UPDATE ora 16.29: Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis că respectă decizia instanței din Grecia, însă și-a exprimat surprinderea că un stat membru al UE nu pune în aplicare o sentință definitivă dictată în România, în condițiile în care România „cooperează exemplar” în cazurile de extrădare către alte țări UE.

Predoiu a precizat că „instanțele române cooperează exemplar în procedurile de extrădare și de predare în temeiul instrumentelor juridice europene, la fel autoritățile române de aplicare a legii”.

De aceea, „e greu de explicat simultan, pe de o parte, recunoașterea binemeritată a progreselor reale ale României în combaterea corupției, în aplicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare în domeniul Justiției și, pe de altă parte, faptul că decizii penale definitive sunt respinse la executare în unele State Membre pe diverse motive sau chiar sunt schimbate pe fondul lor (!), unele dintre ele antamând fondul deciziei instanței române”, a afirmat Cătălin Predoiu, într-un comunicat de presă.


Instanța greacă a considerat că Sorin Oprescu nu se va putea trata pentru bolile de care suferă, dacă va fi extrădat în România, astfel că fostul primar va rămâne în Grecia pe o perioadă nedeterminată.

Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”
Recomandări
Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”

Verdictul magistraților eleni a venit astăzi, 21 iulie, la prânz, după ce Sorin Oprescu s-a prezentat în fața instanței în procesul privind extrădarea sa în România, unde a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare.

Pe 13 mai, Sorin Oprescu a fost găsit vinovat de corupție în dosarul în care este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.

Fostul primar general al Capitalei a plecat din România înainte să fie anunțată sentința finală. Oprescu, a fost arestat pe 17 mai, în Grecia, la patru zile după ce a fost dat în urmărire după condamnarea definitivă.

Și judecătorii italieni vor să știe care e starea închisorilor din România

Aflați în Italia, directorul Bogdan Popa și omul de afaceri Romeo Albu, ambii condamnați în același dosar de corupție din care face parte și Sorin Oprescu, sunt și ei liberi în continuare, până la toamnă, după ce tribunalul italian a amânat din nou decizia extrădării.

„Procesul a fost amânat pentru 6 octombrie. Până atunci cei doi sunt liberi. Între timp, tribunalul italian a trimis o cerere către România cerând detalii despre starea închisorilor și despre arestul la domiciliu pe care cei doi l-au avut în 2017”, au declarat pentru Libertatea surse italiene.

Digul subteran din Salina Praid s-a prăbușit. Minerii au încercat până în ultima clipă să salveze o secțiune a minei și au ieșit plângând
Recomandări
Digul subteran din Salina Praid s-a prăbușit. Minerii au încercat până în ultima clipă să salveze o secțiune a minei și au ieșit plângând

Bogdan Popa e condamnat definitiv la 11 ani și 6 luni de închisoare, fiind acuzat că a luat mită, o parte dând-o mai departe lui Sorin Oprescu. Romeo Albu e condamnat definitiv la 6 ani, în același dosar de corupție.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (2)

seyfert1068 21.07.2022, 21:06

Este o lipsa de respect fata de actul de justitie romanesc. Asemenea situatii incurajeaza infractorii sa isi incerce norocul libertatii intr-un stat care se crede membru UE, cu numele dar care asigura un paradis pentru anumite tipologii de gulere albe. Un stat grec ce se descalifica.

Nic12 21.07.2022, 18:36

Dom' doctor, (sau poate alții, care au interes ca dom' doctor să tacă), a "vorbit" cât trebuie și cu cine trebuie... Tanti Nuți a fost mai strânsă la "vorbă"...

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.