UPDATE ora 12.30 Premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu are în program o astfel de întâlnire cu reprezentanții angajaților din penitenciare.

Cu toate acestea, ea a precizat că va avea în cursul zilei de luni discuţii cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, dar şi cu cel de Interne, Carmen Dan, pe tema protestelor anunţate de grefieri, pentru a fi identificate soluţii la revendicările acestora.

„Am să am o discuţie astăzi cu domnul ministru Toader, o să discut şi cu doamna ministru Carmen Dan, o să văd care este situaţia şi, în funcţie de cele relatate de dumnealor, vom încerca să găsim soluţii. A mai fost o discuţie cu grefierii şi am înţeles atunci că de fapt nu a fost vina ministrului Muncii, a fost o interpretare greşită, de aceea mă feresc să iau o decizie până nu mă documentez foarte bine. Azi mă voi documenta foarte bine şi voi vedea ce soluţii găsim astfel încât să putem să dăm un răspuns celor care aşteaptă acest răspuns de la noi”, a spus premierul, la sediul central al PSD.

Printre solicitările celor 100 de sindicaliştilor din penitenciare, care se vor afla la discuții cu premierul, se numără demiterea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, îmbunătăţirea condiţiilor de lucru din penitenciare, plata orelor suplimentare restante pentru angajaţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, eliminarea deficitului de personal, repararea inechităţilor produse de legislaţia haotică de salarizare şi pensionare, precum şi modificări legislative şi proiecte urgente, potrivit unui comunicat al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

Harta puterii după parlamentare. PSD ia un sfert din mandate, AUR și-a dublat scorul. Fiefurile PNL pot fi numărate pe degetele de la o mână | Analiză
Recomandări
Harta puterii după parlamentare. PSD ia un sfert din mandate, AUR și-a dublat scorul. Fiefurile PNL pot fi numărate pe degetele de la o mână | Analiză

„Din păcate, agenda încărcată face imposibilă, la acest moment, prezentarea promisului Raport privind dezastrul mandatului lui Tudorel Toader la justiţie. N-am vrea să fim în neplăcuta situaţie în care să-l anunţăm, ba chiar să-l citim, după care să nu ne funcţioneze site-ul 2 zile şi, ulterior, să apară un document plin de greşeli care nu ne-ar face cinste. Învăţăm din greşelile altora şi avem avantajul că, spre deosebire de ministrul Toader, nu ne poate nimeni condiţiona”, se menţionează în comunicat.

Angajaţii din penitenciare vor participa, pe 24 martie, la protestul poliţiştilor, „condiţiile de lucru, riscul profesional şi salarizarea fiind probleme comune”.

Mai mult, reprezentanţii FSANP ameninţă că vor declanşa proteste în fiecare penitenciar, dacă „Guvernul rămâne insensibil”.

„Ulterior, dacă Guvernul rămâne insensibil, vom declanşa proteste la fiecare penitenciar din sistem şi vom apela încă o dată la refuzul de efectuare a orelor suplimentare, situaţie de natură a bloca activitatea penitenciarelor. Sperăm însă că, între timp, Guvernul să reacţioneze şi să nu fie nevoie de aceste măsuri extreme”, se mai arată în comunicat.

La începutul acestei luni, Negocierile sindicaliștilor din penitenciare cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, au eșuat iar. Așadar, angajații din pușcării se pregătesc chiar și de proteste de stradă.

Sindicaliștii din penitenciare se întâlnesc cu premierul Viorica Dăncilă. Iată solicitările lor:

  1. Demiterea ministrului Tudorel Toader, pentru incompetență și lipsă de responsabilitate
  • Tudorel Toader și-a asumat conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor, considerând că un sistem care funcționează 24 de ore din 24 și 7 zile din 7, poate fi gestionat la „fără frecvență”, printre întâlniri cu ambasadori, deplasări internaționale, mai mult sau mai puțin justificate, și războaie cu magistrați.
  • Această atitudine iresponsabilă a dus la întârzierea unor proiecte de acte normative și transmiterea cu mare întârziere pe circuitul de avizare și aprobare, astfel fiind blocate modernizări și construcții de penitenciare, acordarea unor drepturi pentru personal și chiar împiedicată punerea în libertate a unor deținuți.
  • Din rațiuni ce țin de economia de text, notăm succint că aspecte negative și ocuparea netransparentă a unor funcții de management superior din sistemul penitenciar, prin împuterniciri repetate, dar și refuzul de a dispune măsuri în cazul favorizării deținuților-VIP, deși există probe și indicii concrete în acest sens.
  • Cel mai grav este, însă, faptul că ministrul Tudorel Toader nu a dus la bun sfârșit niciun proiect dintre cele pe care le-a prezentat în repetate rânduri referitor la sistemul penitenciar. Nici măcar recursul compensatoriu, aspect nu tocmai pozitiv pentru societate, dar prioritatea politică a anului 2017, nu-i aparține.
  • Vom solicita, deci, prim-ministrului Dăncilă să-l demită pe domnul Tudorel Toader, acesta demonstrând într-un an și trei mandate că un CV stufos nu poate gestiona de unul singur Justiția în ansamblu și sistemul penitenciar ca parte componentă. Este nevoie de o viziune modernă și de responsabilitate.

Alegeri parlamentare şi prezidenţiale 2024. Cum se formează Guvernul
Recomandări
Alegeri parlamentare şi prezidenţiale 2024. Cum se formează Guvernul

  1. Îmbunătățirea condițiilor de lucru din penitenciare
  • Încă de la protestele din august 2017, Guvernul a promis Standarde pentru condițiile de lucru din penitenciare și un Plan de investiții pentru îmbunătățirea acestora.
  • Pentru că acestea încă nu există, deși de ceva timp – prin lege – condițiile din toate penitenciarele sunt considerate improprii, vom cere prim-ministrului Dăncilă să dispună măsuri concrete pentru realizarea acestor promisiuni.
  • Reamintim că un angajat din sistemul penitenciar petrece în aceste condiții improprii – definite astfel conform legii 169/2017 – în medie, 23 de ani, în vreme ce un deținut petrece, în medie, sub 4 ani.
  • Precaritatea și lipsa unor dotări elementare pun în pericol siguranța penitenciarelor, doar în anul 2017 fiind înregistrate 1.017 de agresiuni între deținuți și 78 de agresiuni la adresa personalului și descoperite 5.255 de obiecte interzise (droguri, telefoane mobile, cuțite improvizate etc).

  1. Plata orelor suplimentare restante pentru angajații din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională
  • Recent, ministrul Justiției a prezentat o statistică a celor peste 1 milion de ore suplimentare nerecuperate și neplătite în ultimii doi ani, eliminând în mod cinic datoria față de colegii care – între timp – au părăsit sistemul penitenciar.
  • În consecință, vom solicita recalcularea și plata orelor suplimentare restante către toți foștii și actualii angajați ai sistemului penitenciar pentru ultimii 3 ani de zile, legea limitând la această durată posibilitatea recuperării unui drept furat .
  • Având în vedere valoarea totală a pagubelor produse angajaților, estimăm peste 20 de milioane de lei, în perioada următoare ne rezervăm dreptul de a acționa în judecată, începând cu ministrul Justiției, toate persoanele vinovate de această situație.
  • Precizăm că măsura recent aprobată în Parlament, la presiunea sindicatelor din penitenciare și poliție, nu rezolvă problemă restanțelor de peste 1 milion de ore suplimentare și, prin plafonarea la 3% dintr-o fracție a fondului de salarii, nu acoperă necesarul real.

Klaus Iohannis poate desemna noul premier. Scenariul care poate evita intrarea suveraniștilor la guvernare
Recomandări
Klaus Iohannis poate desemna noul premier. Scenariul care poate evita intrarea suveraniștilor la guvernare

  1. Eliminarea deficitului de personal
  • Ministerul Justiției informa Guvernul, în decembrie 2017, că deficitul de personal raportat la standardele unei funcționări normale este de aproximativ 8.000 de posturi, sau de aproximativ 4.000 raportat la statele de funcții existențe, în contextul în care în ultimii 2 ani, 1 angajat din 4 a părăsit sistemul penitenciar.
  • Cerem prim-ministrului României să deblocheze procedurile de concurs astfel încât să poată fi ocupate posturile vacante cel puțin până la nivelul celor existențe în statele de funcții aprobate (aproximativ 4.000 de posturi vacante), dacă respectarea standardelor este imposibilă.

  1. Repararea inechităților produse de legislația haotică de salarizare și pensionare
  • Legea-cadru 153/2017 a salarizării personalului bugetar se dovedește discriminatorie și extrem de costisitoare pentru bugetul de stat, adăugând peste 12 miliarde de lei (noi) la povară bugetară, prin creșteri salariale aplicate discreționar și cu țintă aparent electorală.
  • Pentru eliminarea acestor discriminări, cerem prim-ministrului Dăncilă ca angajații din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională să beneficieze de tratament egal cu cei cărora, dintr-un calcul pur politic, diversele echipe Dragnea aflate în Guvern au decis să le mărească salariile.
  • În august 2017, Guvernul a decis prin OUG 56 să reducă cu 25% pensiile militare, începând cu data de 15 septembrie același an, prin introducerea unei plafonări discriminatorii pentru viitorii pensionari militari, în această categorie intrând și foștii angajați ai penitenciarelor.
  • Vom propune prim-ministrului Dăncilă acordarea pentru toți pensionarii militari a unei sume compensatorii, de natură celei acordate deja la punerea în aplicare a primei legi unitare a salarizării, pentru acoperirea eventualelor pierderi.
  1. Modificări legislative și proiecte urgente
    În măsura în care există interes și timp vom aborda și problema Statutului polițistului de penitenciare, care este încă în fază de proiect pe undeva pe la Ministerul Justiției, situația proiectelor privind modernizarea și construcția penitenciarelor care rămân la faza de bune intenții și de construcții anunțate dar niciodată demarate, dar și necesitatea asigurării unui cadru legal și instituțional pentru protecția personalului din penitenciare împotriva agresiunilor din ce în ce mai frecvente din partea deținuților. Promovăm dialogul, dar suntem pregătiți de proteste.

De altfel, la începutul lunii februarie, angajaţii din penitenciare au protestat în faţa Ministerului Justiţiei.

FOTO – FSANP



CITEȘTE ȘI… VIDEO. Mama tânărului împușcat la scăldat de ”călăul de pe baltă” Alexandru Rădulescu: ”De 8 Martie, toate mamele primesc flori, iar eu plâng!”



 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Călin Georgescu face primele declarații după alegerile parlamentare: „Românii, cu votul lor, au restartat clasa politică”
Știrileprotv.ro
Călin Georgescu face primele declarații după alegerile parlamentare: „Românii, cu votul lor, au restartat clasa politică”
Adevărul neștiut! De ce a divorțat Helmut Duckadam, după aproape trei decenii de căsnicie. S-a însurat apoi cu o femeie mult mai tânără: "Se scria că..."
Viva.ro
Adevărul neștiut! De ce a divorțat Helmut Duckadam, după aproape trei decenii de căsnicie. S-a însurat apoi cu o femeie mult mai tânără: "Se scria că..."
“Regina Întunericului” a vorbit despre iadul din viața ei. Secrete grave din trecut, pe care le-a ținut ascunse: “M-am temut pentru viața mea”
Libertateapentrufemei.ro
“Regina Întunericului” a vorbit despre iadul din viața ei. Secrete grave din trecut, pe care le-a ținut ascunse: “M-am temut pentru viața mea”
Cuvântul banal din limba română pe care mulți străini nici nu îl pot pronunța. E folosit în conversațiile de zi cu zi, însă pentru alte persoane e greu de rostit
FANATIK.RO
Cuvântul banal din limba română pe care mulți străini nici nu îl pot pronunța. E folosit în conversațiile de zi cu zi, însă pentru alte persoane e greu de rostit
Interviul premonitoriu al lui Helmuth Duckadam și problemele de sănătate de care s-a lovit, chiar după Sevilla '86: „Încrederea în forțele proprii este mai puternică ca orice medicament”
GSP.RO
Interviul premonitoriu al lui Helmuth Duckadam și problemele de sănătate de care s-a lovit, chiar după Sevilla '86: „Încrederea în forțele proprii este mai puternică ca orice medicament”
Elwira și Mihai Petre, imagini inedite din noua lor locuință. Cum au ales să decoreze casa
Elle.ro
Elwira și Mihai Petre, imagini inedite din noua lor locuință. Cum au ales să decoreze casa
Imagine rară cu Helmut Duckadam și Alexandra în ziua nunții. Între ei era o diferență de vârstă de 20 de ani, iar povestea lor de dragoste este demnă de scenariul unui film
Unica.ro
Imagine rară cu Helmut Duckadam și Alexandra în ziua nunții. Între ei era o diferență de vârstă de 20 de ani, iar povestea lor de dragoste este demnă de scenariul unui film
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Valeriu Turcan, analist politic: "Dacă mai ţinea la ultima urmă de credibilitate, CCR nu avea altă soluţie"
Observatornews.ro
Valeriu Turcan, analist politic: "Dacă mai ţinea la ultima urmă de credibilitate, CCR nu avea altă soluţie"
Horoscop 3 decembrie 2024. Balanțele se trezesc implicate în multe dintre problemele celor din familie mai mult decât s-ar fi așteptat
HOROSCOP
Horoscop 3 decembrie 2024. Balanțele se trezesc implicate în multe dintre problemele celor din familie mai mult decât s-ar fi așteptat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI