MENIU CAUTĂ
, de Cătălin Doscaș

#salvatipipera / Unde se vor construi stațiile de metrou Pipera 2 și Pipera 3

Distribuie

#salvatipipera. Planul de Mobilitate Urbana Durabilă – un document strategic asumat de Primăria Capitalei și Consiliul Județean Ilfov – prevede înființarea a încă două stații de metrou în cartierul de afaceri Pipera Sud. Potrivit Metrorex, acestea ar urma să fie realizate între 2021 și 2023, în funcție de finanțare.

Extinderea Magistralei 2 de metrou Berceni – Pipera se regăseşte în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 – Regiunea Bucureşti-Ilfov. Planurile prevăd realizarea de la staţia Pipera către autostrada A3 Bucureşti-Ploieşti a încă două noi staţii de metrou, pe un traseu cu lungimea de 1,6 kilometri.

Proiectul, ca parte a unui punct intermodal, a fost introdus în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă de arhitecta Mihaela Negulescu. Ea a declarat, pentru Libertatea, că proiectul complet presupune și crearea unui Park&Ride.

”Astfel, pot fi împărţite volumele de călători în mai multe staţii, pentru că e o mare problemă la ore de vârf. Și crearea unei parcări de transfer unde să-și lase mașinile cei care vin de pe A3, şi să poată să plece mai departe cu un alt mijloc de transport, ține de acest proiect intermodal. Este vorba despre metrou, despre transportul de suprafaţă pe Șoseaua Petricani. Cu siguranţă va scădea semnificativ numărul de maşini. Momentan, nu este făcut un studiu în detaliu, este o abordare preponderent conceptuală. Pentru asta trebuie elaborat un studiu de detaliu. În faza a doua, putem să continuăm cu o gară regională. Pentru că acest pol (n.r. – Pipera Sud) este unul regional”, explică Mihaela Negulescu.

Regionalizarea Piperei

La rândul său, fostul arhitect-șef al Capitalei Gheorghe Pătrașcu susține că, în prezent, nu există o planificare de tip metropolitan.

”Probabil că Bucureştiul este singurul oraş de dimensiunea asta în Europa care nu are un proiect metropolitan. Nu există o entitate de planificare urbană. Bucureştiul are nevoie de mari proiecte. Prelungirea liniei de metrou care n-ar fi nici o investiţie exagerat de mare şi nici foarte greu de făcut. Magistrala 2 ar trebui prelungită cu o staţie sau două. Asta ar rezolva o parte a problemei”, spune arhitectul.

Propunere realizare „poartă intermodală” M2-A3. Prelungire M2, acces rutier A3 – Șos. Petricani, parcare park&ride, gară regională. (Sursa: arhitect Mihaela Negulescu)

Potrivit unui răspuns remis de Metrorex cotidianului Libertatea, ”conform prevederilor Strategiei de Dezvoltare a Metroului din București, 2016-2030, proiectul va fi implementat între anii 2021 şi 2023, în funcție de finanțare”.


Campania #salvatipipera este o inițiativă a cotidianului Libertatea, susținută de Trustul de Presă Ringier România.

Trimite-ne imagini și videoclipuri la numărul de WhatsApp +40 0729.729.000 sau scrie-ne despre cum crezi tu că ar trebui salvată Pipera la adresa de e-mail [email protected]

Urmărește grupul de Facebook #salvatipipera și povestește-ne cum îți este afectată viața de zi cu zi din cauza nepăsării autorităților.

Implică-te! Semnează petiția #salvatipipera.


Citește mai multe despre #salvatipipera, #salvatipipera și metrou pipera pe Libertatea.

Comentarii