MENIU CAUTĂ
10 Feb. 2018 15:00 , de Cătălin Doscaș

Sectorul 6, deszăpezit de o firmă cu legături care duc spre Tel Drum

Distribuie

Primăria Sectorului 6 a atribuit un contract de deszăpezire unei firme controlate de teleormăneanul Victor Țene, un om de afaceri despre care Rise Project a scris că este parte a circuitului financiar din jurul companiei Tel Drum. Mai mult, acesta este cercetat în dosarul de corupție al lui Marian Vanghelie privind anveloparea blocurilor din Sectorul 5. Serviciile de deszăpezire au fost contractate pe o perioadă de trei ani și presupun contracte subsecvente.

Contractul pentru deszăpezirea Sectorului 6 a fost împărțit în patru loturi și a fost scos la licitație în septembrie 2017. Fiecare dintre acestea presupunea mai multe tipuri de deszăpezire: cu utilaje multifunctionale pentru deszăpezire și combaterea poleiului', cu încărcatoare frontale cu cupa', cu autobasculante' și cu încărcătoare frontale cu virare prin derapare'. La patru luni distanță, pe 10 ianuarie, respectiv 19 ianuarie, sunt atribuite doar ultimele două. Ambele sunt câștigate de societatea Viabild Cons VT SRL din Sectorul 5 al Capitalei, singura care s-a arătat interesată de acest contract – câte o singură ofertă depusă și declarată admisă în fiecare caz. Cele două loturi sunt atribuite pentru suma totală de 4.191.232 de lei, iar anunțul privind afacerea este publicat pe site-ul electronic de achiziții publice pe 9 februarie.

Detalii anunt de atribuire numarul 186463/09.02.2018

Firmă nouă, ștate vechi

Viabild Cons VT SRL are domeniul principal de activitate declarat lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale', iar ultimele date disponibile de la Ministerul de Finanțe, din 2016 , arată pierderi de 20.926 de lei, zero profit și un singur angajat. Potrivit Registrului Comerțului, societatea este controlată de Ion Țene (95%) și Victor Țene(5%), ambii originari din județul Teleorman.

De la reabilitare, la deszăpezire

Victor Țene, administratorul firmei, a fost implicat în dosarul de corupție al lui Marian Vanghelie, în urma căruia, în 2014, au fost reținute 16 persoane. Victor Țene a fost pus atunci sub control judiciar pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Potrivit procurorilor, în perioada 2009 – 2014, Victor Ţene a făcut parte din acționariatul a două societăţi comerciale care au contractat lucrări de reabilitare termică în urma câştigării unor licitaţii organizate de instituţii publice. Lucrările de construcţii şi reabilitare termică au fost subcontractate pentru sume mult mai mici sau au fost executate cu angajaţii proprii.

Pentru a plăti mai puţin către stat, Victor Țene, alături de partenerul său Dumitru Marian, ar fi înregistrat în contabilitatea societăților achiziţii fictive de la firme 'fantomă', care la rândul lor au făcut plăți reale. Transferurile de bani erau urmate, potrivit procurorilor Parchetului de pe lânga Tribunalul București, de retrageri în numerar de aceeaşi valoare sau de transferuri către alte societăți fantomă. Toţi banii transferaţi ar fi ajuns ulterior în posesia lui Victor Țene și a partenerului său.

Circuitul' lui Dragnea 

Potrivit Rise Project, în scandalul de corupție privind anvelopările blocurilor din Sectorul 5 au fost implicați și șoferul lui Marian Vanghelie, George Minculescu, dar și Ilie Liviu Dragne, un consătean de-al lui Liviu Dragnea, care ar fi administrat ferma de porci a fiului acestuia, Valentin Ștefan Dragnea. Jurnaliștii au descoperit și că Victor Țene, administratorul societății care se va ocupa de deszăpezirea Sectorului 6, a încasat bani publici, alături de controversata companie TelDrum, pentru lucrări de reabilitare rutieră în municipiul Craiova. Mai mult, una dintre firmele administrate în trecut de acesta ar fi încasat 10 milioane de lei de la Tel Drum.

Drept la replică al Primăriei Sectorului 6

Ca urmare a dezvăluirilor cotidianului Libertatea, biroul de presă al Primăriei Sectorului 6 a transmis că „în acest moment, pentru două dintre loturile care cuprind Servicii de deszăpezire cu autobasculante', respectiv Servicii de deszăpezire cu încărcătoare frontale cu virare prin derapare', acordul cadru a fost semnat, însă – nefiind zăpadă – niciun contract subsecvent nu a fost atribuit.

De asemenea,  Departamentul de comunicare al Primăriei Sectorului 6 a transmis că: „referitor la imaginea cu care ați ilustrat articolul de presă, considerăm alegerea ca fiind tendențioasă și nerelevantă. Fotografia a fost realizată în condițiile meteo extreme din iarna trecută, în februarie 2017, iar articolul are drept subiect o licitație care nu a fost, în prezent, finalizată.”

De asemenea din notificarea transmisă de biroul de presă al Primăriei Sectorului 6 reiese că Viabild Cons VT SRL nu a câștigat singura acest contract, ci în asociere cu S.C. NORD VEST INFRASTRUCTURĂ ȘI SERVICII S.R.L. Asta deși pe site-ul de licitații electronice nu este specificat acest lucru. S.C. NORD VEST INFRASTRUCTURĂ ȘI SERVICII S.R.L. este o societate din Baia Mare controlată de Ionuț Petrișor Baltă în vârstă de 25 de ani.  Firma a declarat în 2016 la Ministerul de Finanțe o cifră de afaceri de 3.392.329 de lei, profit 0 și pierderi nete de 18.352 lei.  Potrivit aceleași surse, societatea are 12 angajați și profil principal de activitate „Lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor„.  Până în iulie 2016, societatea din Baia Mare a fost controlată de Mircea Dolha, fost deputat în Parmentul României în legislatura 2012-2016 din partea PNL și fost președinte al filialei județene a aceleiași formațiuni politice.


 

Citește și:

Culisele scandalului de la Aeroportul Otopeni: profitul garantat, interesele politice și salubrizarea de 5 milioane de euro pe an

 

Loading...
Comentarii