Mergi direct la conținut »
Cadou de Crăciun pentru Rudel Obreja, Dan Șova și Constantin Niță! Puşi în libertate după ce ICCJ a decis suspendarea executării pedepselor!
Ştiri Libertatea > Ştiri > Cadou de Crăciun pentru Rudel Obreja, Dan Șova și Constantin Niță! Puşi în libertate după ce ICCJ a decis suspendarea executării pedepselor!

Cadou de Crăciun pentru Rudel Obreja, Dan Șova și Constantin Niță! Puşi în libertate după ce ICCJ a decis suspendarea executării pedepselor!

Încarcerați în urma unor condamnări definitive, Rudel Obreja, Dan Șova și Constantin Niță au primit un cadou de Crăciun de la instanţa supremă, care a decis, miercuri seară, ca pedepsele acestora să fie suspendate, până la soluționarea contestațiilor privind completurile de 5 judecători. 

Fotografii: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE ora 1:20. Rudel Obreja şi Dan Şova au ieşit din penitenciarul Jilava, unde îşi ispăşeau condamnarea.

Ce s-a întâmplat la Înalta Curte a fost o imensă ticăloşie. Oamenii ăştia nu au ştiut că activează în nelegalitate? Nu îi putem bănui de nepricepere. În acest moment am lăsat în cameră pe Tudor Breazu, aflat în aceeaşi situaţie cu mine, lui i s-a dat termen 28 ianuarie. Noi am avut şansa unui complet corect. E absolut normal să putem administrat probele care nu au fost administrate. Preşedintelui Iohannis să-i fie ruşine că apără aşa ceva, nu asta e justiţia pe care trebuie să o apere, ar trebui să apere cetăţeanul”, a declarat Rudel Obreja”, potrivit DIGI24.

 

Dan Şova

Rudel Obreja

„Eu nu comentez în ce discutăm în fața instanței. CCR a constatat că acel complet care m-a condamnat a fost nelegal constituit. Am fost condamnat cu o decizie de 3 la 2 în care doi judecători m-au achitat și cred că e important de spus că judecătorul care a făcut diferența care m-a trimis aici e exact cel care nu trebuia să fie în complet. Nu mă așteptam la această decizie. E vorba despre o faptă pe care nu am comis-o. Nu m-am așteptat la acea decizie, cu riscul de a fi naiv. Nu cred că e foarte mult de spus. Nu o să discut propriu-zis despre închisoare pentru că nu e o chestiune de povestit. A fost o experiență umilitoare pentru că am fost nevoit să vin în detenție pentru o faptă pe care n-am comis-o” a declarat Dan Șova, la ieșirea din penitenciar, potrivit DC News.

Cine e femeia care a murit săracă și cu datorii, dar cu 1,5 milioane de euro în casă
Recomandări

Cine e femeia care a murit săracă și cu datorii, dar cu 1,5 milioane de euro în casă

Dan Șova

Dan Șova

 

Avocații celor trei au cerut anularea pedepselor primite în dosarele în care au fost judecați sau, dacă acum nu se poate lua o decizie, suspendarea executării pedepselor, până când instanța va lua o hotărâre definitivă pentru contestațiile în anulare.

În completurile de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție s-au admis în principiu contestațiile în anulare formulate de Obreja, Șova și Niță și s-a stabilit data de 21 ianuarie 2019 pentru soluționare.

Cum au ajuns neonaziștii din SUA să citeze din Corneliu Zelea Codreanu
Recomandări

Cum au ajuns neonaziștii din SUA să citeze din Corneliu Zelea Codreanu

Judecătorii instanței supreme le-au admis însă cererile de suspendare a executării pedepselor, până la soluționarea definitivă a contestațiilor în anulare și au dispus „punerea de îndată în libertate”, dacă nu sunt arestați în alte cauze.

Deciziile sunt definitive, astfel că Obreja, Șova și Niță ies miercuri din penitenciar.

Aceștia au cerut anularea pedepselor pe motiv că acele completuri de cinci judecători care au soluționat dosarele lor nu au fost legal constituite.

Rudel Obreja, fost președinte al Federației Române de Box, a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute. Fostul senator Dan Șova execută o pedeapsă de 3 ani de închisoare în dosarul CET Govora. Constantin Niță, fost ministru al Energiei, a primit o condamnare definitivă de 4 ani de închisoare în dosarul în care a fost acuzat de trafic de influență.

La granița cu o viață nouă. Un reportaj-documentar Elle despre ce se întâmplă cu adevărat cu refugiații din România
Recomandări

La granița cu o viață nouă. Un reportaj-documentar Elle despre ce se întâmplă cu adevărat cu refugiații din România

Și Elena Udrea, Tudor Breazu Alina Bica, Vadim Benyatov, Adrian Severin și Șerban Pop (fost șef ANAF) au formulat contestații în anulare cu cerere de suspendare a pedepselor, însă în cazul lor, instanța nu s-a pronunțat deocamdată.

Pe 7 noiembrie, CCR a decis că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ICCJ pe tema constituirii completurilor de 5 judecători. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi.


Citește și:

Vecinul cuplului Firea-Pandele secretizează iluminatul festiv. Adrian Corbu, director al companiei care se ocupă de iluminatul Bucureștiului, refuză să spună cine a câștigat contractul pentru decorațiunile de Crăciun

Close
Închide
  Close