De Cristian Anton,

Aproape toate companiile (97%) sunt de părere că faptele de corupție sunt foarte răspândite în România, în topul celor mai des întâlnite practici situându-se darea sau luarea de mită (51%), fraudele fiscale sau neplata TVA (38%), precum și comisioanele ilicite (32%) și sponsorizările unor partide politice în schimbul atribuirii de contracte publice (30%).

În UE, 63% dintre companii cred că actele de corupție sunt foarte răspândite, însă doar 37% consideră corupția o problemă în calea afacerilor proprii, arată sursa citată.

Cele mai multe companii sunt sceptice în privința abordării problemei corupției de către autoritățile naționale.

La sondajul realizat în perioada septembrie-octombrie au participat peste 7.700 de companii, dintre care 300 din România.

Politicile instabile și infrastructura, alte probleme majore

Printre problemele cu care se confruntă companiile din România se numără imprevizibilitatea legislativă, 96% dintre participanții la sondaj declarându-se nemulțumiți de politicile care se schimbă rapid, față de o medie de 63% la nivelul UE.

Infrastructura slabă și cotele ridicate de impozitare reprezintă o problemă pentru 93% și, respectiv 82%, dintre afaceriștii din România, 89% dintre companii se plâng de birocrația excesivă, iar 84% de clientelismul și nepotismul existent la nivelul instituțiilor.

Pe de altă parte, doar 4% dintre companiile din România și 5% dintre companiile la nivelul UE au indicat că li s-a cerut cel puțin o dată să facă cadouri sau favoruri în schimbul obținerii unor autorizații sau servicii.

Citeşte şi:

Situație incredibilă la Institutul Român pentru Drepturile Omului. Un fost angajat a mărturisit că și-a dat demisia pentru că se plictisea la serviciu!

20 de ani de când arhivele Securității nu mai sunt secrete: jumătate de milion de turnători, un milion de urmăriți. ”Copii de 15-16 ani scriau și semnau note informative”

Copiii cântă pentru copii | Elevi din școlile bucureștene și din centrele de plasament și-au unit vocile într-un concert caritabil

Americanii au calculat care va fi prima zi în care nu vor mai exista decese cauzate de COVID-19
GSP.RO

Americanii au calculat care va fi prima zi în care nu vor mai exista decese cauzate de COVID-19

Horoscop 10 aprilie 2020. Berbecii pot tulbura atmosfera din familie
HOROSCOP

Horoscop 10 aprilie 2020. Berbecii pot tulbura atmosfera din familie