Romanii mananca multa paine, riscandu-si astfel sanatatea, spun specialistii in sanatate publica. ,,Painea contine proteine de calitatea a doua, deci are un aport nutritiv scazut, ca si fasolea si mazarea. De aceea se si afirma ca painea ingrasa. Sanatos este sa creasca consumul de alimente bogate in proteine de calitatea intai, adica lapte, produse lactate, oua si carne,,, ne-a declarat Alexandra Cucu, directorul Directiei de Igiena si Sanatate Publica.
Din calculele statistice, romanii mananca intre 135 si 155 de kilograme de paine anual si tot cam atatia cartofi. Mai mari ,,mancai,, decat romanii sunt doar grecii, care nu se satura fara 178 kg de paine anual, pe cap de locuitor. Excese fac si italienii cu 114 kg de paine, in timp ce celelalte tari europene nu consuma mai mult de 200 de grame pe zi (73 kg anual).
,,Acest consum a fost influentat pe de o parte de obisnuinta romanului de a manca paine, iar pe de alta parte din cauza saraciei, painea fiind cel mai ieftin aliment,,, ne-a declarat Tudorel Balta, director in Ministerul Agriculturii.
Ministerul Agriculturii are in ,,plan,, sa determine romanii sa manance cat mai multa carne, fructe si legume proaspete si sa reduca consumul de paine, dar nu a precizat prin ce metode.
Specialistii in nutritie spun ca cel mai sanatos este consumul unui singur aliment, necombinat cu paine sau altceva, solutie dovedita de dietele de acest fel incununate de succes. ,,Consumul excesiv de paine duce la obezitate, care este, in fond, o boala. Este periculos si consumul alimentelor ,,pe fuga,,, in special al sandvisurilor, care pot contine pana la 1.700 de calorii, in timp ce consumul zilnic normal este de 2.500 de calorii. In cele mai multe cazuri, consumatorii nu sunt avertizati de acest pericol,,, precizeaza Alexandra Cucu