Suprafața împădurită a României crește de la an la an, în pofida faptului că populația are percepția că aceasta s-ar diminua constant după anul 1990. Cel puțin așa susține actualul ministru al Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, care încearcă să demonteze, în baza unor ”analize de specialitate”, opinia generală a populației pe acest subiect.
”Dacă luăm în calcul toate analizele de specialitate, constatăm că percepția este puțin diferită de realitate, în sensul că toate studiile ne spun că, în ultimii 30 de ani, suprafața fondului forestier a crescut în România cu 260.000 de hectare. În țara noastră, se exploatează anual între 17 și 18 milioane de metri cubi de masă lemnoasă, conform amenajamentelor silvice și actelor de punere în valoare. Desigur, cetățenii, văzând că se transportă atâta masă lemnoasă, s-a creat o anumită percepție care, însă, până în 2014, a avut și un fundament de realitate. Până atunci, nefiind acel sistem de urmărire a transportului de masă lemnoasă, s-au făcut și tăieri ilegale. Trebuie să recunoaștem lucrul acesta. Dar, din acel an, dezvoltându-se acest program SUMAL de urmărire a trasabilității masei lemnoase, s-a diminuat foarte mult fenomenul de tăieri ilegale”, a declarat pentru Libertatea ministrul Ioan Deneș.
Mai mult, ministrul Apelor și Pădurilor susține că suprafața împădurită crește constant de la an la an, cu 5,5 metri cubi de masă lemnoasă la hectar.
”Pe analizele și studiile de specialitate, s-a constatat că se face o exploatare de 3,3 metri cubi pe hectar pe an și, prin replantări, reîmpăduriri, creștere naturală în volum, se face un spor de 8,8 metri cubi pe hectar pe an. Deci diferența ar fi de un plus de 5,5 metri cubi pe hectar de an. Desigur, noi trebuie să fim atenți ca acest volum să se majoreze ca rezervă pentru că este o sursă regenerabilă dacă avem grijă de ea. Este o bogăție pentru România”, crede Ioan Deneș.
La ora actuală, România are aproximativ 6,5 milioane de hectare de fond forestier, din care 3,2 milioane de hectare se află în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva. Restul suprafeței este în domeniul primăriilor, a persoanelor fizice și juridice.
”Pe reglementările pe care le îmbogățim în fiecare lună, în fiecare zi, noi intenționăm că această suprafață a pădurii să crească, nu să scadă. De exemplu, anul acesta Romsilva va planta 24 milioane de puieți până la sfârșitul sezonului de primăvară, pe o suprafață de aproximativ 9.300 de hectare. Va mai fi o perioadă în toamnă, în care se vor planta alte 3.000 de hectare”, a conchis ministrul Apelor și Pădurilor.
Ministrul Ioan Deneș a participat, în județul Vaslui, la acțiunea de marcare simbolică a unirii, în urmă cu o sută de ani, a Republicii Moldova cu Regatul României. În aceste sens, au fost plantați 1.918 arbori într-un perimetru din apropiere de municipiul Huși.
Citește și: PSD redefinește grupul infracțional organizat, în proiectul de modificare a Codurilor: Trebuie să nu fie ”ocazional” și pentru o ”comitere imediată”