”Ne confruntăm cu o pandemie devastatoare, cu noi culmi ale încălzirii globale, cu noi minime de degradare ecologică și cu pași în spate în demersurile noastre globale spre o dezvoltare mai echitabilă, mai incluzivă și sustenabilă. Mai simplu spus, starea în care se găsește planeta e una deplorabilă”, a spus Guterres în discursul, pronunțat la Columbia University din New York.
Șeful ONU a prezentat în termeni duri daunele aduse mediului și a avertizat că țările riscă să piardă oportunitatea oferită de pandemia de coronavirus de a-și schimba prioritățile privind schimbările climatice și protecția mediului, dacă nu acționează acum.
”Omenirea duce un război cu natura. Acesta e o sinucidere. Natura dă întotdeauna înapoi – și o face deja cu o forță și o furie în creștere”, a spus el. Asta în condițiile în care ce biodiversitatea este amenințată, speciile riscă să dispară, deșerturile se răspândesc și pădurile se distrug.
„Oceanele rămân fără pești din cauza supra-pescuitului și sunt sufocate cu deșeuri de plastic. Dioxidul de carbon pe care îl absorb acidifică mările. Recifele de corali mor”, a spus Guterres.
Antonio Guterres, secretar general ONU:
”Poluarea aerului și a apei omoară nouă milioane de oameni anual – de mai bine de șase ori mai mult decât bilanțul pandemiei la ora actuală. Pe măsură ce așezările umane se extind tot mai mult în habitatul animalelor, am putea vedea tot mai multe virusuri trecând bariera speciilor de la animal la om”, a mai avertizat el.
Organizația Meteorologică Mondială arată, în raportul său anual, că 2020 e pe punctul de a intra în top trei recorduri de temperatură, în ciuda efectelor de răcorire produse de fenomenul La Niña.
Trendul de creștere a temperaturilor se vede cel mai bine în Siberia Arctică, unde valorile sunt cu 5 grade mai mari decât cele normale. În Valea Morții din California s-au atins 54,4 grade Celsius pe 16 august, cea mai mare temperatură înregistrată cel puțin în ultimii 80 de ani. Temperaturile oceanelor sunt și ele la valori record.
Apar tot mai multe incendii de vegetație, inundații, cicloane și uragane. Nivelurile de dixid de carbon sunt în continuare la cote record, în ciuda carantinelor și restricțiilor de circulație dispuse în contextul pandemiei.
Oficialul ONU a mai precizat că asaltul omenirii asupra planetei deja compromite eforturile organizației de a pune capăt sărăciei, de asigura securitatea alimentară și de a limita dislocările de populație. Asta afecteză chiar populațiile care sunt deja cele mai vulnerabile. Bătălia, însă, nu e pierdută.
”Să fie clar: activitățile oamenilor reprezintă cauzele alunecării noastre în haos. Dar asta mai înseamnă că tot oamenii pot pune stop. A face pace cu natura e principalul obiectiv al secolului XXI. Trebuie să fie prioritatea absolută a noastră, a tuturor. Peste tot”, a mai spus Antonio Guterres.
FOTO: EPA