16 Iul. 2017 23:17

Cum a apărut în România singura fermă autorizată care produce lapte de măgăriță

Distribuie

La Cauaceu, un sat din județul Bihor, funcţionează singura fabrică autorizată care produce lapte de măgăriţă.

Doi bihoreni, Călin Nistor, economist de profesie, și Francisc Simon au pus bazele, la Cauaceu, primei ferme din România care deține autorizație pentru producerea laptelui de măgăriță.

„În domeniul acesta nu există manuale. Am dezvoltat ferma experimentând”, spune Călin Nistor, care a ajuns vicepreşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Măgari din Transilvania.

Astfel, după investiţii de zeci de mii de euro, exploataţia a ajuns la un efectiv de 120 de măgăriţe şi 60 de pui, şi este singura care produce lapte de asină ecologic în ţară, ba chiar una dintre puţinele existente în Europa, certificarea fiind acordată luna trecută după 3 ani de monitorizare, notează Bihoreanul.

Totul a plecat de la o necesitate a lui Francisc Simon care a făcut în urmă cu câţiva ani o alergie, iar după mai multe tratamente medicamentoase care doar ameliorau puțin simptomele, dar nu rezolvau problema, a hotărât să-şi încerce norocul şi cu leacuri naturiste.

„Bătrânii ziceau că tusea măgărească se tratează cu lapte de măgăriţă. Am zis să încerc, că n-are ce să strice. Am cumpărat două asine cu pui pentru ferma proprie și am băut zilnic lapte de măgăriţă. E mai dulce şi mai puţin gras decât cel de vacă şi miroase a lucernă. Treptat, mi-au trecut baiurile, iar în câteva luni nici n-am mai simţit că vine sezonul alergiilor”, povesteşte el.

Laptele produs aici este vândut prin farmacii şi marile lanţuri de magazine în sticluţe „de sfert” pentru că, fiind plin de nutrienţi, dar şi dificil de obţinut, un litru costă aproximativ 120 lei, notează sursa citată.

„O măgăriţă bine îngrijită dă în medie o jumătate de litru de lapte pe zi şi poate fi mulsă doar trei luni pe an”, spune Călin Nistor.

Similar în proporţie de 97% laptelui matern, cel de măgăriţă conţine de 46 de ori mai multă vitamina C decât laptele de vacă, de 4 ori mai mult fier, un număr mare de vitamine, minerale, proteine şi nu mai puţin de 4 tipuri de antibiotice şi bactericizi naturali. Astfel, poate fi folosit în tratamentul alergiilor, în alimentaţia sugarilor sau a persoanelor cu intoleranţă la lactoză.

Sursa foto: Bihoreanul


Citeşte şi: Doi vasluieni s-au lovit reciproc cu halbele de bere. Ce a urmat după scandal

Comentarii
← Inchide