Patriarhul Teoctist isi va gasi odihna vesnica in Catedrala Patriarhala, alaturi de alti trei patriarhi. Mormantul celui care a condus Biserica Ortodoxa Romana timp de peste doua decenii e amplasat la intrarea in Catedrala si va fi placat cu marmura alba.
Ieri, groparii munceau de zor pentru amenajarea locului de veci unde va fi inmormantat Teoctist, maine, la ora 11.00. ‘Groapa nu este una obisnuita, ca a unui muritor de rand. O zidim cu caramida de tip samot, dar inainte vom turna un strat de ciment pentru ca sa putem zidi’, ne-a spus Marian, unul dintre gropari. Cu toate ca face gropi pentru mormant de peste sapte ani, Marian spune ca acum este pentru prima data cand ii dau lacrimile in timp ce sapa in caramida veche. ‘Este ceva deosebit pentru mine. Sa faci mormantul Patriarhului este si o onoare, dar si durere. Nu mi-am inchipuit ca voi plange in timp ce sap, este pentru prima data cand nu pot sa-mi stapanesc lacrimile. Sap si plang. Dar n-ai ce sa faci. Asta mi-e meseria’, mai spune baiatul.
Locul de veci, decis de Sinod
Decizia ca trupul neinsufletit al Patriarhului Teoctist sa fie inmormantat la Catedrala Patriarhala a fost luata de Sfantul Sinod, deoarece Preafericitul nu a lasat un testament. S-au vehiculat si alte variante: Manastirea Vorona, din satul natal al lui Teoctist sau Manastirea cu hramul Duminica Sfintilor Romani, construita la marginea Capitalei si pentru existenta careia Preafericitul a militat indelung.
Rudele din Botosani vor veni la inmormantare
Rudele Patriarhului, din comuna botosaneana Victoria, vor participa la inmormantarea acestuia la Bucuresti.
Primarul comunei, Mihai Chihaia, a anuntat ca le va pune la dispozitie un autobuz atat rudelor, cat si unor preoti din satele invecinate. ‘Am facut acest lucru pentru ca rudele sunt in varsta si au pensii mici’, a declarat primarul. Mihai Arapasu (75 ani), nepotul preferat al lui Teoctist, a primit vestea cu emotie. ‘Nu ne asteptam la asa ceva, dar suntem fericiti. Oricum, daca nu ne dadeau autobuz, mergeam si pe jos daca trebuia’, ne-a spus Arapasu.
Cele aproape 40 de rude din Victoria ale Preafericitului se gandeau, marti, cu ingrijorare ca nu au cum sa ajunga la Bucuresti, pentru ca nu au suficienti bani. Cea mai suparata era Valeria Arapasu (73 ani), care plange de cand a murit Teoctist.
Manuela Bologheanu
Politicieni si artisti s-au perindat pe la sicriul Patriarhului
Presedintele Basescu a venit la catafalc inca de luni-noapte
Adrian Nastase i-a adus o coroana imensa de crini albi
Gigi Becali la capataiul lui Teoctist, impreuna cu varul sau, Virgil Becali
Corina Chiriac si-a luat ramas bun de la Parinte
Actrita Manuela Harabor s-a rugat indelung
„Roaga-te pentru noi, vladica!”
Parintele Arhimandrit Cornel Babus i-a fost lui Teoctist frate intru calugarie si coleg la Seminarul Teologic de la Cernica, iar mai apoi au slujit impreuna in Catedrala Patriarhala. La cei 92 de ani ai sai, monahul, acum retras la Manastirea Cheia, din Prahova, a tinut sa vina pentru a-si lua ramas bun de la cel care i-a fost prieten. ‘Am vorbit cu vladica nu de mult si mi-a zis ca e bine. Dar bunul Dumnezeu l-a vrut langa el, sa slujeasca impreuna. I-am spus ca odata ajuns in ceruri sa faca ce a facut si pe pamant, sa se roage pentru noi cei pacatosi’, a spus printre lacrimi parintele Babus.
Ce inseamna doliu national
Maine este zi de doliu national si toate institutiile vor arbora drapelul national in berna. Vor fi anulate majoritatea spectacolelor. De asemenea, Consiliul National al Audiovizualului a recomandat televiziunilor sa nu difuzeze emisiuni de divertisment in ziua inmormantarii Patriarhului .
Un milion de lei pentru funeralii
Guvernul Romaniei a acordat Patriarhiei suma de un milion de lei pentru organizarea funeraliilor Patriarhului Teoctist si a procedurilor de alegere a noului patriarh.