În mijlocul îngrijorării și incertitudinii legate de pandemia de coronavirus, fiecare zi pare să vină doar cu vești din ce în ce mai rele.

 617.000 de cazuri de COVID-19 au fost confirmate pe tot globul, şi numărul lor creşte. Iar peste 28.000 de oameni au murit până acum.

 „Dar, la fel ca în majoritatea dezastrelor majore, a tragediilor și a amenințărilor pentru sănătatea publică, există motive de speranță și chiar de optimism. S-ar putea ca ele să fie greu de văzut, chiar şi de unii adepţi ai «jumătăţii pline a paharului». Însă motive de speranţă există”, spune Robert Shmerling, doctor în medicină, profesor şi editor la revista Universităţii Harvard.

 1. Majoritatea oamenilor se vindecă

 Chiar dacă poate părea o rază mică de speranţă, mai ales pentru persoanele care i-au pierdut pe cei dragi, majoritatea oamenilor se recuperează după infectarea cu COVID-19, anunţă dr. Shmerling. Iar unii nu au deloc simptome.

 În comparație cu alte virusuri, cum ar fi SARS (unde rata de deces e de 11%) și MERS (34%) sau Ebola (90%), rata de deces pentru COVID-19 e mai mică.

 „Estimările de acum sugerează că 99% dintre persoanele infectate cu virusul COVID-19 se vor recupera”, spune dr. Shmerling. „Pierderea de vieţi din cauza acestei boli e îngrozitoare și ne așteptăm la mult mai multe cazuri, dar, bazându-ne doar pe compararea ratelor de mortalitate, putea fi mult mai rău.”

2. Copiii sunt mai puţin afectaţi de boală

 Conform Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA, până în prezent adulţii reprezintă marea majoritate a celor contaminaţi cu Covid-19. Iar atunci când sunt infectați, copiii fac o formă mai ușoară a bolii.

 „Este o veste bună, pentru copii și părinți. Dar cu toate acestea, e important să rețineți că şi copiii pot dezvolta infecții”, avetizează dr. Shmerling. 

„Un studiu recent realizat de China la începutul epidemiei a demonstrat că, într-un număr redus, şi sugarii, și copiii mici pot dezvolta infecții grave. Ca şi în alte epidemii, copiii care nu au simptome pot răspândi infecția, deși încă nu este clar cât de des se întâmplă asta. E foarte derutant, dar de bun augur faptul că acest nou coronavirus nu se comportă așa cum se întâmplă în multe alte boli, când vârstnicii și cei mici sunt deosebit de vulnerabili.”

3. Exemplul China ne arată că boala poate fi controlată

 COVID-19 s-a răspândit rapid după ce a apărut pentru prima dată în Wuhan (China), la sfârșitul lunii decembrie 2019.

Cu toate acestea, după trei luni, cazurile înregistrează o scădere lentă în toată China, ceea ce ne arată că există o luminiţă la capătul tunelului.

Motive de speranţă. Un profesor de la Universitatea Harvard ne oferă şase argumente ca să rămânem pozitivi în timpul pandemiei de coronavirus

Sursa foto: worldometers.info/coronavirus/country/china/

Directorul general al OMS a subliniat, în discursul prin care a declarat pandemia de coronavirus, că în „China și Republica Coreea s-a înregistrat o scădere semnificativă a epidemiei.”

 „Provincia Wuhan (focarul primelor cazuri) tocmai a raportat că nu mai sunt cazuri locale, pentru prima dată de la începutul focarului. Singurele cazuri noi au fost «importate» de la cei care au venit acolo din altă parte”, spune dr. Shmerling. „Cifrele reale sunt greu de verificat şi e puțin probabil ca metodele folosite de aceste țări pentru a controla epidemia, precum testarea agresivă și măsurile de izolare stricte, să fie practice sau acceptabile peste tot, dar, dacă numărul de cazuri noi e într-adevăr în scădere în China, acesta e un lucru bun și sugerează că eforturile de a controla răspândirea infecţiei pot avea succes.”

 4. În izolare, arma internetului continuă să funcționeze

 Înainte de internet, izolarea noastră ar fi fost extrem de solitară şi de greu de suportat.

 Datorită tehnologiei moderne, acum ne e ușor acum să-i apelăm video pe cei dragi, ceea ce ne face să ne simțim mai aproape de ei.

 „În prezent, avem modalități de a practica distanțarea socială, păstrând totuşi unele conexiuni sociale și medicale”, scrie dr. Shmerling. „Oamenii aflați în izolare sau în carantină pot cere ajutorul, pot să-şi contacteze prietenii, să-şi «vadă» virtual familia și medicii și pot să ofere informaţii actualizate cu privire la starea lor.”

 5. Indiferent când va veni, data următoare vom fi pregătiți

 Această pandemie a luat întreaga lumea prin surprindere. Dar vom învăța din greșelile noastre şi vom face astfel ca următoare experienţă de acest fel să fie mai ușor de înfruntat.

 Dr. Shmerling notează că „pandemia Covid-19 a scos în evidenţă deficiențele sistemelor de sănătate din întreaga lume, iar asta ne oferă oportunitatea de a le îmbunătăți. De pildă, un răspuns global mai rapid, o distribuție mai bună și mai rapidă a kiturilor de testare și o comunicare publică mai coordonată și mai coerentă ar fi de aşteptat, data viitoare. (Fără vreo garanție, desigur.)”, adaugă profesorul de la Harvard.

 6.  A apărut un trend mondial al ajutorării

 Zilele acestea, multe persoane și organizații s-au mobilizat pentru a ajuta.

 „În SUA, de pildă, mari asiguratori de sănătate au promis că vor acoperi îngrijirile și testările legate de COVID-19; o serie de celebrități și de sportivi profesioniști au donat sume semnificative pentru a-i ajuta pe cei care se resimt financiar în urma pandemie. Există nenumărate povești de oameni care se ajută reciproc”, subliniază dr. Shmerling.

Dar important e să nu ne păcălim singuri: noua pandemie este o mare problemă care va creşte, în săptămânile și în lunile următoare, avertizează Robert Shmerling.

 El spune că „pentru cei care sunt infectați, dar și pentru cei care încearcă să evite infecția, vor fi vremuri dificile. Dar, în mijlocul acestui sentiment general de descurajare şi de pesimism, există şi câteva povești pozitive, mesaje pozitive și motive pentru a rămâne plini de speranță”.

 „Putem spera că această amenințare ne va aduce împreună, într-un mod ce ne va ajuta să recunoaștem mai bine punctele noastre comune: suntem cu toții oameni, ne îmbolnăvim și ne îngrijorăm pentru cei dragi. Ca fiinţe sociale, încercăm să ne ajutăm unii pe alții, atunci când se întâmplă lucruri rele. Iar dacă asta se întâmplă, ar fi o veste bună ce nu putea fi prevăzută înainte de pandemie”, mărturiseşte dr. Shmerling.


Citeşte şi:

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”

”Nu-ți pasă că pierim?!” Cum s-au întâlnit băiatul de pe cal, din Iași, și bătrânul fără un plămân, din Piața San Pietro

Cercetătorii ne-au avertizat: Un studiu din 2019 prezicea apariția coronavirusurilor în China

În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
PARTENERI - GSP.RO
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
BOMBĂ! Familia Halep, ÎNGROPATĂ în datorii. Suma e colosală, de ordinul milioanelor de euro
Playtech.ro
BOMBĂ! Familia Halep, ÎNGROPATĂ în datorii. Suma e colosală, de ordinul milioanelor de euro
Animație: Cum s-a petrecut accidentul în care a murit tânărul polițist Ionuţ Negrilă. Motocicleta s-a rupt în două
Observatornews.ro
Animație: Cum s-a petrecut accidentul în care a murit tânărul polițist Ionuţ Negrilă. Motocicleta s-a rupt în două
Horoscop 27 februarie 2021. Racii au parte de momente neplăcute în relațiile cu cei din anturajul apropiat
HOROSCOP
Horoscop 27 februarie 2021. Racii au parte de momente neplăcute în relațiile cu cei din anturajul apropiat
Ani grei de închisoare pentru patronul unei cârciumi din România. Cum şi-ar fi ucis clienţii
Știrileprotv.ro
Ani grei de închisoare pentru patronul unei cârciumi din România. Cum şi-ar fi ucis clienţii
S-a îmbătat şi a luat-o la bătaie. Imagini incredibile cu o vedetă goală, la o petrecere
Telekomsport
S-a îmbătat şi a luat-o la bătaie. Imagini incredibile cu o vedetă goală, la o petrecere
Dacă nu ai economii care să-ți acopere un an, e bine să fii prudent. Află tot ce trebuie să știi despre economisire (Publicitate)
PUBLICITATE
Dacă nu ai economii care să-ți acopere un an, e bine să fii prudent. Află tot ce trebuie să știi despre economisire (Publicitate)