezvoltării economice. Noi aici in tara, atât am putut. Sa creștem PIB cu aproape 60% in ultimii 5 ani, sa depășim la salarii si minine si medii câteva tari.

Avatar comentarii

CostelMC 15.05.2025, 07:25

Și în Germania sunt mulți ca ei, au zeci de ani aici, dar nu au făcut nimic sa se integreze. Se plâng de slujbe proaste, dar uita sa spună ca și localnicii lucrează cu ei și nu se consideră ***. Nu se pot adapta la alt model de viață, ordonat, fără excese și nici nu vor s-o facă. Si atunci, toată frustrarea și ura adunata e amplificata de influencerii lu' peste de pe tik tok sau Facebook. Și nici nivelul de educație dobândit în România nu-i ajuta. Asta e cruntul adevăr.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.