MENIU CAUTĂ

#SalariileRomanilor | Germania: Încrederea companiilor noastre, pe punctul de a se pierde

Distribuie

Companiile germane din România critică în termeni neobișnuit de duri noile măsuri fiscale ale guvernului PSD-ALD. Firmele spun că sunt pe punctul să-și piardă încrederea și că angajații lor au ”un profund sentiment de nesiguranță”. Germania este nemulțumită și de atacurile la adresa multinaționalelor, despre care spun că sunt contraproductive și  că periclitează investițiile străine în țara noastră.

Camera de Comerț și Industrie Româno Germană  (AHK România) susține că a luat la cunoștință ,,cu mare îngrijorare” că modificările Codului Fiscal au fost publicate în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare la începutul anului 2018.

Firmele germane spun că au simțit nevoia să ,,sublinieze încă o dată pericolele pe care le reprezintă adoptarea acestor măsuri în forma actuală”, potrivit unui comunicat remis Libertatea de către Amabasada Germaniei.

,,AHK România a subliniat în nenumărate rânduri că predictibilitatea, stabilitatea, transparența și statul de drept sunt deosebit de importante pentru a menține încrederea în România ca amplasament investițional. Modul în care noile măsuri fiscale au fost comunicate insuflă, atât în rândul companiilor germane cât și al angajaților acestora, un profund sentiment de nesiguranță. Astfel, companiile se tem de costuri suplimentare, mai ales pentru companiile care desfășoară activități în domeniul IT, dar există şi incertitudini legate de planificarea și realizarea viitoarelor politici fiscale. În plus, pentru mediul de afaceri nu este clară utilitatea acestor măsuri, având în vedere necesitatea ajustării costurilor”, arată comunicatul ambasadei.

Companiile germane din România sunt de părere că noile măsuri ar putea influența negativ pe termen mediu și lung atât climatul investițional, cât și competitivitatea țării și a companiilor.

 Reproșuri pentru atacurile în serie la adresa multinaționalelor

 Companiile germane spun că afirmațiile negative la adresa multinaționalelor,  precum cele ale premierului Mihai Tudose,  ,,contravin nu doar scopului Guvernului României de a atrage în continuare investiții străine, dar astfel de acuzații generalizate și nedovedite sunt total contraproductive pentru dezvoltarea economiei românești.”

”Companiile germane sunt parte integrantă a economiei românești și respectă legile țării. Ele sunt totodată bine integrate în sistemele naționale, regionale, locale și realizează o contribuție decisivă la valoarea adăugată brută, dar și la creșterea competitivității prin transferul de know-how. Aceste companii investesc intens în formarea angajaților, în cercetare și dezvoltare, deseori în colaborare cu instituții de cercetare naționale, dar și în dezvoltarea tehnologică a companiei”, spune AHK.

Sfatul germanilor: investiți în educație!

,,Este necesar ca autoritățile din România și factorii de decizie să ia măsurile necesare în ce privește dezvoltarea învățământului profesional, pentru că mediul de afaceri german suferă foarte tare din cauza lipsei forţei de muncă. Mai ales în industria producătoare, în care activează numeroase companii germane, este imperios nevoie de personal calificat. De la un an la altul, companiile germane se plâng tot mai mult de lipsa de personal. AHK România solicită aşadar Guvernului să mărească investiţiile în domenii cheie precum educaţie şi infrastructură în mod considerabil şi să intensifice modernizarea administraţiei”, mai arată firmele germane.

 Ponderea investițiilor germane în România, în cifre

Companiile germane din România se numără printre din cei mai mari și serioși angajatori. Circa 7.500 de companii germane, respectiv cu capital german, sunt active în România, majoritatea fiind în București și în județele Timiș, Sibiu, Brașov și Cluj. Acestea au contribuit în ultimii ani decisiv la crearea și asigurarea de locuri de muncă în România – conform estimărilor noastre aceste companii au peste 250.000 de angajați. Companiile germane au investit în ultimii 25 de an continuu și pe termen lung în România. Investițiile germane în România se ridică la peste 9,2 mld. EUR (la sfârșitul anului 2016). Relațiile economice bilaterale au continuat să crească puternic și în prima jumătate a acestui an. Exporturile în Germania au însumat în primele șase luni ale anului în curs 7,2 mld. EUR (+18,2% față de aceeași perioadă a anului trecut), importurile au crescut la 7,3 mld. EUR (+7,9%). Germania rămâne de departe cel mai important partener economic și comercial (23,1% din totalul exporturilor și 19,9% din importuri).

Citește și: #SalariileRomanilor. ANAF: 157.798 firme au restanțe de 15,99 miliarde de lei la bugetul asigurărilor sociale, de sănătate și șomaj. Companiile de stat, cei mai mari datornici

Citește mai multe despre #SalariileRomanilor și revolutia fiscala pe Libertatea.

Comentarii