Mergi direct la conținut »
Ministrul Sănătății, despre măsurile luate pentru a combate gripa.
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Ministrul Sănătății, despre măsurile luate pentru a combate gripa. "Suntem în pragul unei epidemii"

Ministrul Sănătății, despre măsurile luate pentru a combate gripa. „Suntem în pragul unei epidemii”

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a declarat vineri că suntem în pragul unei epidemii de gripă. Autoritățile spun că ultimele două săptămâni au fost declarate săptămâni epidemice, iar o a treia săptămână determină declararea epidemiei.

Cele mai importante declarații făcute de Sorina Pintea

 • Suntem în pragul unei epidemii.
 • Pentru a putea declara epidemie, este nevoie de trei săptămâni la rând în care numărul cazurilor diagnosticate să fie mai mare decât numărul cazurilor estimate. Aşteptăm pentru săptămâna viitoare comunicatul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi dacă numărul de cazuri diagnosticate va fi mai mare decât numărul de cazuri estimate, atunci vom putea spune că suntem în epidemie.
 • Săptămâna aceasta, până în data de 23 ianuarie, numărul de cazuri de îmbolnăviri la nivelul unităţilor şcolare, transmis Ministerului Sănătăţii de către direcţiile de sănătate publică, a fost 5.823. Eu cred că acest număr de cazuri justifică solicitarea pe care Ministerul Sănătăţii a făcut-o Ministerului Educaţiei pentru a suspenda cursurile în data de 25 ianuarie. Pot să vă spun că aceste decizii de regulă se iau în urma consultării cu specialiştii pe care îi are Ministerul Sănătăţii, astfel încât să preîntâmpinăm eventualele efecte negative şi creşterea excesivă a numărului de îmbolnăviri.
 • Din păcate numărul cazurilor va fi mai mare. Vom declara epidemie în funcție de numărul de cazuri crescut. (…) Miercuri dimineață vom luat decizia.
 • Aceste patru zile libere nu ar trebui să însemne o schimbare. Pentru a putea rezolva problemele este nevoie de o mare complianță din partea părinților și a populației.
 • Conform specialiștilor, pentru a evita îmbolnăvirea, este nevoie de vaccinare.
 • Ministerul Sănătății a început încă din septembrie distribuirea vaccinului antigripal la Direcțiile de Sănătate Publică.
 • Avem un număr de 35 de decese în acest moment. Toți aveau un singur lucru în comun: nu erau vaccinați. (…) Este un număr mare de decese, deoarece anul acesta, în această perioadă, aveam patru decese.
 • Despre vaccinurile achiziționate de MS. Ministerul Sănătății va achiziționa un număr suplimentar de 25.000 de doze care vor fi distribuite direcțiilor de Sănătate Publică.
 • Din punctul nostru de vedere, noi am rezolvat problema. Nu putem face comenzi în locul farmaciilor.
 • Despre prescrierea antiviralelor. Fiecare medic care parafă și certificat de liberă practică poate să prescrie aceste antivirale.
 • Despre dezinfectarea școlilor.  Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”: „Decontaminarea se impune în locurile în care au fost depistate cazuri de gripă”. În fiecare an, virusul gripal își mai schimbă structura. Așa s-a întâmplat cu virusul AHN1 și cu AH1N3 care generează infecții mai severe. Singura modalitate pe care o avem să ne ferim este să ne vaccinăm.
 • Tamiflu nu se află pe nicio listă de restricție prin care să se stipuleze că numai doctorul de boli infecțioase poate să prescrie.
 • Simptomele gripei: Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel:  „Evident că orice medic care pune diagnosticul de gripă, care nu este foarte complicat. Diagnostic foarte simplu: febră peste 39 de grade, dureri musculare, articulare, dureri de cap. Te simți ca lovit de tren, aia e gripă. Asta e toată filosofia”.
Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal
Recomandări

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal

Rechizitoriu DIICOT: Ce făcea Dincă în timp ce poliţia din Caracal bâjbâia în căutarea Alexandrei, după ce fata a sunat la 112
Recomandări

Rechizitoriu DIICOT: Ce făcea Dincă în timp ce poliţia din Caracal bâjbâia în căutarea Alexandrei, după ce fata a sunat la 112

Tanti Anica merge la școală. La 58 de ani, este în clasa a III-a. După o viață chinuită, școala i-a dat un sens și un venit în plus
Recomandări

Tanti Anica merge la școală. La 58 de ani, este în clasa a III-a. După o viață chinuită, școala i-a dat un sens și un venit în plus


Vineri, un bărbat de 40 de ani din județul Argeș a murit, după ce a contractat gripa. El este a 35-a persoană care a decedat din cauza virusului gripal, la nivelul întregii țări.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi că Institutul Naţional de Sănătate Publică urmează să prezinte marţi situaţia cazurilor de gripă, iar, în baza acestor informaţii, se va lua o decizie în ce priveşte declararea epidemiei.

„Dacă vom avea trei săptămâni la rând săptămână epidemică, cu siguranţă vom lua această decizie (de a declara epidemie de gripă în România, n.r.). De aceea am şi cerut Institutului Naţional de Sănătate Publică ca în ziua de marţi să publice situaţia la nivel naţional, astfel încât să putem lua deciziile care se impun, cât mai repede”, a precizat Sorina Pintea pentru Digi24.

Ministrul Sănătății a explicat că decizia suspendării cursurilor se poate lua de către Inspectoratul Şcolar, în colaborare cu cel de Sănătate Publică, unde este necesar, notează Agerpres.

„Opinia mea personală este că ar trebui să se ia măsurile cele mai dure în acest moment, pentru că situaţia este îngrijorătoare. (…) (În cazurile punctuale, n.r.), inspectoratele şcolare transmit direcţiilor de sănătate publică numărul de îmbolnăviri din şcolile respective şi anunţă că pot să suspende cursurile. Deci, nu este necesară intervenţia Ministerului Sănătăţii în acele situaţii”, a spus ea.

În privința situației stocurilor de vaccin antigripal, Sorina Pintea a menționat în prezent mai există aproape 24.000 de doze în stoc. Ministrul Sănătății a luat, însă, decizia suplimentării acestora. Astfel, săptămâna viitoare ar urma să mai ajungă încă 25.000 de doze în cabinetele medicilor de familie.

„Menţionez că achiziţia s-a făcut pe baza estimărilor trimise de către direcţiile de sănătate publică, la solicitarea medicilor de familie. Aş vrea să atrag atenţia că, totuşi, aceste suplimentări ar fi fost necesar a fi cerute încă din decembrie, pentru că necesită nişte proceduri”, a explicat ministrul Sănătății.

Ministrul a subliniat că aceste vaccinuri sunt destinate pacienţilor din grupele de risc, care beneficiază de ele în mod gratuit. Restul populaţiei trebuie să-şi achiziţioneze vaccinul din farmacii.

Foto: EVZ / Razvan Valcaneantu


Citește și INTERVIU EXCLUSIV cu Cristina Neagu, după operația la genunchi. Cum își petrece timpul când nu este la recuperare


 

Close
Închide
  Close