Publicația este destinată tuturor celor interesați de valoarea turistică a Roșiei Montane și este disponibilă, în mod gratuit, în Centrele de Informare ale companiei din localitate şi din zonele învecinate, în cadrul expoziției „Aurul Apusenilor” din Centrul Istoric Roșia Montană, precum și în pensiunile din Valea Arieșului. Ghidul este în același timp o incursiune în istoria locului, dominată de minerit, ocupația de veacuri a roșienilor. Astfel, în cele 15 capitole, istoriile aurului se împletesc cu cele ale oamenilor.
„Suntem de mulți ani aici și cred că știm Roșia mai bine ca oricine. Tocmai de aceea am și realizat acest ghid: pentru a oferi vizitatorilor o viziune completă asupra bogățiilor culturale din Roșia Montană, dar și asupra realității cotidiene cu care se confruntă localnicii. Pentru noi, patrimoniul nu e un slogan, e ceea ce lăsăm generațiilor viitoare. E parte a prosperității care va veni. Vorbim în ghid de galeriile romane pe care le vom conserva, dar și de tradițiile populare ale locurilor, meșteșuguri și credințe”, a declarat Dragoș Tănase, director general al RMGC.
Ca provocare finală, ghidul invită vizitatorii Roșiei Montane să descopere felul în care un proiect minier modern poate ajuta la dezvoltarea economică a localității. Aurul din adâncuri încă are potențialul de a schimba în bine viața oamenilor: vor fi alocate fonduri pentru construcția infrastructurii necesare turismului (drumuri de calitate, condiții de cazare adecvate, restaurante, apă curentă și canalizare), clădirile din centrul istoric vor fi restaurate conform standardelor europene pentru turism, vor fi amenajate spre vizitare sectoare importante de galerii romane (precum galeria de la Cătălina-Monulești, Păru Carpeni şi Piatra Corbului) și va fi construit un Muzeu modern al Mineritului, dedicat istoriei de mii de ani a Roșiei Montane.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro