RENUNTATI LA FUMAT. Daca v-ati hotarat sa deveniti mamica, in primul rand trebuie sa va reconsiderati stilul de viata. Daca fumati, abandonati imediat acest obicei, pentru ca fumatoarele au o nevoie mult mai mare de vitamina C si acid folic, ingrediente esentiale si pentru organele vitale ale micutului embrion. De altfel, fumatoarele au risc mai mare de sarcini ectopice (extrauterine) si isi expun copiii sindromului de moarte subita de trei ori mai mult decat nefumatoarele. De asemenea, mamele fumatoare au copii cu greutate foarte mica la nastere - iar riscurile acestor copii sunt problemele in mentinerea unei temperaturi constante, hipoglicemie si chiar retard mintal, intelect scazut etc.
RENUNTATI LA ALCOOL. Incetati orice consum de alcool, cat de limitat si recomandati-i si partenerului sa faca acest lucru, cel putin in perioada conceptiei.
FACETI SPORT. Continuati sa faceti sport, reducand bineinteles efortul si axandu-va pe tonifierea membrelor, abdomenului, spatelui.
ALIMENTATI-VA CORECT. Discutati cu medicul de familie despre alimentatia actuala si incercati sa va obisnuiti incetul cu incetul cu cea specifica gravidei, variata, bogata in proteine de inalta calitate, legume si fructe, saraca in dulciuri si grasimi. Asigurati-va ca dieta dv. contine suficiente surse de calciu, fier, acid folic, vitamine diverse etc. Specialistii va sfatuiesc sa intrerupeti utilizarea de indulcitori artificiali si co-feina; de altfel, consumul excesiv al bauturilor bogate in cofeina poate face mai dificila instalarea sarcinii. Si foarte important! Chiar daca aveti cateva kilograme in plus, nu incepeti acum o cura de slabire, aceasta fiind total contraindicata in sarcina.
LUATI ACID FOLIC. Se recomanda femeilor care se pregatesc sa devina gravide si femeilor insarcinate, din primele zile, acid folic - cel putin 400 micrograme zilnic, acesta oferind o mare protectie viitorului bebelus impotriva defectelor de tub neural sau de inchidere a maduvei spinarii (spina bifida) sau lipsa partiala a creierului (anencefalie).
Ma-re parte a sitemului nervos se formeaza in primele patru saptamani, cand majoritatea femeilor nici nu au aflat inca de sarcina.
In ce consta consultul medical preconceptual
Femeile care si-au propus sa ramana insarcinate trebuie sa se programeze la un prim consult medical preconceptual.
– Aceasta consultatie presupune o serie de analize de sange menite sa depisteze daca sunteti imuna la varicela sau rubeola, infectii care, daca apar in timpul sarcinii, au grave urmari asupra produsului de conceptie. Daca nu aveti imunitate – nu ati avut boala in copilarie -, doctorul va va vaccina, ceea ce inseamna ca trebuie sa mai asteptati minimum o luna din momentul vaccinarii pana a ramane insarcinata.
– Medicul va va face un control general clinic, dar si diverse investigatii, menite sa depisteze boli precum diabetul, astmul, hipertensiunea arteriala, boli care, tinute sub control inaintea sarcinii, micsoreaza riscurile dv. si ale viitorului bebelus.
– Varsta dumneavoastra e foarte importanta, pentru ca peste 35 de ani creste riscul de infertilitate si de posibile anomalii cromozomiale ale copilului, cum ar fi sindromul Down. De asemenea, la gravidele mai varstnice, si problemele dobandite pe parcursul sarcinii sunt mai frecvente: hipertensiune arteriala, diabet gestational etc.
– Medicul va inventaria medicamentele pe care le luati si, pentru ca unele dintre ele sunt foarte riscante pentru fat, le va inlocui cu variante mai inofensive.
– Sunt foarte importante si povestile deÂ… familie. Medicale, bineinteles. Cazurile bunicilor, parintilor – ai dv. sau ai partnerului – care au suferit de diabet, hipertensiune, nanism, gigantism, diverse afectiuni transmise genetic (siclemie, fibroza chistica, distrofia musculara Duchen-ne etc.) trebuie aduse la cunostinta medicului. Sunt cazuri in care el va va recomanda un consult genetic – pentru a se evalua riscul copilului dv. de a suferi de afectiuni similare.
– Si antecedentele dumneavoastra legate de sarcinile anterioare au o mare valoare, mai-ales daca au fost probleme constand in nasteri premature, copii cu malformatii sau defecte, complicatii pe parcursul sarcinii etc.
GSP.RO
Ce spune un grec mutat în România despre românce: „Poate nu sunt cele mai frumoase din lume, dar...”
Playtech.ro
PRINSĂ în pădure cu AMANTUL! O celebră PREZENTATOARE de la noi și-a spulberat căsnicia și...
Observatornews.ro
Variola maimuţei: cât de letală este boala care se răspândeşte tot mai rapid în lume
HOROSCOP
Horoscop 21 mai 2022. Fecioarele sunt chemate, fie că vor, fie că nu, să facă un pas în față, să arate ce pot în cadrul echipei
Știrileprotv.ro
O femeie a fost bătută cu sălbăticie de un bărbat furios, într-un supermarket din Maramureș
Orangesport.ro
VIDEO | O sportivă rusă a avut un discurs şocant chiar în faţa lui Vladimir Putin. Episodul a făcut înconjurul lumii
PUBLICITATE
Deea Codrea: „Sustenabilitatea vine atunci când te cunoști“
Urmărește cel mai nou VIDEO
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.