MENIU CAUTĂ
11 Sep. 2018 15:42

Rusia a început cele mai mari exerciţii militare din istorie. NATO denunță manevrele care ar fi o repetiție a „unui conflict de mare anvergură”

Distribuie

Aproape 300.000 de militari, elicoptere, drone, peste 30.000 de tancuri, precum și 80 de nave vor participa la Vostok 2018, cele mai mari exerciții militare desfășurate de Rusia în ultimii 37 de ani. În schimb, NATO a denunțat manevrele pe care le consideră o repetiție a unui „conflict de mare anvergură”, notează într-o analiză agenția France Presse.

Armata chineză și mongolă participă la desfășurarea masivă de forțe care are loc în perioada 11-17 septembrie în Siberia Orientală și în Extremul Orient Rus. Exercițiile militare au loc într-un context de tensiuni persistente cu Occidentul, marcat de criza ucraineană, conflictul din Siria şi numeroase acuzaţii de amestec în politica occidentală, notează Agerpres.ro.

Oficialii ruși au comparat această demonstrație de forță cu Zapad-81 (Vest-81), care a avut loc în urmă cu 40 de ani. Atunci au fost mobilizați între 100.000 și 150.000 de soldați în cadrul Pactului de la Varşovia în Europa de Est, cele mai mari manevre organizate vreodată în perioada sovietică.

„Va fi ceva de genul Zapad-81, dar, în plus, se va impune un anumit mod”, a precizat la sfârşitul lunii august ministrul Apărării rus, Serghei Şoigu.

Din contingent urmează să facă parte 300.000 de soldaţi, 36.000 de vehicule militare, 1.000 de avioane şi 80 de nave.

„Imaginaţi-vă, 36.000 de vehicule militare deplasându-se în acelaşi timp: tancuri, blindate pentru transportul trupelor, vehicule de luptă ale infanteriei. Şi toate acestea, desigur, în condiţii apropiate cât mai mult posibil de o situaţie de luptă”, a explicat oficialul rus.

Întreg arsenalul modern al armatei ruse a fost mobilizat: rachete Iskander, capabile să transporte ogive nucleare, tancuri T-80 şi T-90 sau recentele avioane de luptă Su-34 şi Su-35. Pe mare, flota rusă va desfăşura mai multe fregate echipate cu rachete Kalibr, care au trecut proba focului în Siria, potrivit AFP.

În marja Forumului economic de la Vladivostok (Extremul Orient), la care este aşteptat şi preşedintele chinez Xi Jinping, şeful statului rus Vladimir Putin urmează să asiste la manevrele ‘Vostok-2018’.

„Este o pregătire pentru un viitor război mondial. Statul Major rus consideră că acesta s-ar putea produce după 2020: fie un război global, fie o serie de conflicte regionale de amploare. Şi inamicul sunt SUA şi aliaţii lor’, a explicat pentru AFP expertul militar rus Pavel Felghengauer.

Potrivit acestuia, participarea Chinei la exerciţiile respective, deşi modestă, cu 3.200 de militari, reprezintă un factor-cheie. ‘Nu este un semn, un mesaj, ci pregătirea unui război real de mare amploare’, susţine Felghengauer.

Opinia sa este împărtăşită şi de NATO, care apreciază că ‘Vostok-2018 demonstrează că Rusia se focalizează pe pregătirea în perspectiva unui conflict de mare amploare’.


Citește și EXCLUSIV/ Detaliul care le-a scăpat hoților din Baia Mare, care au jefuit o bancă în patru minute


 

Citește mai multe despre Rusia pe Libertatea.

Comentarii