Bogdan Ivan a declarat la Digi 24 că lucrările pentru devierea cursului de apă care alimentează infiltrațiile în salina din Praid trebuie terminate până la 1 iulie. „Deja excavatoarele sunt la fața locului, se lucrează în două schimburi și e foarte important ca această activitate să fie terminată până la finalul lunii iunie”, a spus ministrul.

„De duminică încoace a început o cădere lentă a planșeului, ceea ce reduce riscul unei prăbușiri bruște. Această evoluție graduală, care poate dura săptămâni sau luni, evită o catastrofă care ar putea afecta locuințele și râul din zonă”, a adăugat Bogdan Ivan, care a fost pe teren pentru a verifica situația.

În acest moment, lucrează opt specialiști din Spania, Germania, Olanda și Ungaria, alături de experții români. Aceștia analizează datele preluate de Institutul Geologic Român.

La rândul său, prefectul judeţului Harghita, Petres Sándor, le-a cerut celor care au drone să nu le mai folosească în zona Salinei Praid pentru că pun în pericol dronele echipelor de intervenţie.

„Vreau să vă rog să ne sprijiniţi prin a răspândi informaţia. Avem deasupra zonei zboruri cu drone ale colegilor de la Salvamont, ale colegilor de la instituţiile de cercetare, ale experţilor, sunt zboruri autorizate şi necesare desfăşurării activităţilor. Am remarcat însă şi intrări cu alte drone. Avem rugămintea către toată lumea ca în această zonă, cei care nu au treabă cu dronele proprii, i-am ruga foarte mult să nu mai zboare, pentru că pun în pericol dronele care chiar trebuie să ne sprijine în acţiunea de salvare”, a spus prefectul, potrivit news.ro.

Război Israel-Iran, ziua 11. Israelul a bombardat ținte guvernamentale din Teheran: Trump vrea o soluție diplomatică, dar administrația sa așteaptă riposta Iranului
Recomandări
Război Israel-Iran, ziua 11. Israelul a bombardat ținte guvernamentale din Teheran: Trump vrea o soluție diplomatică, dar administrația sa așteaptă riposta Iranului

Întrebat dacă sunt în pericol locuinţele oamenilor evacuaţi din zona minei vechi, prefectul a răspuns că se păstrează măsurile de securitate: „V-am explicat că orice secundă în care nu există prăbuşirea integrală şi instantanee a acelei zone ne ajută, reduce riscul care ar putea să urmeze, dar păstrăm aceste măsuri de siguranţă în continuare”.

Salina Praid a fost afectată de inundațiile recente, iar digul subteran construit de mineri a cedat la finalul lunii mai din cauza infiltrațiilor de apă. La scurt timp, mina s-a inundat, inclusiv în partea turistică pe care comunitatea locală se bazează pentru a-și câștiga traiul.

Vezi Subiecte română Evaluarea Națională 2025 – ce a picat elevilor de clasa a 8-a!

Urmărește cel mai nou VIDEO

Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.