MENIU CAUTĂ

VIDEO | Sonda Parker a fost lansată cu succes de NASA

Distribuie

NASA a lansat cu succes, duminică, de la baza Cape Canaveral, din Florida, sonda Parker, într-o misiune fără precedent spre Soare, în cursul căreia va încerca să afle de ce coroana astrului este mult mai fierbinte decât suprafața acestuia.

Sonda Parker a fost lansată duminică cu ajutorul unei rachete Delta IV-Heavy la ora 07:31 GMT. Inițial, sonda trebuia să fie lansată încă de sâmbătă, însă NASA a decis amânarea cu o zi din cauza unei probleme de presiune a heliului gazos, potrivit Agerpres.

Sonda spațială Parker – de dimensiunea unui mic automobil – promite să revoluționeze modul în care înțelegem Soarele, steaua care guvernează Calea Lactee și ale cărei ”schimbări de dispoziție” pot afecta toate planetele. Sonda Parker va călători prin atmosfera solară, apropiindu-se de stea mai mult decât orice altă sondă înaintea ei și fiind pregătită să înfrunte condiții ”brutale” de temperatură și radiații.

Parker se va folosi de gravitaţia planetei Venus pe care o va survola de 7 ori în aproape 7 ani, pentru a-și apropia treptat traictoria de Soare. Ulterior, sonda va trece prin atmosfera solară la o distanță de 6,2 milioane de kilometri de suprafața astrului – de peste 7 ori mai aproape decât orice altă sondă trimisă spre Soare.

În timpul celor 24 de survoluri solare prevăzute de misiune, ce vor fi executate pe nişte orbite foarte eliptice, sonda Parker se va deplasa cu aproximativ 700.000 km/h. În punctul de maximă apropiere faţă de Soare, scutul termic al sondei, construit dintr-un aliaj special de carbon ranforsat şi având grosimea de 11,43 centimetri, se va încălzi la peste 1.337 de grade Celsius, dar instrumentele din interiorul sondei vor rămâne la o temperatură de aproximativ 25 de grade Celsius.

Principalul obiectiv ştiinţific al misiunii este de a detecta modul în care energia şi căldura se deplasează prin coroana solară, precum şi identificarea cauzelor care duc la accelerarea vântului solar. De peste 6 decenii cercetătorii vor să adune astfel de informații despre Soare, iar până în prezent nu a putut fi proiectat niciun scut termic suficient de puternic pentru a duce la captă o astfel de misiune.


CITEȘTE ȘI: Mihail Bumbeş, unul din oamenii care au făcut scut în jurul femeii jandarm bătute: „Era normal să încercăm să-i salvăm”


FOTO: CAPTURĂ VIDEO

Citește mai multe despre nasa pe Libertatea.

Comentarii