MENIU CAUTĂ

Scandal în Parlament, pe proiectul bugetului de stat pe 2019. Teodorovici critică decizia lui Iohannis de a retrimite bugetul: „O bătaie de joc!”

Distribuie

Cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis, pe proiectul de lege al bugetului pe 2019, a trecut pe repede-înainte, în comisiile reunite de buget-finanţe. Dezbaterile au durat doar o oră, amenda mentele Opoziţiei au fost respinse, iar ministrul Eugen Teodorovici a afirmat că solicitarea preşedintelui de a retrimite bugetul în Parlament este "o bătaie de joc".

Şedinţa comisiilor raportoare a început cu un scandal între Putere şi Opoziţie. Senatorul liberal Florin Cîţu a cerut ca înainte de discutarea amendamentelor să existe o dezbatere generală de câteva minute.

În replică, preşedintele Comisiei de buget de la Senat, social-democratul Viorel Arcaş, a susţinut că nu au ce să dezbată. „Ce dezbateri? Am trimis-o la CCR, venită înapoi, avem aceleaşi motive în afara celor de neconstituţionalitate. Nu avem ce dezbate”, a spus Arcaş.

Liberalul Iulian Huţucă a intervenit şi el: „Nu puteţi ignora că bugetul a întârziat trei luni din cauza dumneavoastră. Bugetul afectează dezvoltarea autorităţilor locale. (…) Ce vă costă timp de două ore să discutăm amendamentele care se încadrează în cererea de reexaminare?”, a menţionat Huţucă.

Proiectul de buget a fost aprobat în forma iniţială, nefiind admisă nicio modificare faţă de varianta trimisă iniţial la promulgare, iar dezbaterile în comisii au durat mai puţin de o oră.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a precizat, la începutul şedinţei, că ministerul respinge de la început toate amendamentele depuse la proiectul de buget.

„Se ştiu amendamentele, să nu mai stăm. Ministerul de Finanţe de la început respinge orice propunere de amendare. Amendamentele se cunosc de toţi colegii. Vot imediat pentru că toată lumea aşteaptă acest buget”, a spus Teodorovici.

El a criticat dur decizia preşedintelui de a retrimite Parlamentului proiectul de lege. ”Reexaminarea cerută de președinte și amendamentele opoziției sunt în bătaie de joc. Nu pot să intru într-o discuție cu președintele, atâta timp cât el nu a inițiat o discuție cu Ministerul de Finanțe pentru a primi explicații acolo unde simte nevoia. Domnul președinte trebuia să spună foarte clar: astea sunt punctele mele de vedere, asta susțin eu. La final de an luăm bugetul și comparăm ce am zis noi cu ce a zis el. Este simplu!”, a declarat Eugen Teodorovici.

Citeşte şi: BREXIT – Parlamentul britanic votează astăzi dacă UK iese din UE fără acord. Principalele scenarii după eșecul Theresei May

Comentarii