MENIU CAUTĂ

Sebastian Ghiță a fost achitat de Curtea Supremă, în dosarul luării de mită. Mandatul de arestare a fost revocat

Distribuie

Sebastian Ghiță a fost achitat de Curtea Supremă, în dosarul luării de mită. Judecătorii au mai dispus și revocarea mandatului de arestare emis pe numele omului de afaceri, precum și restituirea cauțiuni de 54 de milioane de lei. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la completul de cinci judecători. 

Sebastian Ghiță a fost achitat de Curtea Supremă, în dosarul luării de mită. Omul de afaceri a fost achitat de acuzațiile de cumpărare de influență, șantaj, conducerea unui vehicul fără permis pentru că fapta nu există. Ghiță a fost achitat și pentru fapta de spălare de bani. De asemenea, judecătorii au dispus revocarea măsurii arestării preventive, i-au ridicat sechestrul și au dispus restituirea cauțiunii de 54 de milioane de lei.

Curtea Supremă i-a achitat și pe Liviu Mihail Tudose, Viorel Dosaru, Constantin Ispas.

În 21 mai, judecătorii ICCJ au ascultat pledoariile finale ale acuzării și apărătorilor în dosarul în care Sebastian Ghiță este judecat pentru fapte de corupție și au stabilit ca prima decizie în acest caz să fie dată în 31 mai. La data stabilită pentru pronunțarea sentinței, judecătorii au amânat însă decizia, pentru 14 iunie.

Dosarul în care sunt acuzați fostul deputat Sebastian Ghiţă, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova Viorel Dosaru, procurorii Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, care au ocupat funcţii de conducere în Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, şi fostul şef al DGA Prahova Constantin Ispas a ajuns pe masa judecătorilor instanței supreme în 29 iunie 2016. Faptele de care sunt acuzați cei cinci inculpați sunt de şantaj, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, favorizarea făptuitorului, cercetare abuzivă, cumpărare de influenţă și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Judecata în acest dosar s-a încheiat după aproape 2 ani, în 31 mai 2018, după 25 de termene de judecată. Sebastian Ghiță a lipsit de la majoritatea termenelor de judecată, el fiind fugit din țară din decembrie 2016. Sebastian Ghiță a fost prins în Serbia în aprilie 2017, însă de atunci autoritățile nu au reușit aducerea lui în țară.

Citește mai multe despre sebastian ghita și curtea suprema pe Libertatea.

Comentarii