Mergi direct la conținut »
Ionuț Mișa: „Impozitarea multinaționalelor este esența acestei ordonanțe, românii să nu meargă după fenta cu trecerea contribuțiilor la angajat”
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Ionuț Mișa: „Impozitarea multinaționalelor este esența acestei ordonanțe, românii să nu meargă după fenta cu trecerea contribuțiilor la angajat”

Ionuț Mișa: „Impozitarea multinaționalelor este esența acestei ordonanțe, românii să nu meargă după fenta cu trecerea contribuțiilor la angajat”

Impozitarea multinaționalelor și limitarea deducerii dobânzilor la creditele acordate între companii reprezintă esența ordonanței prin care Executivul intenționează să modifice Codul Fiscal, a declarat la începutul sedinței de Guvern Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor. Acesta îndeamnă românii ”să nu meargă după fenta cu trecerea contribuțiilor” sociale la angajat, afirmând că nu aceasta este măsura contestată.

De Daniel Ionașcu,

Reamintim, autoritățile vor introduce în legislația națională prevederile Directivei 2016/1164/UE, pentru combaterea externalizării profiturilor multinaționalelor.

Prin aceste măsuri se limitează dobânzile care pot fi deduse pentru creditele acordate între companiile din același grup și se introduce un impozit pentru activele transferate.

Mișa s-a lăudat în ședința de Guvern că a adus la buget ”sute de milioane de euro” dintr-o singură tranzacție bancară, iar premierul Mihai Tudose a declarat că mai multe bănci audat liber angajaților ca să protesteze în fața Palatului Victoria.

Tudose i-a spus lui Mișa să anunțe numele băncilor în cauză.

Case de marcat electronice

Mișa a mai spus în ședința de Guvern că de la 1 iulie 2018 firmele mijlocii și mari vor fi obligate să aibe case de marcat electronice, aceeași măsură urmând a fi aplicată și pentru firmele mici de la 1 august.

Trecerea contribuțiilor la angajat și scăderea salariilor

Pe de altă parte, prin aceeași ordonanță se vor trece de la angajator la angajat contribuțiile sociale. Acestea scad de la 39,25% la 35% pentru angajat, la care se adaugă o contribuție pentru muncă de 2,25%, plătită de angajator.

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini
Recomandări

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini

 

Sindicatele se opun acestei măsuri, de teama că vor scădea salariile în mediul privat. Acestea ar putea scădea cu 20% dacă patronii nu majorează salariul brut cu 22%, adică echivalentul contribuțiilor trecute în sarcina angajaților.

Concomitent, se reduce impozitul pe venit de la 16% la 10%.

De asemenea, tot de la 1 ianuarie 2018 scade nivelul contribuțiilor la pensiile de pe Pilonul II de la 5,1% la 3,7%.

Leul s-a depreciat miercuri, în ziua adoptării actului normativ, până la 4,61 lei pentru un euro, potrivit cursului oficial anunțat de către Banca Națională a României (BNR), minimul ultimilor cinci ani.

Introducerea datelor în REVISAL, până pe 20 ianuarie

De asemenea, Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, a declarat că sistemul informatic REVISAL este pregătit pentru modificarea tuturor contractelor de muncă din România, iar perioada de introducere a datelor privind contractelor individuale va fi posibilă până la 20 ianuarie.

Numărul de salariați activi este de 5,56 milioane, potrivit informațiilor de pe site-ul Ministerului Muncii.


People of Romania, povești de viață în imagini. Află cine sunt Zorro de la târgul de animale, amorezul cu cicatrici și mămăița poetă!| FOTO& VIDEO

Close
Închide
  Close