De Andreea Radu,

„Numărul de pediatrii (psihiatrii în pediatrie) care se ocupă de această patologie este dat de numărul mic de locuri la rezidenţiat scoase de-a lungul anilor. Acest număr de locuri a fost suplimentat în 2018 și 2019, astfel încât să ajungem la un număr de medici necesar pentru a putea ajuta acești copii”, a declarat Sorina Pintea.

În 2018 am trimis o scrisoare medicilor de familiei pentru că există baterii de teste pentru screeningul acestor copii, care ar fi trebuit să fie aplicate corespunzător. Există 10 centre care se ocupă cu această testare specializată, sunt 146 de specialiști instruiți să utilizeze aceste teste încă din 2016″, a mai spus fostul ministru al Sănătății.

Pintea a adăugat că în 2019 a propus acest protocol, protocol care s-a încheiat între ministere și care creează premisele unui program național de sănătate mintală care să se ocupe efectiv de persoanele care au o tulburare din spectrul autismului, oferindu-le servicii integrate.

Fostul ministru a mai declarat că începând cu 1 iulie s-au introdus servicii noi, decontându-se mai multe servicii. Cu toate acestea, Pintea afirmă că da, terapiile de care copiii cu autism au nevoie sunt foarte scumpe, iar părinții au nevoie de instruire.

„Mi-e greu să vă dau o cifră estimativă. Statul trebuie să țină pasul. E
nevoie de acest protocol interministerial”, a mai spus Sorina Pintea, subliniind că în 2018-2019, statul a majorat substanțial ajutorul acordat către acest tip de pacienți.

„Nu există specialiști, nu au fost creați. Ca să creezi specialiști ai nevoie de medici. Analiza ar fi trebuit să înceapă cu mult timp în urmă, dar eu spun că timpul nu este pierdut”, a mai spus fostul ministru al Sănătății.

Citeşte şi:

Copiii abandonaţi de stat. Mario are autism şi a început să vorbească abia la 4 ani: „Când auzi un cuvânt nou de la el, ţi se face pielea de găină”

Cazul Timișoara, aproape să se repete. Doi soți au ajuns la spital după o deratizare la un bloc din Suceava. Reacția ISU

Președintele de la Corona Brașov a recunoscut trei cazuri de terapie cu laser intravenos la echipa de hochei pe gheață: ”Doi jucători au plecat deja”

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul
GSP.RO

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate
HOROSCOP

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate