Mergi direct la conținut »
VIDEO. Satul în care toți oamenii lucrează în același loc! Cresc animale și... confecționează componente electronice
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

VIDEO. Satul în care toți oamenii lucrează în același loc! Cresc animale și… confecționează componente electronice

Comuna Gârnic din Caraș Severin mai are foarte puțini locuitori. Maximum 300, majoritatea vârstnici. Tinerii au emigrat în Cehia, țară din care, acum două secole, au venit întemeietorii satului din vârful muntelui. În comună funcționează, însă, de 15 ani, o fabrică de componente electronice. Acolo își găsesc localnicii de muncă, iar întreaga producție merge la export, în Cehia.

Pentru cei rămași în sat, făbricuța este singura șansă a unui loc de muncă. De la început, investitorul ceh a avut o singură condiție: salariații să fie numai localnici.

„Acum mulți ani, în 2001, a fost un festival. A venit o domna primar din Cehia și mi-a propus o colaborare. Facem bobine, pentru electronică”, ne spune directorul fabricii, Francisc Bouda.

În prezent, în fabrică lucrează 36 de oameni.

Oamenii spun că alte locuri de muncă nu mai sunt în comună.

„Suntem bucuroși că avem de lucru. În comună mai este școala și primăria. Au fost (locuri de muncă, n.r.) și s-au desființat”, spune un angajat.

„Este bine pentru cetățeni că lucrează acasă, nu se mai deplasează în alte localități. Fac zece minute până acasă și au și de gopsodarie grijă”, spune primarul comunei Gârnic, Nicolae Tismănaru.

Cu excepția școlii și a primăriei, făbricuță de la Gârnic este singurul angajator din zona.

Sursa video: Știrile TVR


Citește și:

Cazul copilului care şi-a ucis bunica. Parlamentarii pledează pentru reintegrare: „Ce facem cu el, îl aruncăm la coşul de gunoi sau încercăm să îl salvăm?”

Close
Închide
  Close