De Delia Marinescu,

Libertatea a scris în aprilie despre decizia Seminei Ferencz, o mamă din Bistrița-Năsăud, care a acceptat, în 2013, să doneze organele fiului ei aflat în moarte cerebrală. În urma unei căzături cu placa de longboard, tânărul a murit la 26 de ani, dar alți oameni au trăit datorită deciziei mamei.

Semina Ferencz, mama lui Flaviu

Femeia de 56 de ani îi invita atunci la nunta fiicei ei, care are loc pe 20-21 septembrie, la Cluj-Napoca, pe cei care au primit rinichii și ficatul băiatului, “să simt că este și fratele ei alături de fata mea în cel mai frumos moment”.

Semina Ferencz știa că primitorii de organe sunt trei la număr: doi tineri care aveau aproape aceeași vârstă cu fiul ei, unul din Zalău și unul din Cluj, și o doctoriță din București.

În urma reportajului din ziar, Semina Ferencz a primit un mesaj pe Facebook de la cea care trăiește astăzi datorită ficatului lui Flaviu.

Flaviu Ferencz

Mi-a scris un mesaj foarte frumos. Mi-a zis că mereu se întreba cine este cel care i-a oferit viață și că acum are în sfârșit răspunsurile la aceste întrebări. Mi-a mulțumit pentru că am făcut acest gest.

Semina Ferencz

“Ea e născută pe 5 februarie ʼ77, Flaviu era pe 3 februarie ʼ87, e cu 10 ani mai mare decât el”, spune mama, care vede asemănarea dintre datele de naștere ca pe un semn al destinului.

Ce mesaj a transmis mama lui Flaviu:

Femeia i-a spus că nu poate veni la nuntă, pentru că locuiește în străinătate, unde a emigrat ca să-și poată continua tratamentul, dar că și-ar dori să se întâlnească atunci când revine în țară.

Flaviu Ferencz, medalion, și părinții lui, Semina și Geza Ferenz

Numărul donatorilor de organe în România este în continuare foarte mic, deși pe listele de așteptare sunt peste 5.000 de persoane.

Potrivit Agenției Naționale de Transplant, în 2017 și 2018 au fost câte 65 de donatori, iar anul acesta, până pe 9 septembrie, au fost 54.

În acest ritm, perioada de așteptare pe lista de transplanturi este de 100 de ani!

Cum s-a ajuns la 54 de donări pentru transplant

Anul acesta au fost 142 de persoane declarate în moarte cerebrală și eligibile pentru transplant, însă familiile a 30 dintre ei nu și-au dat acordul pentru prelevarea organelor, iar la alți 58 au apărut motive medicale care nu au mai permis prelevarea, au intrat în instabilitate hemodinamică, potrivit Agenției Naționale de Transplant.

Practic, din trei cazuri de posibili donatori, doar unul se concretizează, din motive de refuz sau condiții medicale.

Citeşte şi:

Apel emoționant! O mamă care a donat organele fiului ei îi invită la nunta fiicei pe cei care au primit organele. “Să simt că este și fratele ei alături de ea în cel mai frumos moment”

INTERVIU. Judecătoarea Dana Gîrbovan spune că, în materie de justiție, președintele Iohannis a ales un „drum perdant pentru democrație”

Psiholog, despre cazul profesoarei care a atacat cu spray lacrimogen doi copii din clasa zero: ”Modul de testare psihologică a profesorilor trebuie schimbat”

Anamaria Prodan, atac devastator la Gică Hagi: „Probabil oamenii nu au curajul să-i spună în față”
GSP.RO

Anamaria Prodan, atac devastator la Gică Hagi: „Probabil oamenii nu au curajul să-i spună în față”

Horoscop 23 noiembrie 2019. Leii ar putea avea parte de conflicte
HOROSCOP

Horoscop 23 noiembrie 2019. Leii ar putea avea parte de conflicte