Mergi direct la conținut »
Scorul omeniei: 54 de donări de organe pentru transplant și 30 de refuzuri. Mesaj emoționant de mulțumire din diaspora pentru mama care a donat organele băiatului ei
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Scorul omeniei: 54 de donări de organe pentru transplant și 30 de refuzuri. Mesaj emoționant de mulțumire din diaspora pentru mama care a donat organele băiatului ei

Scorul omeniei: 54 de donări de organe pentru transplant și 30 de refuzuri. Mesaj emoționant de mulțumire din diaspora pentru mama care a donat organele băiatului ei

În România, la fiecare trei cazuri de posibili donatori, doar unul se concretizează, celelalte două fiind condiții medicale nefavorabile sau refuzuri ale familiilor de a dona.

De Delia Marinescu,

Libertatea a scris în aprilie despre decizia Seminei Ferencz, o mamă din Bistrița-Năsăud, care a acceptat, în 2013, să doneze organele fiului ei aflat în moarte cerebrală. În urma unei căzături cu placa de longboard, tânărul a murit la 26 de ani, dar alți oameni au trăit datorită deciziei mamei.

Semina Ferencz, mama lui Flaviu

Femeia de 56 de ani îi invita atunci la nunta fiicei ei, care are loc pe 20-21 septembrie, la Cluj-Napoca, pe cei care au primit rinichii și ficatul băiatului, “să simt că este și fratele ei alături de fata mea în cel mai frumos moment”.

Semina Ferencz știa că primitorii de organe sunt trei la număr: doi tineri care aveau aproape aceeași vârstă cu fiul ei, unul din Zalău și unul din Cluj, și o doctoriță din București.

În urma reportajului din ziar, Semina Ferencz a primit un mesaj pe Facebook de la cea care trăiește astăzi datorită ficatului lui Flaviu.

Flaviu Ferencz

Mi-a scris un mesaj foarte frumos. Mi-a zis că mereu se întreba cine este cel care i-a oferit viață și că acum are în sfârșit răspunsurile la aceste întrebări. Mi-a mulțumit pentru că am făcut acest gest.

Semina Ferencz

“Ea e născută pe 5 februarie ʼ77, Flaviu era pe 3 februarie ʼ87, e cu 10 ani mai mare decât el”, spune mama, care vede asemănarea dintre datele de naștere ca pe un semn al destinului.

Ce mesaj a transmis mama lui Flaviu:

Femeia i-a spus că nu poate veni la nuntă, pentru că locuiește în străinătate, unde a emigrat ca să-și poată continua tratamentul, dar că și-ar dori să se întâlnească atunci când revine în țară.

Cine este românul de 23 de ani ucis în atentatul de la Hanau. Vili se stabilise de cinci ani în Germania
Recomandări

Cine este românul de 23 de ani ucis în atentatul de la Hanau. Vili se stabilise de cinci ani în Germania

 
Flaviu Ferencz, medalion, și părinții lui, Semina și Geza Ferenz

Numărul donatorilor de organe în România este în continuare foarte mic, deși pe listele de așteptare sunt peste 5.000 de persoane.

Potrivit Agenției Naționale de Transplant, în 2017 și 2018 au fost câte 65 de donatori, iar anul acesta, până pe 9 septembrie, au fost 54.

În acest ritm, perioada de așteptare pe lista de transplanturi este de 100 de ani!

Cum s-a ajuns la 54 de donări pentru transplant

Anul acesta au fost 142 de persoane declarate în moarte cerebrală și eligibile pentru transplant, însă familiile a 30 dintre ei nu și-au dat acordul pentru prelevarea organelor, iar la alți 58 au apărut motive medicale care nu au mai permis prelevarea, au intrat în instabilitate hemodinamică, potrivit Agenției Naționale de Transplant.

Practic, din trei cazuri de posibili donatori, doar unul se concretizează, din motive de refuz sau condiții medicale.

Close
Închide
  Close