Mergi direct la conținut »
Singapore îi pune pe fumători în cabine instalate pe stradă
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Singapore îi pune pe fumători în cabine instalate pe stradă

Singapore a început să instaleze în această săptămână cabine pentru fumători în care sunt integrate filtre de aer, în contextul în care pasionaţii de ţigarete sunt adeseori constrânşi să fumeze, în grabă, pe străzile acestui oraş-stat asiatic, ai cărui lideri privesc fumatul cu un ochi foarte critic, informează AFP, preluată de Agerpres.

De Adrian Ilie,

Singapore are una dintre cele mai severe legislaţii anti-fumat din lume. Ţigaretele sunt interzise în cele mai multe dintre spaţiile publice, sub ameninţarea unei amenzi ce poate să ajungă până la 1.000 de dolari singaporezi (650 euro), iar ţigaretele electronice sunt interzise.

Noile cabine, echipate cu sisteme daneze de filtrare ce purifică aerul înainte ca acesta să fie eliberat în exterior, pot să primească în interiorul lor, în teorie, până la 10 persoane.

Fumătorii sunt nemulțumiți

Însă fumătorii care au încercat această experienţă nu s-au declarat convinşi şi cei mai mulţi au preferat să meargă apoi să îşi aprindă o ţigară într-un spaţiu autorizat în aer liber. „Atmosfera este cu adevărat prea înăbuşitoare aici. E un spaţiu prea mic şi suntem înghesuiţi, mă simt ca un cetăţean de clasa a doua când fumez aici”, a precizat Azfar Zain, directorul unei companii de comerţ electronic. „În plus, nu există nici scaune. Nu sunt dispus să vin să fumez aici, decât dacă autorităţile vor face cabine mai mari”, a concluzionat el.

Rama Daas, care lucrează într-un birou, spune că preferă să fumeze în exterior: „Uneori, am pur şi simplu nevoie de puţin aer proaspăt”.

Compania singaporeză Southern Globe Corporation, care a inaugurat aceste cabine marţi, doreşte să instaleze 60 de dispozitive de acest tip până la sfârşitul anului.

Singapore a început să aplice legi drastice anti-tabac în anii 1970 pentru a descuraja populaţia să fumeze. De atunci, spaţiile în care fumatul este interzis s-au înmulţit: campusuri universitare, spaţii comune cu apartamente şi chiar în vehiculele personale atunci când geamurile lor sunt închise.

Citește și: VIDEO | Satul în care copiii fumează cu ocazia unei sărbători religioase. Chiar părinții îi încurajează

Close
Închide
  Close