Economia Rusiei se confruntă cu cea mai gravă criză de la căderea Uniunii Sovietice din 1991, după ce Occidentul a impus sancțiuni care au paralizat aproape tot sistem financiar și corporativ al Rusiei, în urma invaziei Ucrainei.
„Reacția Rusiei va fi rapidă, atentă și dureroasă pentru cei cărora li se adresează”, a declarat Dmitri Birichevsky, directorul departamentului pentru cooperare economică al Ministerului de Externe, citat de agenția de presă rusă de stat RIA.
Președintele american Joe Biden a anunțat marți interzicerea importurilor de petrol rusesc în SUA. Măsura va bloca un flux relativ redus de petrol către Statele Unite, care primesc mai puțin de 10% din resursele lor energetice din Rusia.
Într-o declarație, liderul de la Casa Albă a spus: „Nu vom fi parte a finanțării războiului lui Putin”.
Europa primește aproximativ 30% din petrolul său din Rusia, iar liderii statelor europene s-au ferit să ia o măsură care ar putea întrerupe această aprovizionare.
În schimb, Marea Britanie a anunțat marți că vrea să renunțe la importurile de petrol rusesc (în jur de 4% din consumul britanic) până la sfârșitul anului.
Sancțiunile împotriva industriei petroliere a Rusiei ar avea un impact mai mare decât limitarea fluxurilor de gaze naturale, deoarece veniturile obținute din vânzarea de petrol sunt mai mari și mai importante pentru bugetul de stat.
Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a avertizat, luni, că înlocuirea livrărilor de petrol rusesc către Europa ar avea „consecințe catastrofale”.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia