Mergi direct la conținut »
Romsilva anunță că lemnul de foc s-ar putea scumpi, "din cauza cererii mari şi a ofertei scăzute”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Romsilva anunță că lemnul de foc s-ar putea scumpi, "din cauza cererii mari şi a ofertei scăzute”

Romsilva anunță că lemnul de foc s-ar putea scumpi, „din cauza cererii mari şi a ofertei scăzute”

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva anunță ca lemnul de foc s-ar putea scumpi, "din cauza cererii mari şi a ofertei scăzute”. Astfel, prin intermediul unui comunicat, Romsilva atenţionează că „prin scăderea volumului de masă lemnoasă pus pe piaţă pot interveni majorări de preţuri, din cauza cererii mari şi a ofertei scăzute”.

În schimb, ministrul Pădurilor, Ioane Deneș, remarca altceva, pentru Libertatea: ”În ultimii 30 de ani, fondul forestier a crescut cu 260.000 de hectare. E greșită percepția că suprafața împădurită s-a diminuat”

Romsilva atrage atenţia, totodată, asupra unui „posibil blocaj” pe piaţa lemnului, inclusiv „posibile riscuri în asigurarea lemnelor de foc pentru populaţie”, din cauza aplicării articolului 59 din Codul Silvic, cu modificările ulterioare.

Comunicatul integral al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva:

„ Regia Națională a Pădurilor – Romsilva atrage atenția asupra unui posibil blocaj pe piață lemnului, inclusiv posibile riscuri în asigurarea lemnelor de foc pentru populație, datorită aplicării articolului 59 din Codul Silvic, cu modificările ulterioare.

Prin aceste modificări, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva trebuie să efectueze lucrări silvice de îngrijire a pădurilor în regie proprie, prin mijloace proprii sau prin contracte de prestări servicii, la o cotă majorată, din care ar rezultă un volum exploatat de aproximativ 4,3 milioane de metri cubi din pădurile proprietatea publică a statului, aflate în administrare.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a pregătit alinierea la noile modificări legislative și a crescut cu 16% volumul rezultat din lucrări silvice efectuate prin mijloace proprii și cu 632% prin intermediul prestării de servicii. Cu toate acestea, volumul de lemn exploatat introdus pe piață din pădurile proprietate publică a statului, administrate de Romsilva, a scăzut în primele patru luni ale anului cu 150 de mii de metri cubi față de perioadă similară a anului trecut. De asemenea, volumul oferit prin licitații publice firmelor atestate în exploatări forestiere a scăzut cu 22%.

Până în prezent, Romsilva a organizat proceduri de achiziție publică pentru prestări de servicii pentru lucrări silvice din care ar rezultă un volum de 2,5 milioane de metri cubi, iar în urmă licitațiilor în sistemul de achiziții publice s-a reușit achiziția de servicii de exploatare pentru un volum de 1,2 milioane de metri cubi.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva apreciază că în lipsă unor măsuri legislative imediate, în pădurile proprietate publică a statului ar putea rămâne neexploatat, până la finalul anului, un volum de 2 milioane de metri cubi de lemn, cu numeroase efecte negative asupra asigurării masei lemnoase necesare pentru încălzirea populației și a industriei de prelucrare a lemnului. De asemenea, prin scăderea volumului de masă lemnoasă pus pe piață, pot interveni majorări de prețuri, datorită cererii mari și a ofertei scăzute.

Un alt efect negativ va fi acela că nu vor putea fi efectuate lucrările de îngrijire conform planurilor anuale prevăzute în amenajamentele silvice, ce are putea conduce la degradarea pădurilor, diminuarea speciilor valoroase în pădurile de stat, deprecierea lemnului provenit din doboraturi de vânt și extinderea bolilor și dăunătorilor în pădurile din jur.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva consideră că este nevoie de o măsură urgență în sensul renunțării la obligativitatea efectuării lucrărilor silvice doar prin forțe proprii sau prin prestări silvice care ar putea preîntâmpina aceste posibile riscuri, cu consecințe asupra pieței lemnului și a stării de sănătate a pădurilor proprietate publică a statului administrate de Regie.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare de pădure proprietate publică a statului, adică 48% din totalul fondului forestier național”.

În schimb, Romsilva taie pădurile de lângă Sinaia cu o firmă prinsă că transporta arbori nemarcaţi.


Citește și: Cristi Minculescu nu mai are voie să folosească numele Iris. Artistul a pierdut procesul cu foștii colegi | VIDEO


 

Close
Închide
  Close