Orban, către Vela: Dispuneţi ferm creşterea capacităţii de cazare în centrele de carantinare

Premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, să dispună „ferm” creşterea capacităţii de cazare în centrele de carantinare, având în vedere că numărul ţărilor care au intrat în ‘zona roşie’ de pandemie cu COVID-19 a crescut, iar cetăţenii români care vor reveni din acele state vor intra în carantină.

„Domnul ministru Vela, ştiţi că mai multe ţări au intrat în ‘zona roşie’; ca atare, va trebui să impunem măsura de intrare în carantină a oricărui cetăţean care vine… cetăţean român care vine din aceste ţări. Vă solicit, în videoconferinţa cu prefecţii şi cu comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, să dispuneţi ferm creşterea capacităţii de cazare în centrele de carantinare”, a declarat Ludovic Orban, joi, în şedinţa de Guvern.

Totodată, premierul i-a solicitat ministrului Afacerilor Interne să asigure cazarea personalului medical.

„De asemenea, am o solicitare… ştiţi foarte bine că, în ordonanţa militară, s-a născut această obligaţie a ministerelor care au spitale şi a autorităţilor locale care au spitale în subordine să asigure spaţii de cazare pentru cadrele medicale… în hoteluri sau în alte unităţi de cazare, şi această măsură trebuie să fie pusă în practică, să solicitaţi fiecărui prefect ce capacităţi de cazare au pregătit pentru cadrele medicale, medici, asistente, care trebuie să le protejăm familiile, oferindu-le spaţii în care să poată să se odihnească între ture sau gărzi”, a precizat Orban.

El a arătat că Ministerul Tineretului şi Sportului a pus la dispoziţia prefecturilor „peste 3.300 de locuri de cazare în centre de carantină în 30 de judeţe”, dar şi la Complexul Sportiv Naţional ‘Lia Manoliu’, la Complexul Sportiv Olimpia şi, de asemenea, la Complexul Cultural-Sportiv Tei, locuri de cazare pentru cadrele medicale.

Violeta Alexandru: Părinţii care stau cu copiii acasă o vor putea face şi pe perioada vacanţei şcolare

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a anunţat, în şedinţa de Guvern, că în urma situaţiei legate de evoluţia coronavirusului, astăzi, se impune o reglementare cu privire la vacanţa şcolară.

„Voi prezenta o hotărâre de Guvern, pentru ca şi în vacanţa şcolară, atât părinţii copiilor de la şcoală şi de la grădiniţă şi creşă, să rămână acasă pentru îngrijirea copilului”, a spus Violeta Alexandru.

Premierul Ludovic Orban a anunţat că este de acord cu introducerea pe ordinea de zi a acestei Ordonanţe.

Orban: Astăzi s-a semnat contractul de finanţare pentru construcţia Spitalului Regional Cluj, o investiţie de aproximativ 500 de milioane de euro

UPDATE. ora 17.40 Premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul, prin Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Sănătăţii, a reuşit semnarea contractului de finanţare pentru construcţia Spitalului Regional Cluj, o investiţie de aproximativ 500 de milioane de euro.

„Aş vrea să felicit Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Sănătăţii pentru faptul că au reuşit accelerarea procedurilor şi s-a ajuns la un deznodământ fericit, şi anume semnarea contractului de finanţare pentru construcţia Spitalului Regional Cluj, o investiţie de aproximativ 500 de milioane de euro. De asemenea, trebuie să vă informez că la nivelul Comisiei Europene s-a aprobat contractul de finanţare pentru construcţia Spitalului Regional Iaşi”, a anunţat Ludovic Orban, joi, în cadrul şedinţei de guvern.

Ciucă: Unitatea militară de decontaminare de la Huşi va începe de vineri o acţiune de dezinfecţie în municipiul Suceava

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a declarat că o echipă de specialişti de la Unitatea militară de decontaminare de la Huşi va începe de vineri o acţiune de dezinfecţie în municipiul Suceava şi împrejurimi.

„Astăzi au făcut evaluarea, au executat evaluarea situaţiei, s-au coordonat cu autorităţile locale şi mâine dimineaţă intră în procesul de dezinfecţie acolo unde este neapărat nevoie, chiar şi în împrejurimile Sucevei”, a informat Nicolae Ciucă, în şedinţa de Guvern.

Orban: La conducerea Spitalului Judeţean Suceava a fost instalată o echipă de medici militari

Totodată, premierul Ludovic Orban a precizat că la conducerea Spitalului Judeţean Suceava a fost instalată o echipă de medici militari, care au ca obiectiv să repună în funcţiune într-un timp cât mai scurt această unitate medicală.

„I-am solicitat domnului ministru (ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru – n.r.) să fie prezent (la Suceava – n.r.) pentru a face o evaluare a situaţiei nu numai în privinţa stării Spitalului Judeţean, cât şi în privinţa funcţionării Direcţiei de Sănătate Publică şi, în general, a tuturor structurilor care se ocupă de punerea în practică a planului de măsuri stabilite”, a afirmat Orban.

Boloş: Am propus un proiect de ordonanţă de urgenţă şi între acele măsuri se află şi măsurile de stimulent de risc pentru personalul medical

„Pe agenda de lucru a Guvernului, am propus un proiect de ordonanţă de urgenţă şi între acele măsuri se află şi măsurile de stimulent de risc pentru personalul medical care acum se află în prima linie”, a spus ministrul Ilie Boloş în debutul şedinţei de guvern.

Precizările au venit după ce prim-ministrul Ludovic Orban a făcut o solicitare în acest sens.

„Domnul preşedinte Iohannis ne-a solicitat să evaluăm posibilitatea de a obţine finanţare din Programul Operaţional Capital Uman – POCU, pentru a susţine o motivare pentru cadrele medicale şi cele non-medicale din spital, în special spitalele care tratează COVID, pentru a crea o motivaţie suplimentară, datorită riscurilor şi efortului suplimentar pe care îl depun în lupta cu coronavirus. Am solicitare către dvs să întreprindeţi demersurile pentru a putea obţine alocarea unor resurse din fonduri europene”, a spus Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că a solicitat Executivului să identifice fonduri europene suficiente pentru a putea plăti un bonus lunar medicilor şi personalului medical care se ocupă de pacienţi infectaţi cu COVID-19.

În acest sens, şeful statului a menţionat „un bonus consistent, de câteva sute de euro pe lună”.

Ministrul finanţelor, Florin Cîţu, a declarat, la Realitatea PLUS, că se lucrează la rectificarea bugetară şi se încearcă să se intre cu ea în şedinţa de Guvern de joi, dacă nu, va fi aprobată cu siguranţă lunea viitoare.

El a precizat că vor fi suplimentate fondurile pentru toate judeţele, oraşele, comunele, unde este nevoie, astfel încât toţi cei care au nevoie să beneficieze de resursele necesare.

„Vom suplimenta fondurile pentru toate judeţele, oraşele, comunele, unde este nevoie. Acum ne uităm care este situaţia pe ministere, dar şi pe localităţi. Sunt două arii la care ne uităm. Vom avea rectificare bugetară şi fondurile vor fi prinse acolo, pentru ne asigura că toţi cei care au nevoie au resursele necesare. Deja, cred că acum două săptămâni am aprobat prin Hotărâre de Guvern pentru carantină, de exemplu, 42 de milioane lei, s-au dau dat în plus, până în acest moment, aproape 1,7 miliarde pentru Ministerul Sănătăţii, atât pentru achiziţia de medicamente, dar şi pentru echipamente şi aşa mai departe. Prioritatea este sănătatea cetăţenilor şi resursele, în principal, se vor duce în acea direcţie”, a explicat ministrul finanţelor.


Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
PARTENERI - GSP.RO
Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
BOMBĂ! Andreea Marin a făcut COVID-19. Vedeta TV a povestit tot prin ce a trecut ea, dar și ...
Playtech.ro
BOMBĂ! Andreea Marin a făcut COVID-19. Vedeta TV a povestit tot prin ce a trecut ea, dar și ...
Moartea profesoarei Sabina Nessa. Polițiștii englezi cer ajutorul londonezilor pentru identificarea unui bărbat surprins de camerele de supraveghere
Observatornews.ro
Moartea profesoarei Sabina Nessa. Polițiștii englezi cer ajutorul londonezilor pentru identificarea unui bărbat surprins de camerele de supraveghere
Horoscop 25 septembrie 2021. Gemenii au acces la un anumit grad de armonie, dar nu fără să investească și ei ceva
HOROSCOP
Horoscop 25 septembrie 2021. Gemenii au acces la un anumit grad de armonie, dar nu fără să investească și ei ceva
Nivelul anticorpilor la 6 luni de la vaccinare. Ce au descoperit cercetătorii
Știrileprotv.ro
Nivelul anticorpilor la 6 luni de la vaccinare. Ce au descoperit cercetătorii
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Telekomsport
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți
PUBLICITATE
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți