MENIU CAUTĂ
14 Iun. 2018 13:30 , de Cătălin Lupășteanu

UPDATE/ Sebastian Ghiță a fost achitat în dosarul de dare de mită

Distribuie

Sebastian Ghiță a fost achitat în dosarul de dare de mită. Au fost achitați foștii șefi ai structurilor judiciare din Ploiești: Liviu Mihail Tudose, Viorel Dosaru, Constantin Ispas.

UPDATE. Sebastian Ghiță a fost achitat de Curtea Supremă. Liviu Mihail Tudose, Viorel Dosaru, Constantin Ispas au fost și ei achitați de acuzații.

Judecătorii au decis și revocarea mandatului de arestare și restituirea cauțiuni de 54 de milioane de lei.

În 21 mai, judecătorii ICCJ au ascultat pledoariile finale ale acuzării și apărătorilor în dosarul în care Sebastian Ghiță este judecat pentru fapte de corupție și au stabilit ca prima decizie în acest caz să fie dată în 31 mai. La data stabilită pentru pronunțarea sentinței, judecătorii au amânat însă decizia, pentru 14 iunie.

Dosarul în care sunt acuzați fostul deputat Sebastian Ghiţă, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova Viorel Dosaru, procurorii Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, care au ocupat funcţii de conducere în Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, şi fostul şef al DGA Prahova Constantin Ispas a ajuns pe masa judecătorilor instanței supreme în 29 iunie 2016. Faptele de care sunt acuzați cei cinci inculpați sunt de şantaj, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, favorizarea făptuitorului, cercetare abuzivă, cumpărare de influenţă și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Judecata în acest dosar s-a încheiat după aproape 2 ani, în 31 mai 2018, după 25 de termene de judecată. Sebastian Ghiță a lipsit de la majoritatea termenelor de judecată, el fiind fugit din țară din decembrie 2016. Sebastian Ghiță a fost prins în Serbia în aprilie 2017, însă de atunci autoritățile nu au reușit aducerea lui în țară.

Și-a creat rețea informativă

La ultimul termen de judecată, procurorul DNA a cerut o pedeapsă cu executare pentru Sebastian Ghiță, pe care l-a acuzat că și-ar fi creat o rețea informativă proprie.

„Este o cauză de referință despre corupția și legăturile dintre sistemul judiciar și cel politic”, a spus procurorul, care a explicat că „pe Tudose nu l-a vânat nimeni, așa cum susține, ci s-a auto-incriminat în fata instanței de judecată”.

„În ce îl privește pe Ghiță, el și-a construit o rețea informativ-operativă incompatibilă cu statul de drept. În final, arătăm că inculpatul Ghiță s-a sustras, așa că nu există o garanție că va executa pedeapsa”, a mai spus magistratul de la DNA.

Faptele lui Ghiță

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în acest dosar pentru două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

De asemenea, în dosar mai sunt judecaţi Liviu Mihail Tudose – fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Viorel Dosaru – fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, Constantin Ispas – ofiţer de poliţie, Aurelian Constantin Mihăilă – fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Conform DNA, în perioada iunie 2013 – primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul PCA Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate de anchetă au obţinut informaţii confidenţiale pe diverse căi, printre beneficiarii acestor date nedestinate publicităţii fiind şi Sebastian Ghiţă.

Divulgau măsurile operative

Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărire penală.

Concret, folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice a anumitor persoane, Sebastian Ghiţă i-a capacitat pe inculpaţii Tudose şi Dosaru să îi furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul PCA Ploieşti.

Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiţă avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar, pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei”, susţin procurorii.

Anchetatorii au reţinut că, în schimbul acestor informaţii, Sebastian Ghiţă i-a promis, pe de o parte, lui Viorel Dosaru că îl va sprijini să îşi menţină poziţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere.

Pe de altă parte, i-a acordat procurorului Liviu Tudose sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale.


Citește și Glume despre Gabriela Firea, după ce a fost huiduită pe Arena Națională. „După Kerber, Muguruza şi Stephens, Halep a eliminat-o şi pe Firea”

Citește mai multe despre sebastian ghita, Corupție, decizie, DNA - Direcția Națională Anticorupție și proces pe Libertatea.

Comentarii