Mergi direct la conținut »
Sondaj european despre fake news. 60% dintre români au încredere în informațiile de pe rețelele de socializare
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Sondaj european despre fake news. 60% dintre români au încredere în informațiile de pe rețelele de socializare

Sondaj european despre fake news. 60% dintre români au încredere în informațiile de pe rețelele de socializare

Fenomenul știrilor false reprezintă o problemă pentru democrație și pentru țările din Uniunea Europeană, după cum consideră oamenii care au participat la un sondaj european despre fake news. Cercetarea realizată de Comisia Europeană arată că o treime dintre repondenți au de-a face în fiecare zi cu știri false. În schimb, aproape 60 la sută dintre românii chestionați susțin că au încredere în informațiile distribuite pe rețelele de socializare.

Eurobarometrul despre fake news și surse media a fost realizat în februarie și publicat în martie de Comisia Europeană, potrivit hotnews.ro. La cercetare au participat peste 26.000 de cetățeni din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

În general, cetățenii au cea mai mare încredere în canalele media tradiționale: radio (70 la sută), TV (66 la sută) și ziare sau reviste tipărite (63 la sută). Portalurile de știri sau publicațiile online nu beneficiază decât de 47 la sută încredere.

Persoanele cu un nivel mai mare de educație tind să aibă încredere în informații obținute din mai multe surse, în vreme ce tinerii, cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, tind să credă știrile și informațiile pe care le accesează pe Internet.

În România, 66 la sută dintre oameni au încredere în știrile difuzate de posturile de radio și de televiziune. În schimb, ziarele și revistele tipărite beneficiază de 45 la sută încredere. În privința site-urilor de știri și a publicațiilor online, doar 37 la sută dintre românii chestionați au declarat că au încredere în informațiile accesate.

În privința rețelelor de socializare și a aplicațiilor de mesagerie online, 59 la sută dintre românii chestionați în cadrul eurobarometrului spun că au încredere în știrile și în informațiile accesate prin intermediul acestor platforme.

Povestea lui Gheorghe Drăguț care a trăit mereu cu moartea la poartă. Cum s-a vindecat de cancerul la ficat
Recomandări

Povestea lui Gheorghe Drăguț care a trăit mereu cu moartea la poartă. Cum s-a vindecat de cancerul la ficat

Referitor la fenomenul fake news în Uniunea Europeană, 37 la sută dintre repondenții eurobarometrului afirmă că se confruntă zilnic cu știri false, iar 71 la sută dintre aceștia cred că pot distinge știrile false pe care le citesc pe diverse canale.

Totodată, 85 la sută dintre europeni sunt de părere că fenomenul fake news reprezintă o amenințare la adresa țării lor. 83 la sută dintre participanții la studiu cred că fake news reprezintă o amenințare la adresa țării lor și la adresa democrației (82 la sută în România).

Potrivit sursei citate, jurnaliștii (45%), autoritățile naționale (39%) și managementul din presă și radiodifuziune (36%) sunt cei mai mari trei actori pe care publicul îi consideră responsabili pentru a opri răspândirea știrilor false.

De asemenea, rapiditatea cu care se răspândesc știrile false i-a uimit pe cercetătorii de la MIT, care au realizat un studiu consistent, după ce au analizat 130.000 de știri care au fost distribuite în ultimii 12 ani pe rețeaua socială Twitter.


Citește și #salvatipipera | În Pipera, drumul spre succes se scufundă în noroiul românesc. Corporatist: ”Toţi suntem trişti!”/ VIDEO


 

Close
Închide
  Close